styreleder i nord

Han skal utnevne komitékollegaens ektefelle

Henrik Asheims partifelle og komitékollega Anne Berit Figenschau er gift med Christian Chramer. Samme Chramer er foreslått som styreleder ved UiT - og det er Asheim som avgjør om han blir det.

Henrik Asheim er statsråd, men også medlem i Høyres programkomité. Nå stilles det sprøsmål ved habilitet i forbindelse med utnevning av styreleder ved UiT.
Henrik Asheim er statsråd, men også medlem i Høyres programkomité. Nå stilles det sprøsmål ved habilitet i forbindelse med utnevning av styreleder ved UiT.
Publisert

Forslaget om NHO-topp Christian Chramer som styreleder ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet har allerede fått kritikk.

– Det er viktig at universitetet har en styreleder uten tette bånd til en særinteressorganisasjon, som NHO faktisk er, sa førsteamanuensis og tidligere styremedlem Jonas Stein til iTromsø (for abonnenter), og påpeker at det vil være områder der UiT og NHO kan ha helt forskjellige interesser.

– Akademia og forskningen skal ikke være underlagt noen særinteresser – verken næringsmessige eller statlige, sa han videre.

Nå skriver Nord24/Nordlys at Chramer er gift med Anne-Berit Figenschau. Hun er høyrepolitiker, og sitter i Høyres programkomité sammen med Henrik Asheim. Asheim er som kjent forsknings- og høgere utdanningsminister, og den som skal utnevne styreleder ved UiT.

Figenschau: Konstruert

– Dette synes som en konstruert problemstilling og jeg er trygg på at Kunnskapsdepartementet håndterer dette på best mulig vis. Valg av styremedlemmer til universitet og høyskoler diskuteres selvsagt ikke i Høyres programkomite, sier Figenschau til Nord24.no.

Facebook har hun gått ut mot dem som er kritiske til å få inn en næringslivsleder. Der skriver hun at «jeg ser at enkelte universitetsansatte frykter en styreleder fra næringslivet. Jeg mener tvert imot at UIT må styrke seg på kompetanse om næringslivet. Universitetet i Tromsø har en svært viktig rolle i å utdanne fremtidas arbeidstakere og -givere, og bidra til at det skapes flere jobber i privat sektor».

I nettverk med rektor

Også sittende rektor Anne Husebekk, som også er styreleder, kjenner Chramer. Han har vært vara i UiT-styret de siste fire årene, og i tillegg har både han og Husebekk sittet i en styringsgruppe for et nettverk som skulle få «ting til å skje» i Nord-Norge. Nettverket var ledet av forretningsmannen Per Aronsen, og kalte seg Sommarøy Arctic Summit.

Husebekk skal som kjent tilbake til en professorstilling, og stemte for at UiT skal gå over til ordning med ansatt rektor og ekstern styreleder. Dag Rune Olsen er ansatt som rektor fra 1. august.

Husebekk sier til Nord24 at hun var forberedt på at det kunne komme rekasjoner.

– Det er sannsynligvis umulig å finne en kandidat som alle er enige om, så jeg var forberedt på at det kunne komme reaksjoner. Jeg ser også at jeg får ansvaret, men vil understreke at valget er det hele styret ved UiT som står bak, sier Husebekk.

Hun sier også at hun og Chramer ikke omgåes privat. Husebekk peker på at hun ikke skal sitte i styret fra august.

— Dermed ville potensielle bindinger mellom Chramer og meg heller ikke være så viktig i styresammenheng.

Regiondirektør i NHO, Christian Chramer, er gift med høyrepolitiker Anne Berit Figenschau.
Regiondirektør i NHO, Christian Chramer, er gift med høyrepolitiker Anne Berit Figenschau.

Ikke behandlet av KD

Christian Chramer mener det ikke er noen grunn til å frykte interessekonflikter.

– I motsetning til Stein mener jeg at det skaper bredde for universitetet å ha styrerepresentanter utenfra. Dette er en vanlig modell, sa han til iTromsø som svar på Steins kritikk.

Nord24 har vært i kontakt med Kunnskapsdepartementet, og blant annet spurt om saken kan få habilitetskonsekvenser.

— Dette ikke er en sak som er behandlet eller vurdert av departementet ennå. Det gjøres løpende vurderinger av habilitet i alle saker departementet har til behandling, noe som også vil bli vurdert i denne saken, er svaret fra KD.

Powered by Labrador CMS