koronaliv
Hjemmekontor i pysjen? Det bør du revurdere, ifølge ny studie
Pysjbrukere på hjemmekontor hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å rapportere om psykiske problemer.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange universitets- og høgskoleansatte, samt studenter, er langt inne i enda en periode med mye hjemmekontor og hjemmeundervisning.
En ny studie basert på en spørreundersøkelse blant australske akademikere, advarer nå mot å bli sittende i pysjamasen gjennom arbeidsdagen.
De med pysjamasen på hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å melde at deres psykiske helse ble forverret, viser studien publisert i Medical Journal of Australia, som Times Higher Education har omtalt.
Ga ikke lavere produktivitet
Spørreundersøkelsen ble gjort under den første nedstengningen, mellom slutten av april til midten av mai i fjor, og ble besvart av 163 forskere.
Rundt 60 prosent av forskerne innrømte at de hadde gått i pysjen på hjemmekontoret på minst en av dagene, mens 14 prosent rapporterte at de som regel hadde på seg pysjamas på Zoom-møter med kollegaer.
28 prosent av forskerne rapporterte at de hadde på pysjen minst en gang i uken.
Og det var denne gruppen forskere som hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å melde om en forverret psykisk helse, sett opp i mot de som hadde på seg dagligdagse klær.
Likevel: De som gikk i pysjen rapporterte ikke om lavere produktivitet.
— Til de som velger å fortsette å jobbe hjemmefra i det minste en del av uken, håper vi å forsikre om at en og annen dag i pyjamas ikke vil påvirke produktiviteten deres, men kanskje de bør vurdere å bytte klær som et rutinemessig spørsmål av hensyn til deres mentale helse, sier en av forskerne bak studien, Cindy Thamrin ved Woolcock Institute of Medical Reserach ved University of Sidney, til Times Higher Education.
Thamrin sier videre til avisen at funnene i studien samsvarer med det såkalte «blue pyjama syndrome», hvor sykehusinnlagte som går rundt i sykehuspysjen lengre ofte er mer nedstemte og deprimerte, enn de som bytter til hverdagsklær.
Flere forstyrret av barna til kollegaer
Studien gjorde også andre funn rundt de australske forskernes hjemmekontor-hverdag.
De fleste meldte at de hadde kjøkkenet eller spisebordet som sitt kontor, hele 44 prosent.
28 prosent sa at de jobbet fra enekontor, mens 22 prosent meldte at de delte kontor med andre.
Overraskende nok var det tre prosent som rapporterte at de jobbet fra badet.
— Noen sa at badet kanskje hadde den beste trådløse internettforbindelsen, sier Thamrin til Times Higher Education.
Hele 42 prosent av respondentene meldte at de hadde blitt forstyrret av barna til sine kollegaer under perioden.