Koronakrisen

Flere studenter kan komme tilbake til studiestedet

Studenter som må ha fysisk tilgang til lærestedet skal få tilgang. Henrik Asheim ber utdanningsinstitusjonene planlegge for en vanlig studiestart til høsten.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim under Regjeringens pressekonferanse om gjenåpning av samfunnet.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studenter som må ha fysisk tilgang til lærestedet for at ikke de skal bli forsinket i utdanningen sin, er de som nå får tilgang til lærestedene fra og med neste uke.

— Et sted mellom 25 og 30 prosent av studentene vil kunne komme tilbake, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) på en pressekonferanse torsdag.

Ønsker å unngå press på kollektivtransport

Asheim begrunnet at ikke flere studenter får tilgang med at studentene har en friere form for utdanning, som kan benytte digitale løsninger. I tillegg ønsker regjeringen å unngå at studentene legger ekstra press på kollektivtransporten.

— Jeg har stor forståelse for at det kan være krevende å sitte på studenthybelen alene og lese, skrive oppgaver eller gjennomføre en litt annerledes eksamen enn man egentlig forutså. Men denne dugnaden er som dugnader flest, det er ikke alle oppgaver som er like morsomme. Men dersom alle er flinke og følger smittevernreglene, håper jeg vi kan åpne for enda flere studenter om noen uker, sa Asheim på pressekonferansen.

I tillegg kunngjorde statsråden at regjeringen håper på ordinær studiestart til høsten og ber fagskolene, høyskolene og universitetene planlegge for dette.

— For ansatte i UH-sektoren gjelder nå smittevernbestemmeleser som ellers i arbeidslivet, sa Asheim.

Studentleder: — Kjempepositivt

NSO-leder Marte Øien.

Marte Øien er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

— Det er kjempepositivt at studenter som må ha fysisk tilgang for ikke å bli forsinket i studiene sine nå får tilgang til lærestedet sitt, sier Øien til Khrono.

Hun har stor forståelse for at studentene som fortsatt må være hjemme har det tungt.

— Det er fortsatt mange studenter som må fortsette å studere fra hybelen. Vi vet at det begynner å røyne på for mange, men dere må bare holde ut, sier Øien og legger til:

— Forstod jeg statsråden rett er det snakk om å slippe til enda flere studenter om noen uker.

Øien benytter også anledning til å minne universiteter og høgskoler og samskipnader på at de må fortsette å ta like godt vare på studentene som fortsatt være hjemme som man har gjort til nå.

Hun trekker også fram at statsråden minnet institusjonene på at man også har studenter i risikogrupper som uansett må fortsette hjemmefra og at de skal få et best mulig tilbud framover.

Øien sier at det er en selvfølge at man hele veien må følge det som er forsvarlig med tanke på smittevern, men at de nye meldingene fra regjeringen var svært gode nyheter for landets studenter.

— Så krysser vi fingre og tær for at vi får en mest mulig vanlig studiestart. Fadderukene blir kanskje ikke som de har vært, men vi håper at studentene kan møte opp på campus og ha en mest mulig vanlig studiehverdag. Overgangen fra videregående skole til høyere utdanning er tøff nok som den er, og vil kunne bli utrolig tung hvis den må skje digitalt, sier Øien.

Berit Kjeldstad.

Berit Kjeldstad vil ha felles kriterier

Prorektor for utdanning på NTNU, Berit Kjeldstad, forteller at de på NTNU hadde beredskapsmøte rett i etterkant av dagens pressekonferanse.

— Jeg er i utgangspunktet positiv til de nye signalene fra statsråden, og liker tanken om at ingen studenter skal bli unødig forsinket, sier Kjeldstad og fortsetter:

— På NTNU har vi jo allerede åpnet opp for de studenten som trenger fysisk tilgang for å kunne studere, gjøre prosjekter og oppgaver på laboratorier, øving og lignende.

Kjeldstad sier at hun ønsker at UHR og hele sektoren raskt diskutere hva som skal være kriteriene for de studentene som nå i tillegg skal slippe til på campus.

— Slik vi oppfattet statsråden snakket han om studenter som har vanskelige hjemmeforhold og som trenger tilgang for ikke å bli ytterligere forsinket i sine studier. Jeg håper sektoren kan finne en felles definisjon på denne gruppen, noe annet vil føre til at studentene lett vil føle seg urettferdig behandlet, mener Kjeldstad.

Svein Stølen tar på antibac i resepsjonen, Kjemisk institutt.

Planlegger for en normal og en unormal høst

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Svein Stølen, deler entusiasmen til mange andre i sektoren. Han mener det er ekstra gledelig at flere studenter nå får komme tilbake.

— Mange studenter har sittet på sine kontorer og hatt det ganske vanskelig. Dette er fantastisk for dem.

Ifølge Stølen vil universitetet bruke noen dager i neste uke på å sette tiltakene til regjeringen ut i live.

— UiO er en stor organisasjon, som gjør at det tar tid å få effektuert tiltakene. I løpet av neste uke håper vi å få flere ansatte tilbake på jobb, og komme et stykke på vei for at flere masterstudenter skal komme tilbake på campus. Det blir viktig å finne gode og trygge løsninger, sier Stølen.

UiO har allerede vært ute og sagt at de planlegger for et digitalt høstsemester. Selv om Asheim ber utdanningsinstitusjonene planlegge for en normal høst, sier Stølen at det vil være uansvarlig å ikke planlegge for flere scenarier.

— Vi planlegger for både en normal og en unormal høst. Noe annet ville vært uansvarlig. Hvordan situasjonen i høst vil være er vanskelig å forutse, for eksempel kan det være at forelesninger med 1000 personer kan være i overkant, sier Stølen.

UHR uttrykker glede

I en uttalelse på Universitet- og høgskolerådets nettside blir regjeringens beslutning mottatt med glede.

— Beslutningen åpner dermed også for at ansatte med en hjemmesituasjon som gjør det vanskelig å løse sine arbeidsoppgaver kan få anledning til å møte på campus i stedet, sier styreleder Dag Rune Olsen.

Olsen mener også det er gledelig at flere studenter får tilgang til studiestedet, men poengterer at selve undervisningen ved utdanningsinstitusjonene nærmer seg slutten og dermed i mindre grad blir berørt.

— Tilgang til lærestedene nå vil uansett være nyttig for de som har utestående praksiselementer eller øvelser, men også for de hvor hybelsituasjonen gjør at studier og eksamensforberedelser er krevende, sier Olsen.

Olsen viser til at institusjonene må selv gjøre en vurdering om hvem dette vil omfatte.

— Vi vet at enkelte studenter også har følt denne perioden med sosial avstand som ekstra psykososialt krevende. Vedtaket i dag vil også kunne avhjelpe deres situasjon, sier Olsen.

Astrid Birgitte Eggen, UiS.

Stavanger: — Må bety også flere ansatte

Astrid Birgitte Eggen er prorektor for utdanning ved Universitetet i Stavanger (UiS).

Hun forteller at ledelsen ved UiS har berammet møte fredag morgen for å diskutere hvilke tiltak de nå må i gang med når flere studenter skal slippe til på campus.

— Vi må starte arbeidet med å identifisere de studentene som nå skal få tilgang, og så må vi jo også se på at vi da nødvendigvis også må ha flere ansatte på jobb, når det blir flere studenter som kommer hit, sier Eggen til Khrono.

Studentleder i Bergen: — Flott at man gir tilbake

— Det er bra at man nå åpner opp mer for de studentene som trenger det og er i sluttfasen av sine studier, sier Andreas Trohjell. Han er leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen (UiB), og påtroppende NSO-leder.

Han trekker fram at studenter på en del fag ved UiB i praksis har vært utestengt fra sine studier fordi de må ha tilgang til verksteder eller større instrumenter for å kunne studere.

— Det er viktig å minne om at smitteverntiltak må overholdes, men så lenge dette lar seg kombinere blir dette bra, sier Trohjell til Khrono.

Andreas Trohjell.

Han trekker fram at han opplever at studenter og yngre generasjoner virkelig har vist stor forståelse i denne perioden, og at det er flott når det er helsemessig og politisk rom for det, at samfunnet også gir litt tilbake til disse gruppene.

— Mange studenter vil nok kanskje føle at det er urettferdig at de ikke slipper til, men jeg er glad for at ledelsen her hos oss nå prioriterer å tenke på de nye studentene og mottaket til høsten, samt de avtroppende studentene som prøver å gjøre seg ferdige. Så får vi i midten smøre oss med litt mer tålmodighet, sier han.

— Institusjonene har fått beskjed om å planlegge for at det skal være fysisk oppmøte for studentene ved studiestart, så får vi se hvordan man kan organisere mottaket, fadderuken, sier Trohjell og understreker:

— Det er jo der folk blir kjent med hverandre og institusjonen. Fadderukene er viktig for de nye studentene.

Powered by Labrador CMS