svindel
Slik ble professoren rundlurt
Hun har fått nasjonale priser for undervisningen sin og er både overlege og professor. Men Anne Berit Guttormsen ble likevel lurt av en nettsvindler.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Jeg falt litt for den karen der.
Medisinprofessor Anne Berit Guttormsen har fortalt sin historie til TV2-programmet Åsted Norge. Utover høsten kan seerne følge jakten på den eller de som svindlet professoren for mellom 12 og 13 millioner kroner.
Summen er høy, og Guttormsen, som er ansatt ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, forteller i programmet at hun tok opp dyre forbrukslån for å kunne betale. Men hvordan kunne hun, med sin kompetanse, gå på limpinnen?
Følte seg sett
Guttormsen har fått priser for undervisningen sin, og i 2017 fikk hun Olav Thon Stiftelsens pris for fremragende undervisning. I Tidsskrift for Den norske legeforening ble hun portrettert under tittelen «Rollemodellen».
Men privat hadde Guttormsen en periode der hun følte seg ensom, forteller hun i programmet.
Etter et samlivsbrudd laget hun en profil på en datingside på nettet, og kom i kontakt med en mann som sa han var gresk arkitekt — men bodde på Askøy utenfor Bergen. Han kunne hun tenke seg å bli bedre kjent med.
— Det var et pent bilde, og mange hyggelige ord. Han virket sjarmerende og okey, sier Guttormsen.
Mannen ville at de skulle møtes på Facebook. De kommuniserte der, men møttes aldri fysisk.
— Hvordan gikk du på historien, spør programleder Jens Christian Nørve i programmet.
— Det er vanskelig å forstå, sier Guttormsen.
— Det var veldig hyppige telefonsamtaler. Det var lett å bli, hva skal jeg si, bundet opp. Jeg følte at jeg ble sett.
Bildet mannen viste henne, var stjålet fra en uskyldig mann på Facebook. På den påståtte arkitektens Facebook-side var det flere bilder, og Guttormsen fikk også lenke til det som skulle være mannens firmas hjemmeside.
266 millioner på et år
— Det motet hun viser, har vi bruk for, sier tidligere politileder Hanne Kristin Rohde i programmet.
— Vi trenger at vi mennesker som trår feil er transparente. Dette er et innbrudd i følelseslivet.
Alle varsellampene lyste kontinuserlig, men på en måte tok jeg det ikke innover meg
Anne Berit Guttormsen
Kjærlighetssvindel er ikke noe nytt. Et kjapt søk på nett gir flere eksempler, blant annet skrev Dagens Næringsliv i fjor om en mann som svindlet til sammen sju kvinner. I samme sak ble det vist til at Økokrims anslag for 2018 viser at nordmenn lot seg lure for minst 266 millioner kroner i slike saker.
— Hun tror på den hun snakker med, det er et levende menneske i den andre enden som hun snakker med i telefonen. Mange av oss kan gå på dette. Denne saken viser at man skal være varsom, sier advokat John Christian Elden i programmet.
Problemer på byggeplassen - sa han
Etter en stund sa mannen at han måtte reise til Kypros. Han hadde fått i oppdrag å tegne et stort supermarked der. Men så begynte også problemene: Han fikk bot, det var problemer på byggeplassen, han manglet penger til byggematerialer eller til å betale arbeiderne.
Det begynte med at han ba om at professoren kunne overføre tusen kroner til han, men ikke lenge etter ble beløpene store. I programmet forteller Guttormsen at hun i løpet av 10-11 måneder hadde mange transaksjoner til mannen. Hans konto var sperret, men dersom hun betalte 10 000 euro kunne kontoen hans bli åpnet, og hun få igjen pengene.
— Jeg beit på, og tenkte at jeg skulle få igjen pengene mine.
Men samtidig hadde Guttormsen begynt å få en mistanke om at ikke alt var som det skulle være, og tok opp en telefonsamtale med en som ringte som representant for denne banken. Hun fikk se en oversikt over den greske arkitektens konto, som viste at det var penger der. Men fremdeles var det bruk for et sted mellom 200 000 og 300 000 kroner for å få åpnet kontoen. Guttormsen sa at hun ikke kunne skaffe mer penger.
— Det skjer noe i hodet når man blir manipulert på denne måten. Alle varsellampene lyste kontinuserlig, men på en måte tok jeg det ikke innover meg, sier Guttormsen til TV2.
Mannen skulle etter planen komme tilbake til Norge, men kom ikke.
Ikke snakket om det på to år
I programmet sier programleder Jen Christian Nørve at Guttormsen kan være utsatt for Norges største kjærlighetssvindel. Det kommer også frem at hun ikke har snakket om dette på to år.
Men som Khrono skrev mandag formiddag, informerte Guttormsen både sine nærmeste og kolleger før programmet ble sendt.
— Jeg føler meg godt forberedt, sa hun da.
Fremdeles har hun ikke fått pengene tilbake, og politiet etterforsker saken.
— Dette er kyniske kriminelle som spiller på menneskers følelsesliv. Det sitter igjen et menneske som er følelsesmessig ødelagt, sier etterforsker Asbjørn Hansen i programmet.
(Endringslogg: I en tidligere versjon av saken stod det at politi i Tyskland etterforsker saken)