Martin Henriksen mener spørsmålet ikke er om digitalisering kommer, men hvordan og hva det vil påvirke. Nina Sandberg til høyre. Foto: David Engmo

Ap: Stortinget bør diskutere pensum og open access

Læringsmidler. Martin Henriksen i Arbeiderpartiet mener Høyre slår inn åpne dører med å ville digitalisere læringmidler. Norsk studentorganisasjon er positive, så lenge omfanget utvides også til gratis, åpent og tilgjengelig pensum.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det er fint med forslag om digitalisering, men her slår Høyre først og fremst inn åpne dører, sier utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Martin Henriksen.

På sitt landsmøte tidligere i april vedtok Høyres landsmøte å skulle «...stimulere universiteter og høyskoler til å legge læringsmateriell fritt tilgjengelig på nett».

Det er ikke nok å følge en forelesning på nett for å få konkret kompetanse-heving eller for å kvalifisere seg til andre yrker. Her savner jeg flere løsninger fra Høyre.

Martin Henriksen

Selv om Høyres egen Marianne Synnes er noe skeptisk til hvor gjennomførbart forslaget er, var nesten hele Utdannings- og forskningskomitéen positive.

Les også: Høyre-skepsis til Høyre-forslag om gratis læremidler

Vil diskutere åpent tilgjengelig pensum

Arbeiderpartiet er enig med Høyre i at offentlig finansiert kunnskap og forskning bør være mest mulig offentlig tilgjengelig.

— Det ligger i Open access-målet, og her ligger Norge for langt etter, mener Henriksen.

Men han sier det er en større operasjon om alle lærebøker og pensum skal legges åpent på nett, både om rettigheter og hvem som skal betale for det.

— Så dette mener jeg utdanningskomiteen burde diskutere. Blant annet siden Høyre er uenige med seg selv, sier han.

— Vi burde også diskutere hva vi kaller «pensum», for når mer kunnskap blir digitalt tilgjengelig kan også studentene i mye større grad velge ulike artikler for å belyse temaene de jobber med. Det er bra, men er noe annet enn de tradisjonelle pensumlistene, sier han.

Om mer enn forelesninger på nett

Henriksen sier at spørsmålet ikke er om digitalisering vil prege utdanningssektoren og kreve at man jobber på andre måter enn før, men heller hva det vil bety og hvordan samfunnet skal møte det.

Stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap) er enig med Høyre i at offentlig finansiert kunnskap bør være mest mulig offentlig tilgjengelig. Foto: David Engmo

— Hele forslaget er litt 2001, fortsetter han, og legger til at Høyre ikke må redusere undervisning på universiteter og høgskoler til å handle om forelesninger som kan legges på nett.

— Spørsmålet er hvordan vi bruker de digitale mulighetene til å gi bedre oppfølging og veiledning til studentene, mer tid til faglig diskusjon og til å gjøre utdanning tilgjengelig for flere.

Han sier studentene må være trygge på at de kan stille «dumme» spørsmål uten at for eksempel fremtidige arbeidsgivere skal se opptak av det.

— I tillegg vil vi at studenter skal være aktive deltagere i undervisningen, for eksempel i mindre grupper, og det kan ikke uten videre legges åpent på nett. Det er også mye som ikke uten videre kan legges ut, som praksis og klinisk arbeid.

Tror Høyre har tenkt på det

Norsk studentorganisasjon-leder Mats J. Beldo er også bekymret for sikring av opplysninger og studentenes personvern, og sier det er en bekymring alle burde ha.

— For NSOs del er det ekstremt viktig at vi sikrer studentenes personvern på en god måte uavhengig om det er flipped classroom, publiseringer av forelesninger eller mappeeksamener og innleveringer.

NSO-leder Mats J. Beldo vil ha pensumlitteratur åpen og tilgjengelig. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Men tror du dette står i veien for Høyres intensjon om åpent tilgjengelige læringsmidler?

— Hva man tror og hva man håper er som regel forskjellige ting. Men jeg tror at det er et hensyn som tas på alvor når man skal prøve ut ordningen og at det er et system som blir grundig testet først, svarer han, og legger til:

— Og jeg håper at det ikke står i veien for intensjonen, noe jeg også tror Høyre har tenkt igjennom før forslaget ble fremmet.

Forelesninger på nett ikke nok

Høyre vil «legge ut forelesninger, forskningsmateriell og læremidler for alle som ønsker å følge det». Arbeiderpartiet mener det ikke er nok med åpne forelesninger på nett, og har her med seg leder av Norsk studentorganisasjon, Mats J. Beldo.

— Vi er like positive som sist gang vi pratet om det. Læringsmidler åpent tilgjengelig på nett er positivt, men omfanget må økes og pensumlitteratur må også gjøres tilgjengelig, sier Beldo.

— Høyre sier pensum også er aktuelt å se på, men mer på sikt?

— Hva betyr det? Dersom er det et 10 års-perspektiv det er snakk om vil man allerede være langt på etterskudd. Utfordringen med lik tilgang på informasjon og derunder pensum gjelder nå. Dette er et spørsmål om lik rett til utdanning, svarer han.

Les også: Hvem skal betale for pensumbøkene?

Fakta

Et bedre Norge med digitalisering

En av storresolusjonene Høyres landsmøte vedtok i 2018.

Ett av punktene under kapittel 2. «Kunnskap skal være digitalt tilgjengelig for alle»:

  • Stimulere universiteter og høyskoler til å legge læringsmateriell fritt tilgjengelig på nett. Målet er å gjøre all undervisning på offentlige institusjoner digitalt tilgjengelig innen 2025.

Kilde: Resolusjonen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS