nasjonal deleksamen i matematikk

Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet

Strykprosent i matematikk for lærerstudenter på trinn 1 — 7 går opp. Forklaringen er at en større andel enn tidligere, av studentene som tok eksamen i høst, strøk på vårens eksamen.

Endrede fagplaner gir dårlig grunnlag for å sammenligne strykprosenter i nasjonal deleksame i matematikk.
Publisert Sist oppdatert

Resultatene fra den nasjonale deleksamenen i matematikk, som ble avlagt 27. november 2024, er klare og Nokut har publisert resultatene. Strykprosenten for de som går på grunnskolelærertrinn 1 til 7 øker i snitt fra 29,3 til 35 prosent. Men forklaringen ligger i at en rekke institusjoner har endret på fagplanene sine, heter det i pressemelding fra Nokut.

FAKTA

Nasjonal deleksamen

  • Det er Kunnskapsdepartementet som bestemmer hvilke studieprogram og emner som skal ha en nasjonal eksamen. 
  • Nokut gjennomfører nasjonale deleksamener for sykepleieutdanningene, grunnskolelærerutdanningene og barnevernsfaglige masterutdanninger.
  • Nasjonal deleksamen er et verktøy som skal bidra til å utvikle kvaliteten på undervisningen, slik at de ulike utdanningsinstitusjonene over hele landet skal lære av hverandre og holde en viss kvalitet.
  • Nasjonal deleksamen i matematikk for lærerstudenter gjennomføres to ganger i året, i mai og november. Det er om lag 1800 studenter, fordelt på 12 institusjoner og et tyvetalls studiesteder. Det er flere studieprogrammer på grunnskolelærertrinn 1–7 som avholder ordinær eksamen på våren enn på høsten. 
  • Resultatene de siste årene er gjennomgående noe svakere i høstsemesteret, men noe av dette kan forklares med at det er flere konteeksamener som avholdes på høsten. Det å sammenligne tallene for vår og høst direkte kan derfor være misvisende.

Kilde: Nokut

Det betyr i praksis at eksempelvis ved OsloMet tar studentene ved trinn 1-7 først ordinær eksamen i matematikk i sitt 3. semester. Studentene ved trinn 5—10 skal ta eksamen i sitt andre semester. Resultatene fra de nye kullene kommer derfor først høsten 2025 for trinn 1-7 og vår 2025 for trinn 5-10.

Andelen med toppkarakter er høyere enn tidligere: 5,6 prosent. 

Universitetet i Agder har de siste årene gjort det sterkt på denne eksamenen og er blant de som utmerker seg positivt.

Mange som tar eksamen på nytt i tallene

— Alt i alt er resultatene stort sett på nivå med resultatene fra høsten 2023, selv om strykandelen blant 1—7-studentene går en del opp denne gangen, men studenter som tar eksamenen på nytt, er også med i oversikten. Utdanningene ved de ulike institusjonene har denne eksamenen spredt ut på forskjellige tidspunkt i studieløpet, sier Nokut-direktør Kristin Vinje.

Hver høst og vår gjennomfører hundrevis av grunnskolelærerstudenter en nasjonal deleksamen i matematikk. Studentene er også delt etter studieretning, grunnskolelærerutdanning 1—7 og grunnskolelærerutdanning 5—10 (GLU 1—7 og GLU 5—10). 

De to retningene har to ulike eksamener, og alle studenter som går på trinn 1 — 7- utdanningen skal ta den nasjonale deleksamenen i matematikk, mens for studentene på trinn 5—10 utdanningen er det kun studenter som har valgt matematikk som tar nasjonal deleksamen.

Gode resultater i Volda

Når det gjelder resultatene for trinn 5 — 10 skiller Høgskulen i Volda seg ut med gode resultater, hvor alle kandidater får karakteren D eller høyere. HVL Bergen har også en liten forbedring i snittkarakteren denne gangen. Det er bare disse to institusjonene som har ordinære deleksamen i matematikk for trinn 5-10.

Det var historisk få kandidater som tok eksamen på GLU 5—10 denne høsten, med kun 94 kandidater. En hovedårsak her er at OsloMet har flyttet denne eksamenen til våren. Høgskulen i Volda og Høgskulen på Vestlandet Bergen er de eneste studiestedene som har hatt ordinær eksamen denne høsten, ifølge studieplanene deres.

Universiteter og høgskoler har blitt bedt om å rapportere til Kunnskapsdepartementet hvilke resultater studenter tatt opp uten nivåkrav oppnår sammenlignet med de som er tatt opp med nivåkrav, og ikke minst hvordan frafallstallene ser ut. Det er ventet noe svar på disse spørsmålene  løpet av januar.

Høgskulen i Volda skriver blant annet i en første oppsummering til departementet:

«Det ble innført dispensasjon fra alle nivåkravene og vi tok opp studenter med generell studiekompetanse fra og med 2. juli 2024. Dette førte til at vi fikk tatt opp ca. 20 studenter ekstra, noe som førte til ei dobling av kullet (GLU 1—7 og 5—10 totalt). Emneansvarlige på GLU 1—7 og 5—10 melder at de merker lite til at studentene er tatt opp uten nivåkravene og at de så langt holder samme faglige nivå som tidligere årskull. Det er også interessant å få tilbakemelding på at studentene som er  tatt opp uten nivåkravene, er mer engasjerte og virker motiverte for studiene.»

Grunnskolelærerutdanning, trinn 1-7 strykprosent høsten 2024, De som ikke har resultat har for få kandidater som har tatt eksamener. for en rekke institusjoner er dette konteeksamen, eksempelvis OsloMet og NTNU, og dette forklarer høy strykprosent.

Institusjon Stryk høst 2024 i % Stryk høst 2023 i % Endring, prosentpoeng
Høgskolen i Østfold
Høgskolen i Volda30,033,3-3,3
HVL Bergen26,434,8-8,4
HVL Sogndal23,135,3-12,2
HVL Sogndal-samling
HVL Stord42,1
Høgskolen i Innlandet54,533,321,1
Høgskolen i Innlandet-samling
NLA Bergen22,2
NLA Oslo58,316,741,6
Nord Universitet55,6
Nord Universitet Levanger
NTNU52,820,832
OsloMet44,435,49
UiA14,311,33
UiS32,625,67
UiT Alta61,5
UiT Harstad
UiT Tromsø
USN Drammen
USN Hallingdal50,0
USN Notodden30
USN Porsgrunn
USN Vestfold
Nasjonalt35,029,35,7
Trinn 5-10 (bare Volda og HVL Bergen med relevante resultater)
InstitusjonStryk 2024Stryk 2023Endring
Høgskolen i Volda0
Høgskulen på Vestlandet, Bergen17,520,5-3

Der det ikke er oppgitt strykprosent er det for få kandidater som har avlagt eksamen til at tallet offentliggjøres grunnet personvern. Kilde: Nokut

Powered by Labrador CMS