Oslo og Tromsø er de eneste som har et eget tannhelsetilbud til studentene sine. Skoler i øst-Norge har dårligst tilbud. Foto: Flickr/Creative Commons

Stor forskjell på tilbudet for studenter som har tannverk

Det er stort sprik på studenters tannlegetilbud landet rundt. I Oslo er det sprengt kapasitet, noe lærerstudent Sverre Søraas har fått erfare.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange steder i landet blir studentene henvist til å bruke det lokale tannlegetilbudet, men de får studentrabatt eller blir sponset av studentsamskipnaden. Bare i Bergen og Oslo er det et helt eget studenttilbud av tannleger. 

4 av 17 studentsamskipnader i Norge har ikke tannlege som en del av sitt helsetilbud, og de fire er Studentsamskipnadenene i Østfold, Indre Finnmark, Hedmark og i Ås.

Lang, lang ventetid

I Oslo har Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) eget tilbud til studentene, men til tross for at tilbudet er prioritert opp av Velferdstinget og utvidet tilbud de siste årene er kapasiteten sprengt.

Lærerstudent på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Sverre Søraas (bildet under) forteller at han i fjor vår ringte og ringte for å få time uten å komme igjennom. En måned tok det fra tannpinen begynte til behandlingen var i gang.

Studentene her vil ikke at studentene som pusser tenner skal sponse de som ikke pusser tennene sine.

Einride Berg

— Man må planlegge dagene og bruke mye tid i telefonen. Selv om det er lang ventetid er det verd det, fordi de gir god behandling og jeg har opplevd god service alle gangene jeg har vært der. Jeg har også vært hos tannlegen tidligere i en akutt situasjon og da fikk jeg time på dagen, sier Sverre Søraas som går til tannlegen omtrent en gang i året.

Trangt om plassene

— Vi skulle ønske vi kunne dekke større deler av studentmassen, men det har vi dessverre ikke kapasitet til, sier leder for SiO Helse, Kari Jussie Lønning.

I april 2015 utvidet Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) tannhelsetilbudet med kveldsåpent fire ganger i uken. Lønning sier det har vært oppe til diskusjon om de skal utvide ytterligere til fem dager i uken, men hun tror å utvide til en dag ekstra, fredagskvelden, ikke har så mye å si i det store bildet.

Ved SiOs tannklinikk på Blindern i Oslo jobber det totalt fire tannleger og to tannhelsesektærer med bare to tannlegestoler. SiO Helse-lederen vet ikke hvor mange studenter de ikke dekker, men på grunn av sprengt kapasitet er det grunn til å tro at mange hundre studenter venter i kø for å få tannlege.

(Kari Jussie Lønning, foto: Sio)

Har ikke rom

Studentsamskipnaden i Østfold (SiØ) skriver på sine hjemmesider at de ikke tilbyr refusjon på tannlegeutgifter og henviser til nettjenesten «Hva koster tannlegen» utviklet av Forbrukerrådet.

Lederen for helseavdelingen ved SiØ, Marianne Klever Næss sier at det handler om penger.

— Det er ikke rom i budsjettet vårt til å tilby refusjoner som de tilbyr mange andre steder. Vi har valgt å prioritere lege framfor tannlege og vi gir derfor ikke refusjon til studentene våre etter et tannlegebesøk, sier Klever Næss.

(Marianne Klever Næss, foto: SiØ)

Mangel på ressurser

Heller ikke Studentsamskipnaden i Hedmark (SiH) har opplysninger om tannhelsetjeneste på sine nettsider. De har heller ikke et legetilbud, men oppfordrer studenter til å benytte seg av de kommunale tilbudene.

— Vi har valgt å legge pengene i en rådgivningstjeneste. Jeg vet at noen av studentbyene vi er i finnes det private tannklinikker med studentrabatt. Dette er ene og alene et ressursspørsmål, sier direktør i Studentsamskipnaden i Hedmark Hans Ødegård.

SiH hadde tidligere et eget helsefond, men ble i 2005/2006 avviklet trolig av økonomiske årsaker.

— Å opprette en refusjonsordning igjen har vært et tema fra tid til annen, men vi har valgt å bruke ressursene våre annerledes, sier Hans Ødegård.

Verken i Ås eller Indre Finnmark

Samskipnaden i Ås har heller ikke prioritert tennene til sine studenter.

— Det er semesteravgiften som eventuelt blir brukt til denne type tilbud, sier direktør Einride Berg i Ås, og legger til:

— Det er studentene selv som bestemmer dette, og studentene her vil ikke at studentene som pusser tenner skal sponse de som ikke pusser tennene sine.

I Indre Finnmark bekrefter også styreleder Berit Ellen Skum at de heller ikke har noe tilbud til sine studenter.

— Men jeg synes absolutt det er en sak styret vårt bør se på og diskutere sier Skum til Khrono.

— Verdt å vente på studenttilbud

— Ventetiden på telefonen til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) er lang. Det er flere ganger jeg har måttet ringe i flere dager for å komme igjennom telefonsvareren. At telefonen er åpen kun en time om dagen er frustrerende, sier lærerstudenten ved Høgskolen i Oslo og Akershus Sverre Søraas.

Studentene som skal komme i kontakt med tannlegetilbudet ved SiO kan bare ringe en time om dagen, fra 0800-0900 mandag til fredag. Kø og lang ventetid er dagligdags på kontoret til SiO. De opplyser på sine nettsider at de har «stor pågang, men muligheten for å få tannlegetime er der hvis du står litt på».

Søraas sier at refusjon fra private klinikker, som er praksisen blant studentsamskipnader flere steder i landet, ikke er et alternativ.

— Det er vanskelig å vite kvaliteten på private tannleger. Jeg synes tilbudet til SiO er bra, til tross for ventetiden, sier Sverre Søraas.

Lang ventetid

Kari Jussie Lønning i SiO påpeker at studenter som trenger akutt hjelp får det, men da må det være av medisinske årsaker.

På spørsmål om hvorfor SiO ikke har utvidet tilbudet, forteller Lønning at beslutning om kapasitetsøkning ligger til styret i SiO.

— I SiO har vi valgt å ha vårt eget tilbud fremfor helsefond slik noen opererer med, skriver styreleder i SiO, Tone Vesterhus i en epost til Khrono.

Vesterhus skriver videre:

— Slik sikrer vi kvaliteten på tilbudet, og jobber heller med løsninger for å bedre kapasiteten i eget tilbud. Det vil alltid være et spørsmål om prioritering av knappe ressurser, og tannhelsetilbudet må også ses i sammenheng med andre formål som semesteravgiften er med på å finansiere. Vi ser på hvordan vi kan utvide kapasiteten med de ressursene vi har nå, og ser også på hvordan vi eventuelt kan få bedre kapasitet i forbindelse med ombygging og nye lokaler til helsetjenesten.

Billig og populært

Norges arktiske Studentsamskipnad i Tromsø har ikke egne tannleger å tilby studentene, men anbefaler Universitets tannklinikk for å få halv pris på behandling. Behandlingen kommer på 330 kroner for undersøkelse, to røntgenbilder og lett tannpuss hos en tannpleier.

Tannklinikken i Tromsø driftes av tannlegestudentene og tannpleiestudentene ved Universitetet i Tromsø (UiT) og har omtrent 65 tannlegestoler i drift hele året. Tilbudet fungerer som praksis for studentene. 

Universitetslektor Lars Inge Byrkjeflot ved UiT har ikke et nøyaktig tall på antall pasienter i året, men sier de får inn mange tusen pasienter og 2000 av disse er barn. 

— Tilbudet er ikke bare rettet mot studenter, men mot alle. På grunn av beliggenheten og den billige prisen fører det til at studenter utgjør stor pasientgruppe hos oss, sier Byrkjeflot og forteller at selv om de har omtrent 65 tannlegestoler opptatte hver dag, er ventetiden fra to uker til to måneder.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS