Høgskolen i Østfold mister doktorgrads­program

Kunnskapsdepartementet trekker tilbake godkjenningen av ph.d. i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Høgskolen i Østfold. Årsaken er vedtaket om å legge ned Akademi for scenekunst.

Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold ble vedtatt nedlagt i november. Som en følge av dette trekker Kunnskapsdepartementet tilbake godkjenningen av høgskolens doktorgradsprogram i kunstnerisk utviklingsarbeid. Her fra en markering før styremøtet.
Publisert Sist oppdatert

Tilbaketrekking av doktorgradsprogrammet skjer fordi styret ved Høgskolen i Østfold (HiØ) i november vedtok å legge ned Akademi for scenekunst, som utgjør høgskolens kunstfaglige miljø.

Doktorgraden skulle etter planen blitt etablert 1. januar i år, som en fellesgrad mellom Høgskolen i Østfold, Universitetet i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet.

Nå faller altså Høgskolen i Østfold ut av samarbeidet.

I et brev til høgskolen sier Kunnskapsdepartementet at ettersom det sentrale fagmiljøet for å kunne tilby doktorgraden skal legges ned, trekkes godkjenningen tilbake. Departementet viser til at Nokuts vedtak fra i juni i fjor om å akkreditere programmet, i stor grad var basert på den faglige aktiviteten ved Akademi for scenekunst, som et viktig grunnlag for den felles doktorgraden.

«En naturlig konsekvens»

For rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold kom ikke tilbaketrekkingen av doktorgraden som noen stor overraskelse.

— Dette kom som en naturlig konsekvens av min anbefaling og styrets vedtak om å legge ned Akademi for scenekunst, sier han.

Jelsness-Jørgensen påpeker at den økonomiske situasjonen gjorde nedlegging av Akademiet nødvendig.

— Vi så at den økonomiske situasjonen ville bli mye mer alvorlig enn antatt og vi måtte gjøre prioriteringer i tråd med føringer blant annet i utsynsmeldingen, sier han.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor ved Høgskolen i Østfold, her fra vandrehallen i Stortinget da statsbudsjettet for 2025 ble lagt fram.

I utsynsmeldingen får universiteter og høgskoler beskjed om å prioritere visse fagområder, det vil si IT, helse og utdanninger som er nødvendig for det grønne skiftet.

Ifølge styreberetningen som ble behandlet i styret ved Høgskolen i Østfold torsdag, må styret forholde seg til de økonomiske realitetene, og de kunstfaglige utdanningene har vært økonomisk krevende for høgskolen å drifte over tid.

— En situasjon med videreføring av disse utdanningene ville ha krevd ytterligere kutt i høgskolens andre, og samfunnskritiske utdanninger, heter det.

— Styret har derfor lagt vekt på de tydelige politiske signaler, stortingsmeldinger og langtidsplaner om fremtidens kompetansebehov i sine tiltak i studieporteføljen, skriver styret i beretningen.

Sitter igjen med ett program

I utviklingsavtalen mellom Kunnskapsdepartementet og HiØ er etablering av en doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid et av punktene høgskolen skal måles på.

— Vi må melde fra til departementet at dette målet vil vi ikke nå. Samtidig er dette en beslutning som er avgjørende for at vi skal nå de andre målene i utviklingsavtalen, sier Jelsness-Jørgensen.

Etter at departementet nå har trukket tilbake sin godkjenning av doktorgraden i kunstnerisk utviklingsarbeid, sitter HiØ igjen med kun ett doktorgradsprogram. Det er en ph.d. i digitalisering og samfunn, som høgskolen fikk akkreditert i 2022 som sin første doktorgrad.

Da Nokut-styret i juni i fjor vedtok å akkreditere doktorgraden i kunstnerisk utviklingsarbeid, var gleden stor. Kunnskapsdepartementets godkjenning av etableringen kom så i et brev 17. oktober 2024.

Hva tenker du om at HiØ sitter igjen med én doktorgrad nå?

— Vi har bare én doktorgrad, ja, men den dekker bredden av det vi har av fagmiljøer, og hvis vi skulle hatt noe ønske om å bli universitet, er det dette som er kravet nå, sier Jelsness-Jørgensen.

Fortsetter uten Østfold

Etter at Høgskolen i Østfold er ute av fellesgraden, fortsetter Universitetet i Innlandet (INN) og UiT Norges arktiske universitet samarbeidet om graden.

INN hadde en midlertidig akkreditering som gikk ut 1. januar i år, men Kunnskapsdepartementet har forlenget denne i tre år.

Samarbeidspartnerne er Den norske filmskolen ved Universitetet i Innlandet og Musikkonservatoriet og Kunstakademiet ved UiT.

Ph.d.-ansvarlig ved Fakultet for film, tv og spill, Trond Lossius, beklager at Høgskolen i Østfold og Akademi for scenekunst er ute av fellesgraden.

—Vi har heldigvis fått forlenget unntak ut 2027, og nå sonderer vi for å finne andre mulige samarbeidspartnere. Vi fortsetter samarbeidet med UiT og ser om vi kan finne en løsning som begge institusjoner kan være del av. Vi er optimistiske på å få dette til, men det er selvfølgelig en ekstrarunde som vi helst skulle vært foruten, og det er synd at vi mister Akademi for scenekunst som vi så veldig frem til å samarbeide med, sier han.

Powered by Labrador CMS