Valget i USA

Har bedt studenter hamstre mat og forberede seg som til «en orkan eller snøstorm»

Målingene peker mot seier til Joe Biden, men ved universitetene forbereder de seg også på en mulig seier til Donald Trump.

En velger viser fram at han har stemt, i Miami i dag tirsdag 3. november.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Amerikanske universiteter holder pusten før valgresultatene fra presidentvalget i USA tikker inn natt til onsdag, norsk tid.

Universitetene forbereder seg nå på ulike scenarier, forteller The Chronicle of Higher Education. Den amerikanske universitetetsavisa peker på hvordan mange campuser eksploderte i protester da det i 2016 ble klart at Donald Trump var valgt som president.

De viser også til en bølge av rasistiske og hatefulle hendelser etter valget.

Denne gangen vil de være forberedt, skriver avisa.

Flere steder, ikke minst i store byer og i vippestater, forbereder mange seg på uro. De forteller blant annet om George Washington University, ikke langt fra Det hvite hus. Der skal det forrige uke ha blitt sendt ut en mail til studentene med oppfordring om å hamstre mat og andre basisvarer.

«We suggest preparing for the Election Day period as you would for a hurricane or a snowstorm that would prevent you from going outside for several days to grab food or order takeout», heter det i brevet.

Flertall for Biden blant studentene

Motstanden mot Trump er stor på amerikanske campuser. En måling blant flere tusen collegestudenter, gjort av Knight Foundation, viste i slutten av august at Demokratenes kandidat ville ha sikret seg en overveldende seier om studentene hadde bestemt.

70 prosent av dem sa at de ville stemme på Biden, mot 18 prosent som sa de ville stemme på Trump.

Målingen viste samtidig at bare 49 prosent sa at de hadde et fordelaktig inntrykk av Biden, dette var likevel langt høyere enn for den sittende presidenten, bare 19 prosent av studentene sa at de hadde et fordelaktig inntrykk av Trump.

— Biden vil nok vinne et ganske stort flertall blant unge velgere under tretti, og blant universitetsansatte, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Universitetet i Agder til Khrono.

Kan bli misnøye og protester

Målingen viste også at selv om mange studenter faktisk planla å stemme, tvilte mange på om det ville bli rettferdig. Hele 49 prosent mente det ikke ville bli rettferdig og åpent, 55 prosent at de ikke ville bli godt administrert.

Om det tar flere uker å telle opp, svarte hele 74 prosent av studentene at de ville tvile på hvor rettferdig valgte var.

Tønnessen peker nettopp på frykten for at valget ikke skal bli rettferdig når vi spør om han tror amerikanske campuser står foran en ny protestbølge dersom Trump vinner. Det er litt avhengig av omstendighetene, sier han.

— Om det oppleves at mange stemmer er underkjent på tvilsomt grunnlag, vil det føre til ekstra misnøye, sier han og viser til at ulike delstater har ulike tidsfrister for opptelling av poststemmer. Dette bidrar til forvirring og misnøye rundt reglene, og kan gi en frykt for underkjennelse på tvilsomt grunnlag, mener han.

Tønnessen viser også til at det ikke bare er universitetene som holder pusten, og at butikker flere steder har spikret igjen vinduene. Hva som skjer er også avhengig av hvordan Trump reagerer, sierhan.

— Om han erklærer seier for tidlig, fordi han mener han har ledelse i nok stater, vil det bli misnøye og protester.

Det er ikke bare blant studentene motstanden mot Trump er stor innen akademia. Flere tunge tidsskrifter, som Nature og Science, har servert bredsider mot presidenten før valget.

Påpeker at ti prosent ikke er null prosent

Joe Biden har økt ledelsen i flere vippestater og det spås en klar seier til Demokratenes kandidat.

NRK viser blant annet til at målinger fra Ipsos, som viser at Biden har går litt fram i viktige vippestater i det såkalte «rustbeltet», Michigan, Pennsylvania og Wisnconsin.

Men som de også minner om, kom Trumps seier som et sjokk på mange meningsmålere som trodde på seier tik Hillary Clinton. De viser blant annet til den anerkjente analytikeren Nate Silver på nettstedet FiveThirtyEight. I 2016 anslo han 71,4 prosent sjanse til å vinne valget for Clinton, mot 28,6 til Trump.

I anslår samme nettsted Bidens vinnersjanser til nitti prosent, mot ti prosent for Trump. FiveThirtyEight presenterte sine siste anslag på selve valgdagen.

Nate Silver advarer samtidig mot å tro at valget er avgjort. Søndag publiserte han en lengre analyse under tittelen I’m Here To Remind You That Trump Can Still Win, der han understreker at ti prosents sjanse selvsagt ikke er null.

Også Tønnessen mener det er en reell mulighet for seier til Trump, selv om han sier at at det er mer sannsynlig at Biden vinner om en skal se totalt på det.

— Økonomien er i bedring. Det var en gallupmåling i oktober der 56 prosent av de spurte mente de hadde det bedre økonomisk nå enn for fire år siden. Selv om mange jobber har forsvunnet under koronapandemien, er mange på vei tilbake, sier han og legger til at det i noen velgergrupper også er en frykt for Bidens miljøpolitikk.

Følger med på sosiale medier

Et sted som opplevde flere rasistiske hendelser høsten 2016 var University of Virginia.

Før årets valg har Universitetet åpnet et «incident command center». De følger The Chronicle med på sosiale medier og kommuniserer med lokalt politi om potensielle grupper utenfra som kan komme inn på campus eller til sentrum av Charlottesville. De tar ingen sjanser, heter det.

Det er ikke uten grunn. Høsten 2017 marsjerte nynazister inn på universitetets campus og ropte rasistiske slagord, dagen etter kjørte en høyreekstrem demonstrant bilen sin inn antirasister i sentrum av Charlottesville og drepte Heather Meyer.

«Fotografier og videoer fra den helgen viste bilder de fleste amerikanere forbinder med nazistenes fremvekst i Tyskland på tredvetallet, og Ku Klux Klans terrorisering i sør», ikke USA i det tjueførste århundre og definitivt ikke med universitetene, som heter det om hendelsen i boka The Merit Myth, som Khrono skrev om tidligere i år.

Senere konkluderte en undersøkelse med at universitetsledelsen ikke hadde tatt trusselen fra hvite høyreekstremister seriøst nok.

Da Biden annonserte sin presidentkampanje var de første to ordene: Charlottesville, Virginia. Han viste blant annet til Trumps uttalelser om at det var «very fine people on both sides».

Har støttegrupper for ulike studenter

Universitetene forbereder seg også på å ta hånd om studentenes skuffelse over valgresultatet, den ene eller andre veien.

The Chronicle viser til Trinity Washington University, som har hatt flere nettmøter for studentene, det siste om potensielle effekter av valget på den mentale helsen.

— De er allerede sårbare, de er allerede stresset, de har allerede mye å takle, sier Carlota Ocampo fra universitetsledelsen, og peker på et bakteppe av pandemi, rasisme og usikre økonomiske tider.

Ved en annen institusjon, Rochester Institute of Technology, har de egne virtuelle drop-in-rom for studenter som støtter høyre- eller venstresiden, og for dem i midten. Om noen kommer inn i en gruppe for dem med motsatt ståsted, vil de bli fjernet.

David Reetz, som leder Association of University and College Counselling Center Directors, forteller til den amerikanske universitetsavisa at det planlegges støttegrupper ved en rekke campuser. Han sier han vil sikre at studentene har steder der de kan takle sinne, frustrasjon og stress på grunn av valget.

Selv om motstanden mot Trump dominerer og de fleste studentene har sagt at de vil stemme Biden, understreker Kevin Kruger, som leder National Association of Student Personnel Administrators, overfor avisa at universitetene også må være forberedt på å støtte skuffede Trump-velgere dersom Biden vinner.

Powered by Labrador CMS