Torleif Torgersen og Katrin Heyland, tidligere student av Torgersen, spilte Philip Glass' stykke Koyaanisqatsi. Samtidig «døde» et par hundre aksjonister på Torgallmenningen i Bergen i en såkalt die-in for klimaet. Foto: Tor Farstad

Die-in for klimaet i Bergen

Klima. Både professorer, studenter og rektor var med på notene og bidro til dødssterk klimademonstrasjon i Bergen fredag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se video fra markeringen nederst i saken).

«Business as usual is killing us» sto det på ett av det store bannerne.

Det er nettopp det professor på Griegakademiet og pianist Torleif Torgersen ønsker å gi sitt bidrag til å forhindre, at alt bare fortsetter som før.

Klimabrølet

Det vi ser nå, er begynnelsen på noe som kan bli virkelig stort. Og det trenger vi,

Helge Drange

Det såkalte Klimabrølet ble arrangert i flere norske byer fredag.

Aksjonen samlet klimastreikende skoleungdommer og mange andre til demonstrasjoner.

Det har tidliere vært klimaopprop ved flere norske universiteter.

— Dersom man tar inn over seg det som holder på å skje med kloden, skjønner jeg ikke at man ikke kan gjøre noe, sa professoren mens regnet høljet fra himmelen i bibelske volumer i Bergen.

Klimabrølet steg opp fram Torgallmenningen fredag ettermiddag, med rundt 1500 deltakende stemmer. Flere av stemmene kom fra universitetshold. Klimaforsker og professor Helge Drange brukte sin. Rektor Dag Rune Olsen kom også.

Dødsmusikalsk markering

Rektor Dag Rune Olsen stilte opp for Klimabrølet i Bergen fredag. Foto: Tor Farstad

Men i spissen for den sterkeste delen av markeringen sto Torgersen og Katrin Heyland, tidligere student av Torgersen, i spissen for. På to rosa pianoer spilte de Philip Glass stykke Koyaanisqatsi. Samtidig «døde» et par hundre aksjonister på Torgallmenningen i en såkalt die-in.

Det rosa pianoet var en referanse til den rosa båten, som vakte stor oppsikt i Extinction Rebellions store demonstrasjon i London tidligere i år. Frå båten, midt på Oxford Circus, holdt den kjente skuespilleren Emma Thompson sine appeller foran tusener av demonstranter, mens trafikken fikk vente.

Olsen: — Må endre våre levemåter

I Bergen var ingen berømte skuespillere på scenen. Men Universitetet var sterkt representert både på scenen og blant «de døde».

— Det er samfunnet som må endres, våre systemer og levemåter. Jeg har håp om bærekraftig fremtid, sa rektor Dag Rune Olsen til havet av aller mest unge ansikter.

Klimaforsker Helge Drange var blant stemmene under Klimabrølet som ble arrangert i Bergen og flere norske byer fredag. Foto: Tor Farstad

Klimaforsker og professor ved UiB og Bjerknessenteret, Helge Drange, er blant de mest engasjerte stemmene for endring på universitetet.

— Vi kan i fellesskap gjøre en forskjell. Det vi ser nå, er begynnelsen på noe som kan bli virkelig stort. Og det trenger vi, sa Drange.

En av aksjonistene i Extinction Rebellion i Bergen, korrupsjonsforskeren Saul Mullard fra Christian Michelsens institutt, tror også demonstrasjonene som fant sted i Bergen og flere andre norske byer fredag bare er spiren til som vil fortsette å vokse.

Bare begynnelsen på kampen for klima og handling mot masseutryddelse av arter, mener Saul Mullard i Extinction Rebellion Bergen og seniorforsker ved Christian Michelsens institutt. Foto: Tor Farstad

— Jeg ble med etter aksjonen i London. Dette kommer til å fortsette, i London, Paris, New York, Berlin … og Bergen.

Erklærer klimakrise

Med sine symbolske dødsstunt og musikalske og visuelle virkemidler ønsker Extinction Rebellion å formidle kravet om handling både i klimapolitikken og masseutryddelsen av arter som FNs naturpanel har advart mot.

Et av Extinction Rebellions hovedkrav har vært å få land og regjeringer til å erklære klimakrise. Ifølge gruppen er dette det mest dekkende begrepet for den akutte situasjonen vi står overfor på kloden.

Ikke lenge etter erklærte Storbritannia som første land i verden akutt klimakrise. Siden har Irland, Frankrike og Canada fulgt etter.

I sommer fulgte 8000 universitet og utdanningsinstitusjoner opp med sine kriseerklæringer, blant disse fire norske universiteter.

Finnes flere oktaver

Musikken som ble spilt på de to rosa pianoene var ikke tilfeldig valgt. Stykket Koyaanisqatsi er lydsporet til en kunstfilm med samme navn, og ordet tyder «ubalanserte liv» på det amerikansk-indianske hopi-språket.

Mens regnet silte ned i klaviaturet utspilte deg seg en egen symbolikk framfor Torleif Torgersen ettersom klang og effekt gradvis måtte gi tapt for vannmengdene.

— Jeg måtte skifte oktav, fortalte pianisten og professoren. —Det finnes alltid en oktav.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS