norges mest populære studium

Har du relevant nok bakgrunn, kan du droppe bacheloren og få fast jobb

Tolletaten utvider og inviterer flere på kurs. Har du relevant nok bakgrunn, kan du slippe unna med et kurs på seks måneder.

Det er mange som ønsker innpass i tollerykret. Har du relevant bagrunn, kan du slippe unna bacheloren ved UiS ved å gjennomføre et seks måneder langt intensivkurs.
Det er mange som ønsker innpass i tollerykret. Har du relevant bagrunn, kan du slippe unna bacheloren ved UiS ved å gjennomføre et seks måneder langt intensivkurs.
Publisert Oppdatert

Tolletaten utvider nå begrepet relevant bakgrunn, og ber de som tror de kan være aktuelle for en jobb som toller om å ta kontakt. De som får plass på intensivkurset, slipper å gjennomføre en bachelorgrad, og får samtidig fast jobb, skriver Smaalenene avis.

Bachelorutdanningen i toll, vareførsel og grensekontroll har virkelig vist seg å være populær etter oppstarten ved Universitetet i Stavanger (UiS) i fjor høst.

Våren 2021 viste søkertallene fra Samordna opptak at over 2000 hadde studiet som sitt førstevalg. Med bare 35 studieplasser var konkurransen med andre ord knallhard.

Da årets tall opptakstall kom våren 2022, hadde UiS økt kapasiteten til 60 studieplasser. 1215 søkere hadde dette som sitt førstevalg i år, noe som var en nedgang fra året før, men som likevel gjør studiet til landets mest populære.

Ny variant

I overgangen fra det som tidligere ble kalt tollskolen, til den nåværende bachelorutdanningen ved UiS, startet tolletaten i vår opp en ny utdanningsvariant som fikk navnet Intensiv tollfaglig opplæring (ITO).

Kurset varer i seks måneder, og avsluttes med en fagprøve. Man blir ansatt og får fast jobb dersom man kommer inn på kurset. I vår var det bare politiutdannede, folk med erfaring fra Forsvaret og utdannede fengselsbetjenter som hadde relevant nok bakgrunn for å komme inn på ITO.

Til Smaalenenes avis sier seksjonssjef i Ørje Toll, Gro Lene Gundelsby, at dette nå endres.

— Det nye er at man har utvidet litt når det gjelder hvem som kan søke. Nå kan også andre som mener de har en egnet utdanning i bunnen søke seg inn på kurset, sier Gundelsby til lokalavisen.

Hun trekker fram folk som har jobbet innenfor bilfaget som eksempler på bakgrunner som kan være relevante nok.

— Komprimert sammendrag

Gundelseby oppfordrer folk som mener at de har en egnet grunnutdanning og kan være kvalifisert for faget, til å ta kontakt med Tolletaten for å få en vurdering.

— ITO er et opplæringsløp som i prinsippet er et komprimert sammendrag av det som tidligere het tollskolen. Det normale løpet for å bli toller er en bachelorutdannelse ved UiS, avslutter Gundelsby.

Powered by Labrador CMS