NTNU og Universitetet i Oslo på lista over Europas 100 mest innovative universiteter
Europa. Det belgiske universitetet KU Leuven er for fjerde år på rad kåret av Reuters til Europas mest innovative universitet. Universitetet i Oslo og NTNU er de to eneste norske på topp-100 lista.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
For fjerde år på rad, er det belgiske universitetet KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven) kåret av Reuters til Europas mest innovative universitet, skriver Reuters om sin kåring.
KU Leuven er imponerende 594 år gammelt og ligger i den nederlandsk-talende byen Leuven i Flandern, Belgia.
Patenter som er innlevert av forskere fra dette universitetet blir ofte sitert av andre forskere i deres egne patentsøknader. Det er et sentralt kriterium når Reuters gjør sin rangering av universitetene. Rangeringer er utarbeidet i samarbeid med Clarivate Analytics.
Eneste nye på topp 100-lista
NTNU er det eneste nye universitetet på topp 100 lista. De havnet på en 56. plass, fem plasser bak Universitetet i Oslo, som i år er på 51. plass.
Toril A. Nagelhus Hernes er prorektor for nyskaping på NTNU.
— Vi er meget fornøyde med at NTNU nå er på listen over de mest innovative universitetene i Europa, sier Hernes i en første kommentar.
Hun legger til:
— Det er også her vi hører hjemme. NTNU har høye ambisjoner og leverer viktig kunnskap, løsninger og innovasjoner til eksisterende næringsliv og offentlig sektor. Vi etablerer også stadig flere studentinnovasjoner og nye selskaper fra våre ansatte. Med våre nye satsinger innen innovasjon og nyskaping, så har vi stor tro på at vi skal kunne komme enda høyere på listen i årene som kommer.
Topp-ti plasseringene
Det tyske universitetet Erlangen Nürnberg er på andre plass, og har siden i fjor klatret opp tre plasser.
Imperial College London er siste universitet på pallen.
University of Cambridge er på fjerdeplass, sveitsiske EPFL er på femteplass. University College London klatrer opp fra 11 plass til 6. plass. De er det ene av to nye universiteter på topp ti-lista. Det andre nye universitetet så høyt oppe er University of Zurich som befinner seg på en niende plass, opp fire plasser.
Det er også her vi hører hjemme. NTNU har høye ambisjoner og leverer viktig kunnskap, løsninger og innovasjoner til eksisterende næringsliv og offentlig sektor.
Toril A. Nagelhus Hernes
Det tekniske universitetet i München er på 7. plass, en plass ned. University of Manchester befinner seg på 8. plass, en plass ned og på 10. plass finner vi ETH Zurich, samme plass som forrige år.
Stølen, UiO: — Litt opp og ned
Rektor på UiO, Svein Stølen, forteller at UiO har vandret litt opp og ned på denne lista. I 2017 var de nummer 47, i 2018 nr 32, og altså i år nummer 51.
— Det er litt vanskelig for oss å finne ut hva som gir disse svigningene. Likevel: Vi synes det er veldig hyggelig at NTNU også er med oss på lista i år, og så tar vi med oss at vi som et breddeuniversitet, og ikke et teknisk universitet, utmerker oss såpass på en slik liste over innovative universiteter, sier Stølen.
Stølen er også fornøyd med at UiO er tredje best i nordisk sammenheng. To danske universiteter, DTU (13) og Københavns Universitet (35), er foran.
Stølen trekker fram på facebook at Reuters i rangeringen benytter 10 indikatorer som i stor grad har med ulike måter å måle patenter å gjøre samt siteringer i og av patenter. I tillegg vektlegges samarbeid med industri.
— Innovasjonsbegrepet som benyttes er snevert og knyttet til indikatorer som er relativt enkelt å måle, skriver Stølen.
Han trekker fram at rangeringen har en stor metodisk svakhet i at den viser hverken skår eller grunnlagstall for indikatorene.
— Dermed er det ikke mulig å si noe om hvorfor UiO rykker ned (som i år) eller opp (som i fjor), eller hvor UiOs svake eller sterke sider ligger. Dette gjør rangeringen til en av de minst gjennomsiktige rangeringene. Men uansett: det er hyggelig å vise seg fram i et slikt selskap, og så jobber vi stødig videre i henhold til våre planer og strategi, sier Stølen til Khrono.
Slik forteller Reuters om UiO
Om Universitetet i Oslo trekker Reuters blant annet fram at forskere ved Universitetet i Oslo sier at de kan være nær å oppdage en kur mot Alzheimers sykdom.
Det heter i hovedomtalen av UiO at i en nylig studie fant forskere tilknyttet Akershus universitetssykehus (Ahus) at hjerneceller fra Alzheimers pasienter samler biologiske avfallsmaterialer, noe som fører til at de dør, men hvis forskerne introduserte kjemikalier som starter opp cellens selvreningssystemer, kan de stoppe sykdommen.
Viedere forteller man at behandlingen ble utført vellykket hos dyr, og går nå videre med kliniske forsøk på mennesker.
— Universitetet i Oslo er Norges første og eldste universitet, etablert i 1811, da landet fortsatt var under dansk regjering. UiO har fem Nobelpristagere blant sine tidligere fakultet og alumner, blant annet kjemiker Odd Hassel, som ble tildelt 1969 for sin forskning på molekylær geometri, forteller Reuters, før de avslutter med:
— Til UiO sitt campus hører det åtte fakulteter, tre museer (inkludert Vikingskipsmuseet) og et bibliotek. Det meste av universitetets årlige driftsbudsjett kommer fra den norske regjeringen.
Nykomlingen NTNU
Reuters starter med å trekke fram at forskere ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har utviklet en nyskapende «slangerobot» designet for å utforske dyphavsmiljøer og bistå med inspeksjon og vedlikehold av undervannsinstallasjoner.
De skriver at roboten ble skapt av ingeniører ved NTNUs senter for autonome marine operasjoner og systemer. De vil sannsynligvis bli brukt for å reparere og inspisere dyphavsoljerigger.
Deretter trekker Reuters fram at i 2017 vant NTNU nevrologer May-Britt Moser og Edvard Moser Nobelprisen i fysiologi eller medisin for deres oppdagelse av celler som utgjør hjernens posisjoneringssystem. Dette var første gang NTNU vant en nobelpris.
NTNU ble etablert i 1996 etter fusjonen av seks forsknings- og utdanningsinstitusjoner, inkludert NTH og det 229 år gamle Vitenskapsmuseet naturhistoriske museum.
I dag er NTNU det største universitetet i Norge, med hovedkontor i Trondheim og campus i Ålesund og Gjøvik, trekker Reuters fram.
Fem nordiske universiteter på lista, ingen fra Sverige eller Finland
I tillegg til de to norske universitetene er det tre universiteter fra Danmark på lista, men ingen hverken fra Sverige eller Finland.
De tre danske med deres plassering:
Danmarks tekniske universitet (DTU) i nr. 13
Københavns universitet er nummer 35
Aarhus universitet er nummer 78
Se også: Hele lista og omtaler finner du her
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!