ØKONOMI

I toppen på bruk av vikarer

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo bruker en anseelig mengde med vikarer. Rektor sier de jobber med saken. 

Rektor Irene Alma Lønne sier vikarbruken er en kombinasjon av vikarbruk ved fravær og lav rekruttering til sentrale stillinger.
Publisert Oppdatert

Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) hadde mye høyere kostnader til vikarbruk enn andre innen sektoren for høyere utdanning i 2023, skriver Morgenbladet

Høgskolen brukte 30.232 kroner per årsverk på innleide vikarer i 2023. Det viser tall fra statsregnskapet. Den neste på lista er Universitetet i Oslo (UiO), som til sammenligning brukte 6705 kroner per årsverk. 

— Jeg kan først og fremst si at vi er klar over situasjonen. Vi kan naturligvis ikke ligge så høyt, det er noe vi jobber med, sier AHO-rektor Irene Alma Lønne til Morgenbladet. 

Minst i 2020

Det minste beløpet AHO har hatt på vikarer de siste fem årene var i 2020, da det ble brukt 24.196 kroner per årsverk.

 Både i 2022 og 2023 var AHO på toppen av alle virksomheter underlagt Kunnskapsdepartementet på vikarbruk. 

Vikarbruken kan ifølge Lønne forklares med at Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo  er en mindre institusjon sammenlignet med andre institusjoner underlagt Kunnskapsdepartementet. 

Rammes hardt

Rammes hardt Med en liten administrasjon rammes høgskolen hardt av fravær. Da må det hentes inn eksterne vikarer fordi det ikke er nok ansatte til å ta på seg andres arbeidsoppgaver.

Det er også i perioder vanskelig med rekruttering, noe som gjør at nøkkelstillinger står tomme. Da må høgskolen leie inn eksterne spesialister fordi noen administrative oppgaver er lovpålagte. Det gjelder særlig for økonomi og IKT, kommer det fram i Morgenbladet. 

Powered by Labrador CMS