uthenging og sjikane på jodel
Hetsing og personangrep i Jodel-kanal på jussfakultet
Leder av studentorganisasjonen Minoritetsjurister, Sarah Zahid, ber ledelsen komme på banen. — Står i fare for å bli vår tids dovegg, sier dekan Karl Harald Søvig.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Måten enkelte bruker kanalen på hører ikke hjemme noen steder. Det går i hetsing og uthenging, og det er rett og slett ikke greit, sier Sara Zahid til Khrono.
Zahid er leder for studentorganisasjonen Mino.Jur (Minoritetsjurister ved det juridiske fakultet) ved Det juridiske fakultetet ved Universitetet i Bergen. Hun er også medlem av Ytringsfrihetkommisjonen.
Bakgrunnen for intervjuet er et leserinnlegg som Mino.Jur-lederen hadde på trykk i Bergens Tidende tidligere denne uken, der hun blant annet melder at mange jusstudenter bruker Jodel som debattarena, og at uthenging og politisk ukorrekthet ser ut til å være normen.
Personangrep og sjikane
Jodel er en sosial meldingsplattform, opphavelig fra Tyskland, der man anonymt kan legge ut bilder og korte meldinger om det man måtte ønske. Det at tjenesten er anonym, fører ofte til at folk har lavere terskel for hva som kan legges ut.
— Det virker som at noen synes det er greit å komme med personangrep fordi man kan gjøre det anonymt, sier Zahid, som selv har opplevd både personangrep og andre former for sjikane på Jodel i løpet av det siste halvåret.
— I starten så jeg på det som uskyldig humor, men etter hvert som omfanget økte og folk begynte å uttale seg i svært kritiske ordelag om blant annet Mino.Jur som organisasjon, måtte vi gå ut og gi beskjed, forteller Zahid.
Se eksempler på hva som er blitt skrevet på Jodel nederst i artikkelen.
Hetsen eskalerte
Måten Zahid og Mino.Jur ga beskjed på var å legge ut et innlegg på Instagram der de ba folk om å tenke seg om en ekstra gang før de publiserte noe på Jodel. I etterkant av dette økte hetsen, og Zahid merket seg at den ble mer og mer rettet mot henne.
Etter at Zahid publiserte et dikt om miljøet ved jussfakultetet via en annen sosial plattform, Twitter, eskalerte hetsen ytterligere. Hun forteller at mange forsvarer den krasse tonen med at det er ytringsfrihet i Norge.
— Diktet var ment som en pekepinn mot miljøet ved jussfakultetet. Men dette er altså et dikt, skjønnlitteratur og fiksjon, og ikke noe mer enn det. I etterkant av hetsen som kom da, bestemte jeg meg for at nok var nok, og siden har jeg knapt vært inne på Jodel, sier Zahid.
— Har krysset en alvorlig grense
Mino.Jur-lederen mener at det hun har observert på jusstudentenes felles Jodel-kanal, «@Dragefjellet», viser at viktige debatter og meningsutvekslinger ikke hører hjemme på anonyme fora.
— Jodel har blitt så vanlig på fakultetet at selv professorer under forelesninger kommenterer spørsmål og diskusjoner de har lest på appen. Den lokale ledelsen bør heller oppfordre studentene til å bruke e-post til spørsmål og avisene til debatt, sier Zahid, og fortsetter:
— Vi har behov for åpne diskusjoner, ulike synspunkter og et sunt og inkluderende debattklima. Så lenge ytringsfriheten brukes til å legitimere diskriminerende ytringer i anonyme forum og apper, har den krysset en alvorlig grense.
Dekan: — Skal sende ut ny påminnelse
Zahid sendte for noen dager siden e-post til fakultetsledelsen der hun oppfordrer dem til å ta grep om situasjonen på Jodel, men da Khrono snakket med henne tirsdag formiddag, hadde hun fortsatt ikke fått svar.
Dekan ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen, Karl Harald Søvig, bekrefter overfor Khrono at han har fått e-post fra Sarah Zahid, som han foreløpig ikke har hatt mulighet til å svare på.
— Vi er selvsagt kjent med at Jodel finnes, og at appen fører med seg en del problem og utfordringer. Som fakultet har vi ingen mulighet til å stenge ned kanaler på Jodel, men senest i høst minnet vi, gjennom en såkalt fredagshilsen som vi sender ut til ansatte og studenter, at man må oppføre seg også når man skriver anonymt, forteller Søvig.
— Hva tenker du om det Sarah Zahid sier om slik situasjonen er akkurat nå?
— På generelt grunnlag kan jeg si at det aldri ville blitt akseptert at noen ble utsatt for personangrep i en redaktørstyrt kanal. Dette er helt sikkert noe jeg kommer til å ta opp igjen på nytt med studentene, svarer Søvig.
— Mange eksempler i det siste viser at Jodel står i fare for å bli vår tids dovegg, legger dekanen til.
Han understreker igjen at det er personhetsen som er det verste med hele Jodel, og at det er både ansatte og studenter som har meldt fra om at dette skjer på kanalen som omhandler fakultetet.
— Jeg vil snarest sende ut en ny påminnelse om hvordan man skal oppføre seg på Jodel. Faglig relevante diskusjoner skal det være rom for, men personangrep og lignende er bare barnslig. Det må det bli en slutt på, sier Søvig.
Nyeste artikler
Kartlegger vilkårene til skeive akademikere i Norge for første gang
Tove Magnæs Bolstad (1944 — 2024)
Mener lovforslag er et utilbørlig maktovergrep mot barn og unge
Vi må løse utfordringene sammen
Reformtsunami i dansk akademia: — Ikke prøv dette i Norge
Mest lest
Han blir lova fast jobb, men universitetet veit ikkje kva jobben er
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Harald Eia som viserektor: — Intellektuell klovn — Som hånd i hanske
Øyvind Vågnes (1972—2025)
Godkjente doktorgrad som brukte ulovlige data