Klimaendringer og jordbruk
Høgskolen i Innlandet involvert i Bill Gates-prosjekt
Høgskolen i Innlandet får fem av de 57 millionene Bill Gates skal bruke på et stort forskningsprosjekt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bill & Melinda Gates Foundation pumper inn 57 millioner kroner i prosjektet 1000FARMS, der jordbruksfag ved Høgskolen i Innlandet (HINN) er involvert.
— Dette er virkelig spennende, sier postdoktor ved Institutt for jordbruksfag ved HINN, Kauê de Sousa.
Gigantformue
I prosjektet skal forskerne utvikle systemer og nettverk for å tilpasse produksjonen til et endret klima, blant annet med utvikling og forbedring av sortene som dyrkes.
I en artikkel på HINNs nettside forteller de Sousa at Høgskolen i Innlandets rolle i prosjektet først og fremst er å utvikle et opplæringsprogram for de som skal jobbe som sortsutvikling i fremtiden.
— Dette skal gjøres i samarbeid med universiteter i flere afrikanske land, informerer postdoktoren.
Bill Gates var i 1970-årene med på å etablere Microsoft, og anses av mange som mesterhjernen bak gigantselskapet. Ifølge Forbes er nettoformuen til Gates på svimlende 140 milliarder dollar, noe som tilsvarer 1200 milliarder norske kroner.
Bill & Melinda Gates Foundation er verdens største transparente humanitære stiftelse. Stiftelsens primære mål er å forbedre grunnleggende helsetjenester og redusere ekstrem fattigdom. Stiftelsen jobber også for å gi lik tilgang til utdanning og tilgang til informasjonsteknologi.
— Anerkjennelse
Prosjektet 1000FARMS dreier seg om utvikling av landbruk i afrikanske land, og har som mål å utvikle systemer og nettverk for å tilpasse produksjonen til et klima i endring. Av de 57 millioner kronene fra Bill & Melinda Gates Foundation går inn med, skal fem gå til Institutt for jordbruksfag på Blæstad.
— Vi føler at dette er en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort. Melinda Gates skal personlig ha vist stor interesse for prosjektet, sier Kauê de Sousa.
— Landbrukssektoren i Afrika trenger innovasjon. Gjennom programmet vil vi gjøre dem i stand til å bruke ny, digital teknologi i sortsutvikling og tilpasning til lokale, klimatiske forhold. Det handler om å finne ut hva som fungerer best i hver enkelt region, på hver enkelt gård. Dessuten å utvikle sorter som bedre tåler tørke og annet ekstremvær, forklarer prosjektlederen videre.
Han legger til at det også jobbes med å få til samarbeid med andre fakulteter ved HINN, blant annet med utvikling av et dataspill som skal kunne brukes i opplæringen.