Klagegrunnlaget kan statsråden få innsikt i ved å lese høringssvarene som gikk massivt mot forslaget, der mange svar dokumenterer faktagrunnlaget i prosessen etter inngått fusjon og forklarer hvorfor fusjonsavtalen er brutt, skriver renate K. Nordnes i dette innlegget. Foto: Hans Petter Sørensen

Åpent brev til statsråd Iselin Nybø

Helgeland. Den 26. juli skal forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø besøke Helgeland. Her følger et åpent brev og en invitasjon.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjære statsråd. I krav om formelle brev er det å åpne med «kjære» en gest som er anbefalt av Språkrådet. Et etymologisk søk viser at tiltaleformen og adjektivet «kjære» stammer fra det norrøne verbet kæra. Dette verbet kan ifølge norsk ordbok i dag finnes aktivt i bruk på minst på tre ulike måter i vårt moderne språk: 1 klage på, påtale. 2 i jus: kreve endring av et rettsvedtak 3. i uttrykk: kjære om, bry seg om, akte. I dette brevet vil jeg ta fatt i verbhandlingene rundt ordet «kjære», og ønsker med dette brevet å gi deg noen innspill med håp om å forbedre situasjonen for høyere utdanning på Helgeland.

1. Klage på, påtale:

Kjære statsråd. Sakens kjerne i dette brevet er vedtaket om nedlegging av studiestedene i Sandnessjøen og Nesna styremøtet i Nord Universitet 26. juni konkluderte med på grunnlag av rapport om ny studiestedsstruktur. Alle fagforeninger på Nesna har i etterkant sendt inn et mistillitsvarsel til statsråden, der rektoratet og styret anklages for å ha tatt en beslutning på feil grunnlag. Påtalen er altså mistillit, både mot prosessen frem mot forslaget om nedlegging og ikke minst innebærer varselet en kritikk av rapporten som ligger til grunn for avgjørelsen. Klagegrunnlaget kan statsråden få innsikt i ved å lese høringssvarene som gikk massivt mot forslaget, der mange svar dokumenterer faktagrunnlaget i prosessen etter inngått fusjon og forklarer hvorfor fusjonsavtalen er brutt.

Det er et samlet Helgeland som protesterer, så når Moværingen heller vil til Nesna for å ta lærerutdanning, har det sine årsaker.

Renate K. Nordnes

Fagforeningene på Nesna har oppfordret statsråden til å se nærmere på prosessen og rapporten, og ber statsråden om å intervenere ved å avsette styret og rektor. Jeg antar statsråden har lest mistillitsvarselet, og forventer en korrigering i eventuelle fremtidige uttalelser i media som baserer seg på faktafeil hentet fra rapporten. Jeg finner det beklagelig at statsråden opererer med tallet 21 studenter, og at du uttrykker solid tillit til styret og rektor umiddelbart etter vedtaket når folket på Helgeland er i vilt opprør. Når fagforeningene på Nesna sender mistillitsvarsel, er det et alvorlig signal om at noe er galt i rapporten og prosessen.

2 i jus: kreve endring av et rettsvedtak:

Kjære statsråd, jeg er kjent med at du er jurist. Som filolog er jeg mer opptatt av ordenes opprinnelse, men har i alle fall nok innsikt i politikk til å vite at du som sitter i en utøvende maktposisjon har mulighet til å gjøre om og endre på vedtaket om nedlegging. Det er vel faktisk bare du som kan gripe inn og snu vedtaket slik det nå foreligger. Når fagforeningene på Nesna retter mistillit mot styret og rektorat, er det med tillit til at du går dypere inn i saken og vurderer fusjonsavtalen og prosessen fram mot nedlegging objektivt med juridiske briller. Tiltalen mot rektor og styret er ikke tatt ut fra det blå, og lovnader om utvikling bør ikke ende opp med avvikling. Når det koker opp et distriktsopprør på Helgeland i kjølvann av denne prosessen, er det med et klart tverrpolitisk budskap om at sentraliseringspolitikken regjeringa statsråden tilhører i ferd med å svikte regionen Helgeland. Kjære statsråd, Utdanningsforbundet Alstahaug sendte deg et brev den 02. mai der du ble invitert til Helgeland.

I brevet ble du også oppfordret til å komme med gode løsninger for regionen Helgeland, og det er ikke en god løsning for regionen vår å legge ned disse tilbudene. Et tverrpolitisk press fra Helgeland har reist seg denne våren, og et folkeopprør som ikke kan bortforklares med opposisjon/posisjon eller valgkamp koker videre. En nordnorsk vise fra søsknene Bremnes om at «dæ ska bo folk i husan» er ikke lengre en setning forbeholdt SP. Vi synger nå samme refreng i et samla blandakor her på Helgeland om dagen, koret kan kalles «Stopp sentraliseringa». Her høres stemmer fra Helgelands politikerkorps fra både Høyre, Venstre, FrP og KrF i Nordland i god harmonisk klang med stemmer fra AP, SV, MDG og Rødt. Vi synger alle i samme kor nå uavhengig av politisk ståsted, og kjemper for at «dæ ska bo folk i husan» her på Helgeland. Kjære statsråd, hør vår sang. Jeg oppfordrer deg til å bruke din juridiske kunnskap til å vurdere om dette vedtaket kan forsvares når du har gått dypere inn og analysert prosessen fra inngått fusjonsavtale til nedlegging. Vi kommer til å fortsette å rope folkets slagord om at «nok er nok», og «vi gir oss aldri» innimellom visesangene.

3. i uttrykk: kjære om, bry seg om, akte.

Kjære statsråd. Jeg tror virkelig du bryr deg om høyere utdanning, og synes mange av forslagene og tiltakene du har initiert i sittende periode er meget gode. I pressemelding nr. 189-19 datert 08. juli leser jeg at du ønsker å satse på at flere skal få tilgang til fleksible utdanninger, og du sier at flere utdanninger bør bli desentraliserte, nettbaserte eller samlingsbaserte. Kjære statsråd, med all respekt å melde, så er dette en pressemelding som oppleves svært provoserende etter et vedtak om å legge ned de desentraliserte utdanningstilbudene HiNe har drevet på en utmerket måte før den uheldige fusjonen ble inngått. Nå er det ikke slik at jeg tror du med viten og vilje er ute etter å provosere, jeg velger heller å tro at dette er et tegn på at statsråden bryr seg om utvikling av høyere utdanning generelt, og en utvikling som søker å ivareta distriktsNorge på en bedre måte.

Du har også et klart fokus på at voksne bør få tilrettelagt mulighet for høyere utdanning, også de som ikke har mulighet til å studere på et fast, geografisk sted. I pressemeldingen leser jeg at hvert universitet og hver høyskole kan søke om totalt 30 millioner for å gi gode desentraliserte utdanningstilbud, også innen videre- og etterutdanning. Kjære statsråd, er det tilfeldig at tallet samsvarer med tallet Nord Universitet angivelig skal spare på å legge ned en av tre partnere i en fusjon inngått ved kongelig resolusjon? Er det en mulighet for at statsråden kan se nærmere på om disse millionene kan bevilges Nord Universitet med et krav om å la Campus Nesna og studiested Sandnessjøen få ta ansvaret for å videreutvikle de fleksible utdanningene? Slik utdanningstilbudene har fungert på Helgeland, passer de jo som hånd i hanske til beskrivelsen av hvordan disse midlene skal benyttes slik det fremgår av nevnte pressemelding. Ved å se på mulighetene som ligger her, tror jeg du har en gylden sjanse til å vise at du er en statsråd som bryr deg om distrikt, en statsråd som akter mistillitsvarsling fra seriøse fagforeninger og en statsråd som kan kjære om et utdanningstilbud også for folk utenfor de store byene. Folk på Helgeland trenger å tro på rettferdighet og demokrati, og krever å bli tatt seriøst.

Kjære statsråd. Når du nå i etterkant av styrets vedtak i ulike kanaler forsøker å trøste Helgeland med at desentralisert lærerutdanning likevel skal tilbys fra Mo, tenker jeg at du gjør lurt i å besøke Nesna for å få sett stedet, og ikke minst for en omvisning i lokalene og fasilitetene Campus Nesna disponerer. Disse lokalene er du vel kjent med at Nord Universitet er forpliktet til å betale husleie for frem til år 2029, så den fortellingen lar jeg ligge. Når et samla Helgeland er enige i at akkurat disse «husan» er de beste for lærerutdanningen, kan det forklares med historiske, geografiske, sosiale, økonomiske og logiske argumenter.

Det er et samlet Helgeland som protesterer, så når Moværingen heller vil til Nesna for å ta lærerutdanning, har det sine årsaker. Jeg har også innsikt i at sykepleierutdanning ble drevet på Mo via UiN og i Sandnessjøen i regi av HiNe før fusjonen, og det kan dokumenteres at Sandnessjøen og Mo tilbød utdanninger som ikke konkurrerte med hverandre før fusjonen. Sandnessjøen var et utmerket valg for en desentralisert og fleksibel utdanning, og når en privat aktør allerede står på trappa for å forsøke å restarte tilbudet, er det vel et bevis på at dette tilbudet var liv laga. Nord Universitets nedlegging av studiestedene Nesna og Sandnessjøen skader dessverre omdømmet for Nord Universitet på Helgeland, og det tror jeg blir et tap både Helgeland og Nordland vil svi for på sikt.

Kjære statsråd. Sist skrev jeg brev i regi av Utdanningsforbundet Alstahaug. Nå skriver jeg et mer personlig brev, og ber deg særlig vurdere forslaget om en øremerket bevilgning på 30 millioner for å gjenopprette Nord Universitets desentraliserte utdanningstilbud på Helgeland i sin opprinnelige form. Jeg vil også avslutte dette brevet med en stående invitasjon når jeg nå har fått innsikt i at du planlegger en tur til Helgeland 26.07.

Invitasjonen kan du velge å motta som privatperson eller statsråd. Selv er jeg glad i fjellturer, og vil gjerne vise deg rundt omkring på Helgeland om du har lyst til å utvide oppholdet. Tenk om vi kunne sitte sammen på en fjelltopp og snakke om fremtiden for høyere utdanning på Helgeland en lys sommernatt? Et alternativ kan være en hyggelig roadtrip omkring i Helgelands rike om du ikke er glad i fjellturer, og du kan da få velge musikken og ruten for turen. Velkommen skal du være.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS