I all stillhet har Høyskolen Kristiania avsluttet sitt studietilbud i Trondheim.

I skyggen av Nord: Høyskolen Kristiania legger ned i Trondheim

Legger ned. Noen har sagt at Høyskolen Kristiania sin avdeling i Trondheim har vært en av verdens best bevarte hemmeligheter. Da er det kanskje heller ikke så rart at uteksamineringen av skolens aller siste kull med studenter skjedde uten noen form for offentlig oppmerksomhet.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er det altså over, Trondheim og regionen har mistet flere utdanningstilbud innenfor kreative fag. Så langt jeg har kunnet registrere, har ingen uttrykt noen bekymring for det. Ingen ordfører eller fylkesordfører. Ikke en eneste politiker har meg bekjent beklaget nedleggelsen. Ingen NHO-sjef har heller vært på banen. Da vedtaket om nedleggelse kom for to år siden skrev Adressa om nyheten. Så ble det musestille. Kontrasten til oppmerksomheten og engasjementet rundt Nord universitets vedtak om å flytte noen få studier, noen få mil lengre sør i samme region, er slående.

Når Høyskolen Kristiania (HK) har stengt dørene i Trondheim finnes det ikke lenger noen journalistutdanning mellom Volda og Kautokeino, ingen utdanning i grafisk design nord for Gjøvik og ønsker du å ta en ren illustrasjonsutdanning er Oslo det eneste valget i Norge – for å nevne noen eksempler. Dette representerer et tap for byen og regionen. For næringsliv og for kulturliv. Samt for unge i regionen som mister utdanningstilbud. Den gruppen som minst er rammet av nedleggelsen er vi som var ansatt ved høyskolen. Jobber kan som kjent ofte erstattes.

Når Høyskolen Kristiania (HK) har stengt dørene i Trondheim finnes det ikke lenger noen journalistutdanning mellom Volda og Kautokeino.

Oddveig Storstad

HK tilbød både treårig bachelor- og toårig fagutdanning i Trondheim, og var altså mer praksisnær enn hva et universitet tradisjonelt er. Studieretninger får «vitenskap» som endelse ved et universitet. Film blir filmvitenskap, journalistikk blir medievitenskap og musikkdesign blir musikkvitenskap. På universitetet skal man gjerne analysere og fortolke film og media, snarere enn å produsere det.

Skolen representerte altså et alternativ for alle som ønsket en mer praktisk rettet utdanning, og for de som opplevde universitetet som stort og uoversiktlig kunne HK tilby undervisning i små klasser, i et tett, oversiktlig miljø. Som utdanningsby er Trondheim blitt mindre mangfoldig med nedleggelsen.

På HK har studentene fått mulighet til å jobbe på store prosjekter, og på den måten fått en realistisk forberedelse til arbeidslivet. HK har på flere av sine linjer tiltrukket seg studenter fra hele landet, flere av disse har fått jobb i byen og blitt værende. Nå mister regionen et tilsig av unge, lovende hoder, samtidig som trøndersk ungdom som vil studere kreative fag som tidligere ble tilbudt i Trondheim, må flytte ut.

HK-studenter har vunnet priser og skolen har levert kandidater innen design-, medier- og kommunikasjonsfag til bedrifter i regionen. Noen har startet egen virksomhet eller jobber som frilansere. Noen har også blitt store stjerner. En av de største i norsk populærmusikk de siste årene, Unge Ferrari, fant sin stemme på musikkdesign-studiet ved HK i Trondheim. En kuriositet er at Kristoffer Hivjus auditionvideo for filmen «The Thing» ble filmet på loftet på høyskolen av en av skolens filmstudenter. The Thing skulle senere gi Hivju rollen i Game of Thrones.

At Norge og verden betraktes fra andre steder enn Oslo er viktig. HK har hatt ord på seg for å sende dyktige, unge journalister som har gått inn i jobber både i de store, regionale mediehusene og i lokale redaksjoner. Dette er det nå slutt på. Det er et tap for regionen.

Paradoksalt nok ligger det en mulighet for å erstatte noe av det som blir borte med nedleggingen av HK i Trondheim, nettopp i samlingen av de kreative utdanningene ved Nords campus på Levanger.

Når alle offentlige høyskoler snart er blitt universitet må universitetssektoren nødvendigvis ta større ansvar for kortere fag- og profesjonsutdanninger. For eksempel kan man tenke seg at det ligger en mulighet for at journalistutdanningen på HK kan gjenoppstå som en oppdatert multimedial journalistutdanning ved Nord universitet. Gode krefter i Trøndelag må gjerne ta ballen og forene seg i et arbeid for en offensiv og positiv utvikling i og for regionen.

(Kronikken er først publisert i Adresseavisen.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS