Partibarometer

Høyre går tilbake, og «ingen» har tro på Sps forsknings­politikk

Høyre mister oppslutning, Frp går fram og regjeringspartiene står omtrent på stedet hvil hos høyt utdannede velgere. Null prosent mener Sp er best på forskningspolitikk.

Få høyt utdannede har tro på forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoels politikk.
Publisert Sist oppdatert

Det viser en fersk partimåling som Respons Analyse har laget på oppdrag fra Akademikerne. Målingen er gjort blant velgere med minst mastergrad som utdanning.

Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg mener regjeringen, og Senterpartiet spesielt, har latt en gyllen mulighet gå fra seg.

— Senterpartiet har statsråden for forskning og utvikling og har hatt mulighet til å skåre poeng. Den muligheten har de latt gå fra seg. Det kommer den ene strategien etter den andre, så det mangler ikke på ambisjoner. Men det følger ikke med penger, og det gjennomskuer akademikerne, sier hun til Khrono.

Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne er ikke imponert over regjeringens innsats når det gjelder forskningog utvikling..

Høyre tilbake

På den ferske målingen, som vil bli presentert på Akademikernes høstkonferanse onsdag, er Høyre det partiet som har desidert størst oppslutning blant de høyt utdannede, slik det også har vært de siste årene. Men oppslutningen går tilbake og er nå 26,8 prosent, mot 30,6 i forrige måling som ble gjort for halvannet år siden. Før stortingsvalget i 2021 var imidlertid partiets oppslutning «bare» 19 prosent (se tabell).

Nest største parti er SV, men også de kan ha mistet noe av grepet på de høyt utdannede. Partiet går tilbake fra 15,8 til 14,9 prosent.

Også Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG) går noe tilbake, Rødt fra 9 til 7,1 prosent og MDG fra 10,2 til 9,2 prosent.

KrF, Venstre og Frp går fram, og Frp mest, fra 3,8 til 8,7 prosent

Regjeringspartiene får omtrent samme oppslutning som i fjor. Ap får stemmene til 14,4 prosent av de spurte, Senterpartiet 2,2 prosent.

Null tro på Sps forskningspolitikk

Mer urovekkende for Senterpartiet, som har forsknings- og høyere utdanningsministeren, er kanskje at nesten ingen med høy utdanning har tro på at partiet har den beste forskningspolitikken. Troen på partiets forskningspolitikk har ikke vært særlig høy før heller, og har de siste årene ligget på 1 prosent. Men i år er det så få som har troen at Respons Analyse har rundet ned til 0.

Akademikerne opplyser at bakgrunnstallene viser at 1 prosent av kvinnene og 0 prosent av mennene i målingen vurderer at Sp har den beste forskningspolitikken. Så helt på 0 er ikke partiet.

Flest — 28 prosent — mener Høyre har den beste forskningspolitikken, mens Venstre (13) og Ap (9) kommer på plassene bak. Men hele 40 prosent har svart «vet ikke».

Da forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) kommenterte en lignende måling i august, der 1 prosent mente partiet har den beste forsknings- og utdanningspolitikken, svarte han dette:

— Det mest påfallende er at oppunder halvparten i år som i fjor, 42 prosent, svarer «vet ikke» på hvilket parti som har den beste forsknings- og utdanningspolitikken. Det tyder dessverre på at dette politikkområdet i særs liten grad er avgjørende for partivalget til velgerne. Det er et større problem for kunnskapssektoren enn for Sp som parti.

Etter å ha sett Akademikernes måling legger han til:

— Senterpartiet fortsetter arbeidet med å styrke tilgangen på utdanning, forskning og kompetanse i hele Norge. Meningsmålinger som denne legger vi ikke vekt på.

— Blir gjennomskuet

Akademikerne-leder Randeberg mener på sin side at Senterpartiet og regjeringen må levere langt bedre.

— All den tid Senterpartiet har ministerposten for forskning og høyere utdanning bør dette få alarmbjellene til å ringe. Velgerne ser et parti og en regjering som ikke prioriterer ressurser til kunnskap. Det så vi senest i statsbudsjettet, hvor forskning og høyere utdanning fikk budsjettkutt, sier hun, og legger til at det samme gjelder overfor studenter.

— Studentene må jobbe mer ved siden av studiene, nå kommer det eksamensavgift, og det kuttes i utenlandsstipend. Dette rammer de som har mest anstrengt økonomi i utgangspunktet. Høyere utdanning er i ferd med å bli noe for de rike og privilegert, og det hadde vi ikke ventet av den rødgrønne regjeringen.

Ser til Høyre for utdanning 

Klima er den saken høyt utdannede bryr seg mest om ved stortingsvalget, oppgitt av 35 prosent som blant de tre viktigste sakene for dem. Det er en nedgang fra 2021, da 45 prosent svarte det samme.

Utdanning- og skolepolitikk, helse, velferdspolitikk og skatt følger etter som toppsaker for høyt utdannede.

— Høyt utdannede mener Høyre har den beste skole- og utdanningspolitikken. Dette er saker som er enda viktigere for høyt utdannede enn for befolkningen generelt. Undersøkelsen viser også at høyt utdannede mener at Høyre har den beste politikken på helse og næring, sier Randeberg. 

Endringslogg 22. oktober kl. 07.51: Oppdatert at forrige måling ble gjort i februar 2023, ikke i september. Kl. 08.25: Lagt til kommentar fra Oddmund Hoel

Powered by Labrador CMS