streikevarsel
Her kan det bli streik på tirsdag
Kunnskapsdepartementet, fem universiteter og en høyskole er først ute i streik dersom det ikke blir enighet før tirsdag.
Universitetet i Oslo, OsloMet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, NTNU, Høyskolen på Vestlandet, Kunnskapsdepartementet og forskningsinstitutter er blant dem som kan få ansatte i streik neste uke.
Forhandlingene mellom hovedorganisasjonene LO, YS, Akademikerne og Unio ligger nå hos Riksmekleren. Ved midnatt mandag 23. mai går fristen ut for å komme til enighet. Dermed kan det fra tirsdag av bli streik.
Kan få konsekvenser for eksamen
30. april brøt hovedorganisasjonene forhandlingene med staten. Siden har oppgjøret vært på bordet til Riksmekleren.
— Vi håper Riksmekleren får staten til å komme oss i møte. Statens siste tilbud var altfor dårlig, og det var særlig i diskusjonene om økonomi vi stod for langt fra hverandre. På andre områder hadde vi god framdrift, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind i Unio stat i en pressemelding.
Unio varslet torsdag at 850 av deres 35 033 medlemmer vil bli tatt ut streik om ikke meklingen fører frem.
Ved utdanningsinstitusjonene er det først og fremst ledelsesfunksjoner og arbeidsprosesser overfor departementer og oppdragsgivere. I tillegg til forskning, undervisning og bibliotekstjenester som vil bli påvirket ved en streik i første omgang, opplyser Unio. Men det kan også ramme studenter.
— Uttaket kan få konsekvenser for eksamensavvikling og sensur, selv om vi primært ønsker å ramme arbeidsgiver og ikke studentene, sier Lind.
Slik fordeler de streikevarslene seg fra Unio, ifølge Forskerforum:
- Universitetet i Oslo: 45
- Oslomet: 78
- Universitetet i Bergen: 95
- Høyskolen på Vestlandet: 72
- NTNU: 169
- Universitetet i Stavanger: 58
504 kan gå i streik ved UiO
LO Stat har varslet at drøyt 1000 medlemmer kan bli tatt ut i streik. Der er det Oslo som vil merke det i første fase. Spesielt Universitetet i Oslo (UiO) der 504 medlemmer i Norsk tjenestemannslag (NTL), som ligger under LO Stat, har fått varsel om streik. 71 ansatte ved Kunnskapsdepartementet kan også bli tatt ut i streik av LO Stat.
Ved UiO har NTL-medlemmer på Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Det humanistiske fakultet og Det juridiske fakultet fått streikevarsel.
— I tillegg er det ledelse, støtteenheter, eiendomsavdeling, IT og andre grupper som har fått melding, så det er et ganske bredt uttak blant våre medlemmer som er representert dersom det blir streik, forklarer Natalia Zubillaga, hovedtillitsvalgt og leder for NTL ved UiO.
Hun trekker frem at ansatte innen renhold, studiekonsulenter, universitetslektorer, professorer og stipendiater er blant de som har fått melding om at de mulig må ut i streik.
— Når man streiker i offentlig sektor så er målet å ramme arbeidsgiver i størst mulig grad, men det er en tredjepart som blir berørt i studentene. Så må vi se i hvilket omfang det eventuelt blir, sier hun.
Oslo spesielt påvirket
Akademikerne venter også på en enighet med Riksmekleren. Torsdag varslet de at 1350 av deres medlemmer vil bli tatt ut i streik om man ikke kommer til enighet natt til 24. mai.
Det er Forsvarets forskningsinstitutt, Helsedirektoratet, Oslo politidistrikt, Skatteetaten, Tolletaten og Likestillings- og diskrimineringsombudet som blir påvirket i første omgang.
— Vi er nå i mekling og gjør at vi kan for å finne gode løsninger. Streik er siste utvei, sier Kari Tønnessen Nordli, leder i Akademikerne stat i en pressemelding.
— Vi vet bedre enn noen andre at en streik i offentlig sektor også rammer publikum, slik er det også nå, men uttaket er først og fremst ment å treffe arbeidsgiver, sier Egil André Aas, leder i LO Stat, i en pressemelding.
YS Stat varsler også at Oslo vil bli påvirket. 260 av deres medlemmer i hovedstaden vil bli tatt ut i streik fordelt over en rekke departementer. Som i LO Stat har de planlagt å ta ut medlemmer i Kunnskapsdepartementet og ved UiO.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024