Høstsemesteret

Heller kveldsforelesninger enn digital undervisning

Oddveig Storstad ved NTNU vil strekke seg langt som ansatt for å slippe å snakke til svarte skjermer til høsten.

Jeg vil heller forelese til kl 22 på kvelden enn å snakke til en svart skjerm, sier Oddveig Storstad ved NTNU.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resten av vårsemesteret ved landets universiteter og høgskoler vil stort sett, og for de aller fleste studentene, handle om digital og «koronafast» undervisning og eksamen. Det løpet er stort sett kjørt. Men hvordan høstsemesteret blir gjenstår å se.

— Dersom alle er flinke og følger smittevernreglene, håper jeg vi kan åpne for enda flere studenter om noen uker, sa Asheim på regjeringens pressekonferanse 7.mai.

I tillegg var statsråden klar i sin tale da han på samme pressekonferansen ba landets høyere utdanningsinstitusjoner om å planlegge for et høstsemester som normalt, både når det gjaldt studiestart, undervisning og utveksling.

Universiteter og høgskoler nøler

Men landets universitets- og høgskoleledere nøler fortsatt med å gå like langt som statsråden. Flere universiteter og høgskoler har allerede varslet sine ansatte og studenter at man må regne med både hjemmekontor for de ansatte og digital undervisning for studentene fra høsten også.

Men i Adresseavisen i helgen kom førsteamanuensis Oddveig Storstad ved NTNU med et utspill som - dersom flere ansatte mener det samme - kan komme usikre rektorer i møte når det gjelder å legge planer for høsten:

— Jeg ser mørkt på en høst der jeg skal snakke inn i en svart skjerm uten å se studentene mine, sier hun til avisen og understreker at digitale møter mellom ansatte fungerer bra, men ikke digital undervisning.

— Mange mister motivasjonen

Storstad jobber ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU og underviser både grupper på 20 og mellom 60-70 studenter.

Hun understreker overfor avisen at hun kun uttaler seg på egne vegne og er klar over at både tariffavtaler, arbeidstidsavtaler og andre lover kan komme i veien for en slik ordning.

Jeg er redd mange vil miste motivasjonen hvis vi fortsetter slik som nå.

Førsteamanuensis Oddveig Storstad, NTNU

— Jeg er redd mange vil miste motivasjonen hvis vi fortsetter slik som nå. Jeg er i allefall villig til å strekker meg langt for å få til flest mulig forelesninger, sier hun til Adressa.

NTNU-rektor Anne Borg informerte nylig internt ved universitetet at høstsemesteret i all hovedsak også vil bli digitalt ved NTNU.

I et innlegg i Midtnorsk debatt rett før helgen kritiserte jurist og spaltist Ørjan Greiff Johnsen rektor for utspillet.

«Dette er jo regelrett å spenne beina vekk under studentene hva inspirasjon og eventuell glede over å starte studier til høsten angår», skriver han, og fortsetter:

«Myndighetene har sagt at per nå er offentlige arrangementer tillatt for inntil 50 personer (fra 15. juni tas det sikte på å øke til 200). Hvorfor skulle man ikke da kunne klare å holde forelesninger innenfor fag og emner der man ivaretar smittevernhensyn. Det er da slett ikke alle fag som har flere enn 50 studenter. Er NTNU så lite ambisiøse? Tror NTNU de deltar i NM i smittevern etter tankegangen, ja vi hører hva myndighetene sier, men vi kan bedre».

Mulig hjemmekontor til høsten

Til Universitetsavisa fredag sa organisasjonsdirektør Ida Munkeby at flere ansatte må belage seg på hjemmekontor også fra høsten, til tross for nye signaler fra statsråd Asheim om en normal høst.

— Myndighetene har sagt at mange innenfor vår sektor bør fortsette å jobbe hjemmefra hvis det er mulig for å hindre smittespredning. Vi ser nå på hva dette betyr, og kommer med et overordnet prioriterings- og policydokument i slutten av neste uke som angir handlingsrom og kriterier til hjelp for å beslutte hvem som skal komme tilbake, sa Ida Munkeby til Universitetsavisa fredag 8.mai.

NTNUs prorektor Berit Kjeldstad sa til Adressa fredag ettermiddag at de nå skal gjøre en ny vurdering, etter at regjeringen ønsker å åpne universitetene raskere enn det NTNU-ledelsen trodde tidligere.

Powered by Labrador CMS