Nyansatt rektor Hanne Solheim Hansen og styremedlem Lisbeth Flatraaker under styremøtet ved Nord universitet onsdag. Flatraaker var den eneste stemmen rundt bordet som talte Nesnas sak - men stemte likevel sammen med flertallet for rektors forslag til strukturendringer. Foto: Hans Petter Sørensen

Sterke reaksjoner på Nord-vedtak

Nord-styret. Sterke reaksjoner i Nesna-miljøet på vedtaket om avvikling av studiestedet, men rektor Hanne Solheim Hansen mener vedtaket er et skritt i riktig retning for universitetet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Værnes (Khrono): Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland var til stede med en stor delegasjon på styremøtet på Værnes.

Nesna-folket gjorde seg tydelig bemerket i møtesalen, med bunadskledde kvinner med oppbrettede ermer som sang «Det skal bo folk i husan» .

Nå er det politisk, og vi har blitt lovet omkamp i Stortinget til høsten, og det ser vi fram til.

Catrine Hole

Talsperson Catrine Hole er skuffet over vedtaket, som innebærer å avvikle Nesna og Sandnessjøen som studiesteder.

— Vedtaket kom ikke uventet, men vi hadde jo et lite håp, sier Hole

Er saken avgjort for dere nå?

— Det er avgjort for styret, men for oss ser ikke vi at det er avgjort ennå, sier hun.

Skuffet «geriljaleder»

— Vi er ikke veldig overrasket over det som har skjedd, men vi er selvfølgelig skuffet og hadde nok håpet på litt mer motstand i styret sier hun.

—Nå må vi se framover, og se om det kan finnes andre muligheter for oss. Vi vet, på tross av det styret viste i dag, at vi har en god sak. Vi trenger høyere utdanning på Helgeland, og kandidater til vår region. Vi kommer til å jobbe minst like hardt om ikke hardere framover for å finne en løsning på dette, sier hun videre.

Leder i Folkeaksjonen høyere utdanning på Helgeland, Catrine Hole (midten), gir seg ikke i kampen om å bevare høyere utdanning på den tidligere Høgskolen i Nesna. Foto: Hans Petter Sørensen

— Nå er det politisk, og vi har blitt lovet omkamp i Stortinget til høsten, og det ser vi fram til, legger hun til.

Tungt for Nesna-ordfører

Ordfører i Nesna, Hanne Davidsen sier at vedtaket er et hardt slag.

Hvordan føles dette for Nesna?

— Dette føles helt forferdelig. Jeg er skuffet og lei meg, selvfølgelig.

Var dette som forventet?

Jeg var den som stemte imot og det er fordi jeg mener den nye strukturen ikke i tilstrekkelig grad samler fagmiljøer.

Mathias Lauritzen

— Vi hadde ikke forventet å få saken utsatt eller snudd rektors innstilling i styremøtet i dag, det hadde vi ikke, men likevel er det et hardt slag og jeg er fryktelig lei meg. Jeg hadde håpet på flere stemmer mot forslaget, sier Davidsen.

Hun er enig med styremedlem Lisbeth Flatraaker i at lærerutdanning på Helgeland er altfor dårlig utredet

— Dette føles helt forferdelig. Jeg er skuffet og lei meg, sa Nesna-ordfører Hanne Davidsen etter dagens styrevedtak ved Nord universitet. Foto: Hans Petter Sørensen

— Man skal gi et distribuert utdanningstilbud, men man skal ikke ha fagstab til stede. Så man skal ikke nyte godt av det forsknings- og utviklingsarbeidet innenfor en mastergrad der studentene er. At de skal sitte i Bodø og kun komme til Helgeland for å drive undervisning er ikke god nok kvalitet for en mastergrad på et universitet, sier Davidsen og legger til:

— Dette er en politisk sak, ikke bare en faglig sak.

Den eneste som stemte mot

Studentrepresentant Mathias Lauritzen fra Bodø var den eneste som stemte mot innstillingen.

Hva synes du om det som skjedde i styremøtet i dag?

— Jeg er litt tom for ord. Det er enden på en prosess som har vart i nesten to år, og noe jeg som avgått styremedlem ønsker Nord universitet lykke til videre med. Jeg var den som stemte imot og det er fordi jeg mener den nye strukturen ikke i tilstrekkelig grad samler fagmiljøer. Jeg er også usikker på hvorvidt de besparelsene som er skissert her er verdt den organisatoriske uroen og andre konsekvenser av vedtaket.

— Hva synes du om vedtaket slik det ble til slutt?

— Det er mange gode ting der og på mange områder vil det være bra, men det er mye usikkerhet rundt det og det ligger en formidabel jobb foran både styret og administrasjonen. Så det blir spennende å følge utviklingen. Jeg håper virkelig at dette er til det beste for Nord universitet.

Vi er bare i startfasen av «Nord universitet».

Hanne Solheim Hansen

Fornøyd rektor

Rektor Hanne Solheim Hansen mener vedtaket er et viktig skritt i riktig retning for Nord universitet.

— Det var et vedtak i tråd med innstillingen, så det er jeg veldig fornøyd med. Det kan bringe Nord universitet i helt riktig retning og det var godt vi fikk gjort det.

— Er vedtaket noe du har hele ledelsen med deg på?

Hanne Solheim Hansen og styreleder Vigdis Moe Skarstein. Foto: Nord universitet

— Ja, det er en helhet for Nord universitet vi har lagt frem.

— Og dette er noe både dekaner og direktører står bak deg på?

— Ja, det er det.

Nord universitet skulle være et mer spesielt universitet. Med vedtaket som nå er gjort så blir det en god del «høgskoler» i Trøndelag fortsatt. Er det «høgskoleuniversitetet» i Trøndelag dere nå har blitt?

— Vi holder på å utvikle Nord universitet. Det vi har gjort nå er å være til stede i alle regionene som er del av vårt primærområde. Vi skal fortsette å utvikle oss for å bli et enda sterkere universitet, det betyr også å få til mer forskning, bedre kvalitet, og for å få det til er vi nødt til å omdisponere økonomiske ressurser til faglig utvikling. Så vi er bare i startfasen av «Nord universitet», sier Solheim Hansen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS