juss

Hver fjerde jusstudent har opplevd diskriminering

Nær 40 prosent av jusstudentene som oppgir at de blir diskriminert, blir det på grunn av etnisitet.

Studenter oppgir at det er medstudenter som i hovedsak diskriminerer, og beskriver at de blant annet er blitt oppfordret til å skifte etternavn.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

4 000 medlemmer, blant dem både arbeidstakere, studenter og pensjonister, har svart på Juristforbundets undersøkelse om diskriminering. 23 prosent av de ansatte og 24 prosent av studentene oppgir at de har blitt diskriminert. Det er Dagens Næringsliv som skriver om dette.

Men der de som er i arbeidslivet oppgir at de i hovedsak blir diskriminert på bakgrunn av kjønn, er det hele 39 prosent av studentene som oppgir at de blir diskriminert på bakgrunn av etnisitet.

Urolig

– Jeg må nesten si at diskriminering på bakgrunn av etnisitet blant studentene både er det som overrasker og uroer meg mest, og at så mange opplever diskriminering på grunnlag kjønn i arbeidslivet, sier Farah Ali, leder av Juristforbundets kvinneutvalg, til Dagens Næringsliv.

– Det vi har funnet er verre enn det jeg hadde sett for meg, sier Hallvard Øren til samme avis.

Han leder inkluderings- og mangfoldsutvalget hos Juristforbundet som står bak undersøkelsen.

Undersøkelsen viser at det i hovedsak er studenter som diskriminerer andre studenter.

Les også: Minst 33 varsel om seksuell trakassering det siste året

Sak ved UiO

I vår skrev Khrono om en advokat, som også er sensor ved Universitetet i Oslo, som ble beskyldt for å være fordomsfull mot flerkulturelle jurister. Han sa blant annet at flerkulturelle jusstudenter har problemer med å skrive feilfritt norsk, og problemer med dybdeforståelse av jussen. Forsker Arnfinn Midtbøen sa i samme sak at flere flerkulturelle jurister opplever at det er vanskelig for dem å få jobb i de etablerte advokatfirmaene.

Debatten den gangen begynte på Facebook. UiO gikk ut og understreket at det ikke skal forekomme rasisme eller diskriminering verken ved UiO eller ved Det juridiske fakultet.

Skjer på Jodel

Susan Shankavi Gunasegaram Arulanantham er styremedlem i Mino.jur ved UiO, studentnettverket for minoritetsstudenter. Hun skriver i en epost til DN at Mino.jur i formelle settinger har fått høre om opplevelser som virker diskriminerende.

– Også på den anonyme appen Jodel har jeg fått høre om hårreisende greier. Fellestrekk for de fleste slike tilfeller er at studenten ikke føler det er noe å gjøre noe med, sier Arulanantham.

Innvandrere og barn av minst én innvandrer utgjør 8,6 prosent av studentmassen på rettsvitenskap, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Powered by Labrador CMS