Sammen med kollega Mette Tollfesrud og dekan Sarah J. Paulson spør Hilde Harnæs om man kan løfte sangverdien ved OsloMet og bli et syngende universitet? foto: Skjalg Bøhmer Vold

OsloMet - et syngende universitet?

Sang. 12. juni, på selveste Skolens sangdag, ble det manet til bred kamp for sang i skolen, blant annet ved en markering utenfor Stortinget og flere konserter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har vi opplevd stor protest og mobilisering for å beholde sangen i skolen, etter et forslag fra regjeringen om endringer i læreplanene fra 2020.

OsloMet har landets største lærerutdanning, sykepleieutdanning og barnehagelærerutdanning, blant flere profesjoner som skal løse velferdsstatens utfordringer. Vi er en kunnskapsinstitusjon som legger forskning til grunn for utdanningene våre. Og forskning viser at sang ikke bare er et godt pedagogisk verktøy, men er også helsebringende og noe som øker livskvaliteten og -mestringen i de ulike fasene av menneskelivet, fra vugge til grav.

Å være landets første syngende universitet står vel i stil med å drive virksomheten vår musikalsk, og med at vi søker innovative tilnærminger til oppgavene vi skal løse i helsevesen, skole, arbeidsliv og samfunnet for øvrig? Syng ut!

Mette Tollfesrud, Hilde Harnæs og sarah J. Paulson

Ved OsloMet har vi sterke tradisjoner og forskere på sang. Musikkseksjonen ved barnehagelærerutdanningen vår, som sammen med teknologimiljøet utvikler en sangapp til bruk i barnehager og skoler, har tatt initiativ til at vi skal bli landets første syngende universitet.

Det finnes nå syngende kommuner, skoler, barnehager og arbeidsplasser, som har engasjert seg i det faglige nettverket til interesseorganisasjonen Krafttak for sang. Hensikten er å gjøre det enklere for folk å synge mer i hverdagen og legge til rette for sangaktiviteter som bringer fellesskap og trivsel, helse og læring. Nettverket samarbeider med forskere fra flere kunnskapsinstitusjoner, og målet er kompetanseutvikling mellom dem.

Vi har allerede syngende fagmiljøer på OsloMet. Kunne vi løfte denne verdien og bli et syngende universitet?

Her er tre grunner til at vi synes det er en god idé:

  1. For å jobbe godt sammen og ha det bra, må vi fortsette med å styrke samholdet og den felles kulturen blant studenter og ansatte. Musikk er allerede en naturlig del av våre fellessamlinger, markeringer og arrangementer, og initiativet kan bygge på det eksisterende kulturtilbudet som er så befestet hos oss.
  2. En av våre kjerneverdier er mangfold. Flerstemthet er mangfold i praksis.
  3. Verdien i å synge sammen harmonerer med det som må til for å drive best mulig utdanning og forskning: Å spille hverandre gode. Alle stemmer i organisasjonen, på tvers av fag og stillinger, er viktige, og vi veksler på å synge solo.

Så hva sier dere? Å være landets første syngende universitet står vel i stil med å drive virksomheten vår musikalsk, og med at vi søker innovative tilnærminger til oppgavene vi skal løse i helsevesen, skole, arbeidsliv og samfunnet for øvrig? Syng ut!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS