reservepersonell

Helsepersonell ved universiteter og høgskoler er fortsatt klare til innsats

Over 8000 reservepersonell er innrullert for å hjelpe helsevesenet under pandemien. Rektor ved Høgskolen i Østfold er klar hvis det blir nødvendig.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor ved Høgskolen i Østfold, er fortsatt en av dem som er innrullert som reservepersonell i helsevesenet under koronapandemien.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Norge stengte ned i mars, ble tusenvis av studenter og ansatte innrullert som reservepersonell helsevesenet for å avhjelpe under den første bølgen av koronapandemien. Nå er vi ved starten av den andre bølgen.

Beredskapslisten i vår lød til slutt på 20.500 navn, deriblant rektoren ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen. Professoren i helsevitenskap tok i flere perioder i vår tok pause fra rektorjobben og gjorde en innsats.

— Er du kontaktet igjen?

— Jeg er ikke kontaktet om denne problemstillingen enn så lenge. På generelt grunnlag stiller man selvfølgelig opp dersom behovet skulle komme, svarer Jelsness-Jørgensen i dag, til Khrono.

Har knutepunkt-møter

Randi Skår, dekan HVL.

Randi Skår er dekan ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). Hun leder også Universitets- og høgskolerådet (UHR) sin strategiske enhet for helse og sosial.

Hun er kontaktperson for universitet og høgskoler i et knutepunkt som ble opprettet i mars mellom utdanningsinstitusjonene, kommuner (ved KS) og helseforetak.

Skår skriver til Khrono i en e-post at man har opprettholdt knutepunktmøtene gjennom hele perioden.

— Jeg har på vegne av UH-helse og sosial jevnlige møter med representanter fra Helsedirektoratet, KS og regionale helseforetak. Her har vi blant annet drøftet status for beredskapslistene. For eksempel ble behov for listene aktualisert under den første smittebølgen i Bergen tidligere i høst, skriver Skår.

Rundt 8000 på listene

Randi Moen Forfang i Helsedirektoratet bekrefter at beredskapslistene fortsatt er aktive, og at de som har meldt seg mottar jevnlig påminnelser med oppfordring om å oppdatere om de fremdeles er tilgjengelige.

— De som registrerte seg i mars er altså fortsatt i listen dersom de ikke har bedt om å bli fjernet, skriver Forfang i en epost til Khrono. Det er Helsedirektoratet og Forfang som har ansvaret for listene.

— Kommuner og helseforetak som har behov for personell, har fått tilgang til de registrerte. Kommuner og HF som har fått brukertilgang, kan gå inn i listen og finne kontaktinformasjon til tilgjengelig personell og rekruttere direkte derfra.

Forfang forteller også at per i dag er det mer enn 8000 helsepersonell som har registrert seg. Nesten halvparten av disse melder at de er tilgjengelig på kort varsel.

— Vi vurderer jevnlig om det er behov for nye kampanjer mot spesifikke grupper og vil ta kontakt dersom det blir aktuelt med en lignende aksjon som i mars, forteller Forfang.

Endringslogg:

Fredag 6. november 2020, kl. 8.50: Oppdatert med kommentarer fra Helsediorektoratet.

Powered by Labrador CMS