Vi skulle gjerne sett at byrådet har anerkjennelse for at studenter er en særegen gruppe med særegne behov, skriver Henrik Amadeus Bjørndalen. Foto fra Studieslippet i Oslo i 2016: Ketil Blom Haugstulen

Skal studentene bare gi, men ikke få noe igjen?

Studentby. Vi savner tiltak bak de fine ordene, skriver Henrik Amadeus Bjørndalen om Oslo-budsjettet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med tittelen «En grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle» ble Oslo-budsjettet for 2020 presentert den 25. september. Etter å ha lest budsjettet sliter jeg med å finne budsjettpostene der byrådet vil gjøre Oslo til en varmere by for studentene.

Det at Oslo blir en mer attraktiv studentby vil gagne flere enn bare studentene.

Henrik Amadeus Bjørndalen

Budsjettet nevner studenter ti ganger, men det står ikke noe konkret om hvordan byrådet planlegger å bidra til å gjøre Oslo til Norges beste by å studere i. Derimot så kan man lese at byrådet har mange ønsker for å bruke Oslos studenter, for eksempel som «klimapiloter» i skolen eller sekretærer i kommunen. Vi savner tiltak bak de fine ordene.

Ja, det er foreslått tiltak, som gagner studenter, på lik linje som resten av Oslos befolkning, men med en studentmasse som utgjør over 10 prosent av byens innbyggere skulle vi gjerne sett at byrådet har anerkjennelse for at studenter er en særegen gruppe med særegne behov.

Det er flere punkter der det kunne vært naturlig å nevne studenter. Et eksempel er psykisk helse.

I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2018 står det for eksempel at over en fjerdedel av studentene sliter med alvorlige psykiske helseplager. Én av fem har skadet seg selv med vilje og fire prosent oppgir at de faktisk har prøvd å ta sitt eget liv. Da er det ekstra trist å se at studenter ikke er nevnt i budsjettposten om psykisk helse eller i Byrådets plan for psykisk helse i Oslo, «En psykt bra by – Strategi for psykisk helse i Oslo».

I Bergen og Stavanger går kommunen inn og støtter studentenes psykiske helsetilbud. Det er en av tingene vi håper at kommunen vil bidra til her i Oslo også.

Oslo er en by med mange høyere utdanningsinstitusjoner, og en stor andel høyt utdannede mennesker. Det at Oslo blir en mer attraktiv studentby vil gagne flere enn bare studentene. Jeg håper byrådet vil anerkjenne den ressursen studenter er for Oslo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS