Debatt Audun Greve og siMEN vELLE

Hva om fremtidens studentboliger befinner seg til sjøs?

Ved å åpne for flytende studentboliger kan vi gjøre det billigere å være student i Oslo, skriver Audun Greve og Simen Velle i FpU.

Vi er positive til at flytende studentboliger vil være den mest kostnadseffektive, grønne og ikke minst fremtidsrettede løsningen, skriver Audun Greve og Simen Velle i FpU.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Vi er alle enige om at vi må bygge flere studentboliger i Oslo. Likevel setter svinedyre tomter som regel kjepper i hjulene for disse prosjektene. Derfor er vi nødt til å tenke nytt. Hva om fremtidens studentboliger ikke befinner seg på land, men til sjøs?

I dag er Oslo en av Norges største studentbyer, og tiltrekker ungdom fra hele landet. Disse trenger også et sted å bo, men blir møtt med endeløse ventelister ved ankomst. Når de endelig får plass, er regningen svinedyr. Det er rett og slett ikke nok studentboliger i byen til å møte etterspørselen.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Det store problemet for politikere og boligutviklere er ikke vilje, men pris. Oslo er episenteret for boligkrisa, og det er få tomter som kan reguleres for bygging av studentboliger. Det gjør ting dyrt. Likevel tror jeg vi kan klare å komme rundt problemet, ved å satse på flytende studentbyer.

Flytende studentboliger eliminerer tomteprisene som hinder, siden man kun må leie båtplass. Leilighetene er nemlig bygd som husbåter eller plassert på flytende brygger. Nordmenn har ikke råd til å punge ut for flere budsjettoverskridelser. Derfor trenger vi konkrete løsninger som dette, som er kostnadseffektive samt nyttige.

Slike studentbyer er ikke noe nytt fenomen, da de allerede finnes i flere av våre naboland. I København gir slike prosjekter studentene et billig alternativ i en dyr by, og i Nederland blir pensjonerte handelsfartøy til splitter nye boliger. Hvorfor skal vi ikke klare det samme i Norge?

Ikke minst er dette et godt klima - og miljøtiltak. Muligheten for å bygge med resirkulerte materialer gjør det nemlig ikke bare billig, men også grønt. I Danmark bygges nesten alle flytende studentbyer ut av gamle containere som har blitt gitt nytt liv.

Likevel finnes det én utfordring som gjør dette vanskelig: reguleringer. Det er altfor mange unødvendige regler rundt husbåter som i dag gjør slike prosjekter fullstendig ulønnsomme. Dersom vi ønsker innovasjon i byggebransjen er slike hinder helt feil vei å gå.

Det er på tide at vi bygger flere studentboliger. Spørsmålet er snarere hvordan vi skal gjøre dette på best mulig måte. Vi er positive til at flytende studentboliger vil være den mest kostnadseffektive, grønne og ikke minst fremtidsrettede løsningen.

Powered by Labrador CMS