TV2 åsted norge
Kjærlighetssvindel kunne vært avslørt av bildesøk
Med et såkalt omvendt bildesøk kunne trolig kjærlighetssvindelen som kostet medisinprofessor Anne Berit Guttormsen 12-13 millioner kroner, vært avslørt før den startet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Et falskt bilde kan avsløres på nettet. Det kunne hjulpet medisinprofessor Anne Berit Guttormsen til å unngå å havne i kjærlighetssvindelen som har kostet henne mellom 12-13 millioner kroner.
Det kom fram i andre del av TV2-programmet «Åsted Norge», der flere detaljer om den utrolige svindelen ble gjennomgått.
Vanskelig å fortelle sønnen
— Jeg er vant til å mestre ting. Jeg er et enkelt menneske som er vant til å jobbe hardt. Til slutt tenkte jeg at gjort er gjort, sa Guttormsen i mandagens program og forklarer at det vanskeligste var å fortelle det til sin egen sønn.
— Når jeg ikke lenger er på jorden er det han det går ut over. At jeg har sølt bort arven hans. Men han har støttet meg. Det har også en ung kollega gjort, noe som hjalp meg med å komme gjennom dette, sa medisinprofessoren i TV2-programmet.
Det kom også fram at en annen norsk kvinne var blitt brukt i den svært godt planlagte svindelen. Begge kvinnene trodde de var kjæreste med mannen som hadde navnet Andreas Christos og påsto at han var en gresk arkitekt bosatt på Askøy utenfor Bergen.
Men den andre kvinnen, som er hjemmehørende på Østlandet, ble brukt som mellomstasjon ved overførsel av penger. Dette skulle gjøre det hele mer troverdig for Anne Berit Guttormsen.
Boblen sprakk
Den andre kvinnen så veldig hyggelig ut, og etter å ha overført store pengebeløp til henne som skulle videresendes til Christos, tok Guttormsen kontakt i 2018.
— Hun svarte umiddelbart, og det tok ikke lang tid før boblen sprakk. Og vi skjønte at det hele var en svindel, sier Anne Berit Guttormsen i «Åsted Norge». Østlandskvinnen har tapt en halv million av egne penger. Men ønsker ikke å stå fram.
De to møttes etterhvert, men svindleren skjønte ikke at han var blitt avslørt. De tok opp telefonsamtaler for å ha bevis. I en samtale som blir spilt av i programmet blir den såkalte Andreas Christos rasende når Guttormsen sier hun ikke har 20.000 euro til han. Hun blir beskyldt for å være en løgner som ikke vil hjelpe.
— Dette er en typisk oppførsel og viser hvordan denne typen svindlere spiller på ofrenes samvittighet så mye at de til slutt får dem til å gjøre det de ønsker. En ting er pengene, men de gir også det aller mest verdifulle de har og selv savner, kjærlighet, sa jurist og tidligere politileder Hanne Kristin Rohde som er en av fagpersonene i programmet.
Bildesøk kunne avslørt
Den unge kollegaen som hjalp Guttormsen etter at hun innså at det var svindel fant fram til at bildet som ble brukt tilhørte en amerikaner som faktisk jobber i byggebransjen, som svindleren også påsto at han gjorde.
Programleder Jens Christian Nørve fikk gjort et enkelt bildesøk på nettet, der utallige andre svindelhistorier kommer fram der samme bilde er benyttet.
— Dette er et tips til hvordan andre kan beskytte seg og undersøke dersom de har mistanke om at de er utsatt for en svindel. Kanskje kunne et slikt bildesøk også ført til at Anne Berit Guttormsen kunne unngått å bli svindlet for 12-13 millioner kroner, sier Nørve i programmet.
Knyttneveslag
Guttormsen sier at det verste med opplevelsen er det følelsesmessige.
— Det å bli ført bak lyset. Det å få det emosjonelle slaget i ansiktet. Det er egentlig veldig vanskelig å svelge, sier hun.
Det har ikke lykkes å finne fram til hvem som står bak. Guttormsen sier det mest sannsynlig er knyttet til en såkalt «Nigeria-svindel».
Hanne Kristin Rohde roste Guttormsen for at hun turte å stå fram.
— Jeg vil berømme at hun tar eierskap til sin egen historie. Hun peker ikke på alle andre hele tiden. Det er tøft å tørre å erkjenne. For andre som kjenner noen i en lignende situasjon vil jeg håpe at de sender en bitteliten setning om at jeg liker deg fortsatt, poengterte den tidligere politilederen.