SIU-direktør Harald Nybølet tror det er viktigere enn noen gang å ha en konferanse som Internasjonaliseringskonferansen, siden den setter utfordringer på dagsorden.

— Tøffere politisk klima gjør samarbeid viktig

Harald Nybølet, direktør ved Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), tror internasjonalisering er viktigere enn noen gang, blant annet som følge av polariseringen i verdenspolitikken.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et av de sentrale temaene på Internasjonaliseringskonferansen 2017 som ble arrangert på Høgskolen i Oslo og Akershus onsdag var internasjonal politikk, et Europa er i endring og utfordringer knyttet til en felles europeiske identitet blant annet.

Et annet spørsmål som ble stilt var: Hva skal til for å fremme kvalitet, og hvordan utvikles interkulturell kompetanse?

Nasjonalistiske stømninger

Marianne Synnes, styreleder i Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), innledet konferansen med å snakke om hvorfor internasjonalisering er viktig i dag og hvilke utfordringer vi står overfor.

— Nasjonalistiske strømninger vanskeliggjør internasjonalt samarbeid. I dag er det sterke stemmer, både i Norge, i Europa og resten av verden som agiterer for isolasjon, proteksjonisme og stengte grenser. Samtidig ser vi et økende press mot liberale verdier, som ytringsfrihet, pressefrihet og rettigheter knyttet til seksualitet, sa Synnes, og fortsatte:

Verden trenger flere mennesker med internasjonal
kompetanse.

Harald Nybølet

Vi er opptatt av at norske lærerstudenter skal komme seg ut.

Bjørn Haugstad (H)

— Derfor er det viktigere enn noen gang å gi ungdommen interkulturell kompetanse, sa Marianne Synnes, som også mener at internasjonalt samarbeid og internasjonale perspektiver er en forutsetning for å håndtere de globale samfunnsutfordringene.

(SIU-direktør Harald Nybølet)

Internasjonaliseringskonferansen er en årlig begivenhet som arrangeres av SIU sammen med ulike universiteter og høgskoler. Årets arrangement er et samarbeid mellom SIU, HiOA og Norges miljø- og biovitenskapselige universitet (NMBU). Konferansen arrangeres for sjette gang.

Blant innlederne på konferansens første dag var SIU-direktør Harald Nybølet, HiOA-rektor Curt Rice, Nina Waaler og Bjørn Haugstad, statssekretær i Kunnskapsdepartementet. Også utenlandske innledere var hentet inn for anledningen - Dr. Ursula Brinkmann, Intercultural Business Improvement og Dr. Fabian Zuleeg, Chief Excecutive ved European Policy Centre.

Aktuelt tema

SIU-direktør Harald Nybølet mener at internasjonalt samarbeid er blitt viktigere siden politikken i flere land er blir mer polarisert.

— Vi lever i en utfordrende verden hvor man ser tendenser til polarisering. Det er et tøffere politisk klima og i den settingen tenker jeg at det er viktig å fremme internasjonalt samarbeid, som å legge vekt på språk og interkulturell kompetanse. I den forlengelse er internasjonalisering viktigere enn noen gang, sier Harald Nybølet til Khrono, og legger til:

— Derfor er det viktig at vi har en konferanse som dette, som setter det på dagsorden.

Da Nybølet snakket til forsamlingen i Pilestredet 32 tidligere i dag, fortalte han om da han jobbet som utdanningsråd ved den norske EU-delegasjonen i Brussel, før han kom til SIU i april i fjor.

— Da jeg jobbet der var det en spennende og utfordrende tid for Europa med terror og arbeidsledighet. I den perioden var det interessant å se utdanning og dens rolle komme høyere opp på den politiske dagsorden. God og relevant utdanning, og kobling mellom utdanning og arbeidsliv, var viktige temaer. Men dagsorden i dag er ikke så veldig endret, sier Nybølet og fortsetter:

Mer fremmedfrykt

— Både i Europa og USA er det blitt mer fremmedfrykt. Det er mer utforutsigbarhet og et tøffere politisk klima. Vi har sett hendelser på dette, og kanksje har vi mer i vente. Vår oppgave blir mer og mer viktigere. Verden trenger flere mennesker med internasjonal kompetanse. Globale utfordringer som voldelig ekstremisme og polarisering krever forståelse og språk. Arbeidstakere må forberede seg på mer internasjonalisering. Vi må bygge flere broer, ikke flere murer, sa Harald Nybølet, direktør i SIU

(Fra venstre: SIU-styreleder Marianne Synnes, HiOA-rektor Curt Rice og prorektor for utdanning ved HiOA, Nina Waaler)

Høyrevind

Tema på konferansen var dagsaktuelt all den tid den ble hold på samme dag som nederlenderne gikk til stemmurnene. På meningsmålingene ligger Geert Wilders, lederen for det høyrepopulistiske partiet PVV, godt an. Wilders vil stoppe all innvandring, forby Koranen og innføre skatt på hijab. Ifølge de siste meningsmålingene ser det ut til at statsminister Mark Rutte vinner valget, men Wilders følger hakk i hæl.

I mai skal franskmennene gå til urnene for å stemme. Marine Le Pen, lederen for det høyrepopulistiske og innvandringskritiske partiet Nasjonal front, kan ifølge meningsmålingene gjøre et godt valg. Det samme med Alternative für Deutchland (AFD) i Tyskland som kan komme til å få oppimot på rundt 11 prosent oppslutning, ifølge NTB

Bedre studenter

Den sittende regjeringen har et mål om at 50 prosent av norske gradsstudenter skal ta deler av utdanningen sin utlandet.

I fjor var det rekordår for antall studenter som reiste på utveklings, men fortsatt er det ikke nok.

— Jeg er overbevist at studenter med internasjonal erfaring er bedre studenter. Vi har fortsatt ikke nådd de målene vi har satt oss. Det holder ikke at vi synes det er viktig, men vi må også få til internasjonalisering i praksis, sa statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, på konferansen.

For å satse videre på internasjonalisering, har regjeringen nylig gitt Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) 10 millioner kroner. Disse pengene skal brukes til å opprette et internasjonalt partnerskapsprogram for grunnskolelærerutdanningene i regi av SIU.

Penger til lærere

Haugstad slapp nyheten på konferansen.

— Midlene skal bidra til utveksling og føre til partnerskap med anerkjente institusjoner. Dette skal gjøre våre utdanninger enda bedre. Vi er opptatt av at norske lærerstudenter skal komme seg ut, sa Bjørn Haugstad.

Regjeringen skriver på sine nettsider at partnerskapsprogrammet etableres i forbindelse med innføringen av de nye femårige grunnskolelærerutdanningene på masternivå som starter høsten 2017.

— Vi må trekke til oss flere studenter, og flere må ut. Det er viktig for den enkelte student, men også for norske universiteter og høgskoler. Det er viktig med språkkunnskap og forståelse av andre kulturer, heter det.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS