Forskningsprogram

Horisont Europa sjøsatt, men utlysningene kommer senere

Lekkede dokumenter gir en pekepinn på hva en kan vente i utlysningene.

EU-kommisær for forskning og innovasjon, Mariya Gabriel.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): «Med et budsjett på 95,5 milliarder euro og et knippe moderne instrumenter blir Horisont Europa verdens kraftigste forsknings- og innovasjonsprogram».

Ordene tilhører Mariya Gabriel, EU-kommisær for forskning og innovasjon. Tirsdag kunne hun sammen med Portugals forskning- og høyere utdanningsminister Manuel Heitor, som representant for det portugisiske EU-formannskapet, sparke i gang EUs rammeprogram for forskning og innovasjon de neste sju årene.

Den formelle lanseringen av Horisont Europa skjer i form av en digital konferanse, direktesendt fra Lisboa, som kan sees under her.

Det er en symbolsk lansering, mye gjenstår før de første utlysningene av midler kommer, trolig i april.

Dragkamp om milliarder

Som Khrono har skrevet om kommer lanseringen etter langvarig dragkamp om budsjettet for rammeprogrammet, både hvor stort det skal være, og fordelingen av midler innad i programmet. Blant annet har flere i universitetssektoren advart mot en dreining der fremragende forskning prioriteres ned og får en mindre andel av budsjettet enn tidligere.

Dragkampen endte med at Det europeiske forskningsrådet (ERC) fikk plusset på sitt budsjett med 1,1 milliard, sammenlignet med det så der før forhandlingene. Dette er likevel langt mindre enn det mange presset på for.

Rammeprogrammet er kort fortalt delt inn i tre søyler, der fremragende forskning, inkludert ERC, ligger i søyle en. Over halvparten av budsjettet ligger i søyle to, som handler om globale utfordringer og konkurransedyktig næringsliv. Tredje søyle omfatter innovasjon, inkludert etablering av Det europeiske innovasjonsrådet (EIC).

Flere utkast til arbeidsprogram for de ulike delene er blitt lekket, sjekk lenker lenger ned i saken.

Den norske oppfølgingen ligger hos Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Les mer hvordan de ser på innholdet i Horisont Europa i intervjuet under.

Striden rundt balansen i rammeprogrammet er ikke over. Det går tydelig fram av noen reaksjoner på utkast til arbeidsprogram for ulike deler av rammeprogrammet, som er lekket på nettet.

Offisielle arbeidsprogram er ventet i april, men Science Business har de siste dagene kunnet presentere innholdet i flere av de lekkede dokumentene, som gir en viss pekepinn på hva slags prosjekter som kan bli finansiert.

Det er ikke første gang slike dokumenter lekkes, det samme skjedde med det forrige rammeprogrammet, Horisont 2020.

De lekkede dokumentene

Uansett, dokumentene er som sagt tilgjengelige, blant annet ligger et utkast til arbeidsprogram for ERC her. Etter det Khrono forstår skal det imidlertid ha kommet et nytt utkast etter dette, som vil bli presentert på nettsidene til ERC. De varslet selv nylig at det vil bli offentliggjort et utkast tidlig i februar.

Science Business lenker også til utkastene for de seks klyngene under søyle to. Her finner du ulike utkast for helse, kultur, kreativitet og inkluderende samfunn, samfunnssikkerhet, digitalisering, næringsliv og romvirksomhet, klima, energi og mobilitet og mat, bioøkonomi, naturressurser, landbruk og miljø.

For søyle tre ligger det utkast ute til arbeidsprogram for Det europeiske innovasjonsrådet.

Det lekkede utkastet til arbeidsprogrammet for helseklyngen har ifølge Science Business vakt reaksjoner. Det er pekt ut seks områder en skal takle, fra sykdomsforebygging til konkurransedyktighet i helseindustrien.

Forskningsorganisasjoner uttrykker bekymring for balansen mellom grunnforskning og anvendt forskning, med for stor vekt på det siste.

— Vi er bekymret for at dette skal tørke ut kilden til ny kunnskap vi har i Europa, sier for eksempel Marta Agostinho, koordinator for EU-LIFE, som samler biovitenskapelige forskningsinstitutter.

Science Business viser til at andre tidligere har uttrykt lignende bekymringer.

Oppdatert onsdag 12.25 med informasjon om at det er kommet et nytt utkast fra ERC, som vil bli offentliggjort tidlig i februar.

Powered by Labrador CMS