Nord: Har brukt 4 millioner på konsulenter for å utrede og forsvare ny studiestedsstruktur
Konsulenthjelp. Det er ikke bare til PR-arbeidet Nord universitet har søkt hjelp fra konsulenter. Inkludert PR-regningen og moms har universitetet betalt ut rundt 4 millioner kroner for å utrede og forsvare forslag til ny studiestedsstruktur.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne våren mente ledelsen ved Nord universitet at det ikke holdt med egne krefter for å holde unna for medietrykket som ville bygge seg opp rundt studiestedsstruktursaken.
Det ble lyst ut et anbud i mars 2019 opplyser Nord universitet til Khrono. Firmaet Apeland fikk jobben. Rammen var en halv million kroner, og kontrakten er nå avsluttet.
Men det er ikke bare for å forsvare forslaget til ny studiestedsstruktur Nord universitet har brukt konsulenthjelp. I 2018 mente universitetet at de ikke hadde kapasitet til å avslutte utredningen med ny studiestedstruktur.
Konsulentfirmaet PwC vant i 2018 begge anbudene universitetet lyste ut for å utrede og begrunne den nye strukturen.
Regningen til PwC lyder på til sammen 2.798.575 eks mva, og arbeidet ble utført i perioden august 2018 fram til juni 2019.
Dermed er det klart at medregnet moms har Nord universitet kjøpt seg konsulenthjelp for totalt 4 millioner kroner (PR-regningen inkludert) i saken om ny studiestedsstruktur.
Rektor: — Vi har hatt tre store prosesser
I etterkant av saken om PR-hjelp er det Khrono som ber om innsyn i resten av konsulentregningene i tilknytning til arbeidet med ny studiestedstruktur på Nord universitet.
Rektor Hanne Solheim Hansen forklarer i en epost:
— Nord universitet har hatt tre store prosesser gående samtidig det siste året: Studiestedsstruktur, Nokut sitt tilsyn med systematisk kvalitetsarbeid, og Nokut sin revisjon av doktorgraden studier av profesjonspraksis. Universitetets faste bemanning er ikke dimensjonert for å håndtere oppgaver i det omfanget som disse tre samtidige prosessene har krevd, skriver Hansen.
Hun fortsetter:
— Vi har derfor sett oss helt nødt til å bruke ekstern kapasitet for å bistå i arbeidet med å håndtere arbeidstoppen som prosjektet studiestedsstruktur har utgjort. I tillegg til kapasitet har det imidlertid også vært viktig med ekstern bistand for å bidra med faglig kompetanse og kvalitetssikring i prosjektet, og for å rekke tidsfristen med å ferdigstille et beslutningsgrunnlag som gjorde det mulig for styret å vedta en fremtidig studiestedsstruktur i juni 2019.
— Et omfattende arbeid
Rektor trekker fram at prosjekt studiestedsstruktur har vært svært omfattende og krevende for Nord universitet både i 2018 og 2019.
— Arbeidet i prosjektet har hatt høyeste prioritet, og et betydelig antall av universitetets ledere og medarbeidere har deltatt i prosjektet over lengre tid. Dette har vært mulig gjennom en viss nedprioritering/utsettelse av andre utviklingsoppgaver, skriver hun.
Rektor legger vekt på at målsetting med studiestedsstrukturprosjektet var: Å utvikle en studiestedsstruktur som bidrar til å realisere universitetets faglige strategier, og ambisjonen om å bidra til regional utvikling.
Prosjektet ble delt i fem delprosjekter.
- Delprosjekt 1: Analyse og datagrunnlag for aktivitet i Nord universitet
- Delprosjekt 2: Innspill fra fakultetene om faglig organisering
- Delprosjekt 3: Ekstern analyse av regionale- og nasjonale kompetansebehov
- Delprosjekt 4: Kriterier og forutsetning for løsning
- Delprosjekt 5: Innstilling til framtidig studiestedsstruktur
PwC vant to uavhengige anbudsrunder
Rektor opplyser at konsulentfirma ble leid inn etter to uavhengige anbudsrunder i 2018, der PwC vant begge anbud. Firmaet ble leid inn i sin helhet til å lage rapporten fra delprosjekt 3 (ekstern analyse av regionale- og nasjonale kompetansebehov) som utgjorde det ene anbudet. PwC har også bidratt i analyse- og rapportarbeidet til delprosjekt 2, 4 og 5 (det andre anbudet).
Hansen skriver at PwC startet arbeidet i august 2018 og har bidradd mer eller mindre i hele perioden fram til styresaken med innstilling (delprosjekt 5) var klar i juni 2019. Totalt har dette arbeidet kostet kr 2.798.575 eks mva. Konsulentene som har vært involvert er Rolf Tørring og Torunn Julie Kielland.
I tillegg til bistand fra PwC, har kommunikasjonsbyrået Apeland vært leid inn til å bistå med kommunikasjonsarbeid. Opplysninger om dette oppdraget ble sendt til Khrono torsdag 11.07.19., og Khrono har tidligere omtalt dette. Totalt var regningen til Apeland på 443.087 eks mva.
Det litt spesielle med sistnevnte sak var at det var tidligere kommunikasjonsdirektør ved Nord universitet, Lotte Grepp Knutsen, som nå fra sin posisjon som arbeidstaker hos Apeland var helt sentral i oppdraget Apeland utførte.
Det var Helgeland Blad som først skrev om saken.
Til Khrono svarte Ole Christian Apeland administrerende direktør i Apeland om dette i forrige uke:
— Når det gjelder oppdraget for Nord universitet var det naturlig for oss å bruke Grepp Knutsens og hennes kompetanse i oppdraget til det beste for oppdragsgiver Nord universitet. Vi brukte også andre krefter med god kompetanse på sektoren. Det ville vel heller være mer oppsiktsvekkende hvis vi hadde valgt å bruke folk som ikke kunne sektoren, svarer Apeland.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!