styreleder i nord
Han skal utnevne komitékollegaens ektefelle
Henrik Asheims partifelle og komitékollega Anne Berit Figenschau er gift med Christian Chramer. Samme Chramer er foreslått som styreleder ved UiT - og det er Asheim som avgjør om han blir det.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Forslaget om NHO-topp Christian Chramer som styreleder ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet har allerede fått kritikk.
– Det er viktig at universitetet har en styreleder uten tette bånd til en særinteressorganisasjon, som NHO faktisk er, sa førsteamanuensis og tidligere styremedlem Jonas Stein til iTromsø (for abonnenter), og påpeker at det vil være områder der UiT og NHO kan ha helt forskjellige interesser.
– Akademia og forskningen skal ikke være underlagt noen særinteresser – verken næringsmessige eller statlige, sa han videre.
Nå skriver Nord24/Nordlys at Chramer er gift med Anne-Berit Figenschau. Hun er høyrepolitiker, og sitter i Høyres programkomité sammen med Henrik Asheim. Asheim er som kjent forsknings- og høgere utdanningsminister, og den som skal utnevne styreleder ved UiT.
Figenschau: Konstruert
– Dette synes som en konstruert problemstilling og jeg er trygg på at Kunnskapsdepartementet håndterer dette på best mulig vis. Valg av styremedlemmer til universitet og høyskoler diskuteres selvsagt ikke i Høyres programkomite, sier Figenschau til Nord24.no.
På Facebook har hun gått ut mot dem som er kritiske til å få inn en næringslivsleder. Der skriver hun at «jeg ser at enkelte universitetsansatte frykter en styreleder fra næringslivet. Jeg mener tvert imot at UIT må styrke seg på kompetanse om næringslivet. Universitetet i Tromsø har en svært viktig rolle i å utdanne fremtidas arbeidstakere og -givere, og bidra til at det skapes flere jobber i privat sektor».
I nettverk med rektor
Også sittende rektor Anne Husebekk, som også er styreleder, kjenner Chramer. Han har vært vara i UiT-styret de siste fire årene, og i tillegg har både han og Husebekk sittet i en styringsgruppe for et nettverk som skulle få «ting til å skje» i Nord-Norge. Nettverket var ledet av forretningsmannen Per Aronsen, og kalte seg Sommarøy Arctic Summit.
Husebekk skal som kjent tilbake til en professorstilling, og stemte for at UiT skal gå over til ordning med ansatt rektor og ekstern styreleder. Dag Rune Olsen er ansatt som rektor fra 1. august.
Husebekk sier til Nord24 at hun var forberedt på at det kunne komme rekasjoner.
– Det er sannsynligvis umulig å finne en kandidat som alle er enige om, så jeg var forberedt på at det kunne komme reaksjoner. Jeg ser også at jeg får ansvaret, men vil understreke at valget er det hele styret ved UiT som står bak, sier Husebekk.
Hun sier også at hun og Chramer ikke omgåes privat. Husebekk peker på at hun ikke skal sitte i styret fra august.
— Dermed ville potensielle bindinger mellom Chramer og meg heller ikke være så viktig i styresammenheng.
Ikke behandlet av KD
Christian Chramer mener det ikke er noen grunn til å frykte interessekonflikter.
– I motsetning til Stein mener jeg at det skaper bredde for universitetet å ha styrerepresentanter utenfra. Dette er en vanlig modell, sa han til iTromsø som svar på Steins kritikk.
Nord24 har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, og blant annet spurt om saken kan få habilitetskonsekvenser.
— Dette ikke er en sak som er behandlet eller vurdert av departementet ennå. Det gjøres løpende vurderinger av habilitet i alle saker departementet har til behandling, noe som også vil bli vurdert i denne saken, er svaret fra KD.
Nyeste artikler
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024