Ikke mye å rope hurra for

Fallende søkertall til petroleumsfagene er ingenting å feire, mener fagansvarlig i NITO-studentene Ole Marius Svendsen i dette tilsvaret til Jonas Nilsen fra Grønn liste på Universitetet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyere utdanning skal være en premissleverandør for å sikre at man kan fylle slagordet «grønt skifte» med noe reelt. Det fanes veldig mye med det nye populærordet innenfor norsk politikk, men hvilken betydning skal dette ha for de eksisterende utdanningsprogrammer?

Jonas Nilsen fra grønn liste ved Universitetet i Oslo hadde i sitt innlegg «Oljekrise i akademia» et konsekvent standpunkt med at det ikke skal være rom for mer satsing innenfor petroleumsfag. Kort forklart burde olje og gass fases ut som fagdisipliner og forskningsatsing. Det er derimot enormt viktig at Norge fortsatt skal være ledende i teknologi for innhenting av petroleum, lagring av Co2 og ikke minst videreforedling av disse produktene. 

Tenk om Norge over natten stopper all produksjon av olje og gass. Verdensmarkedet skal fortsatt bruke disse energikildene i lang tid fremover, det må bare hentes andre steder i verden. Det som er en skivebom i denne type diskusjon er at Norge er verdens reneste petroleumsland. Skal vi ikke lengre produsere, vil det kjøpes fra langt mindre miljøvennlige produksjonsland. 

Jeg har en ambisjon at Norge fortsatt skal være verdensledende på petroleum. Det er tross alt vi som selger den mest miljøskånsomme olje og gass. Det er et ansvar lille Norge må ta, enn så banalt som det høres ut, så kan vi ikke stoppe. Et klima styrt av hvem som har det reneste produktet har Norge mye å vinne på. Det lille landet i nord skal være premissleverandør til verdens reneste teknologi selv for de eldre næringene.

Det som faller ironisk er at akkurat kompetansen som utdannes til olje og gass vil være akkurat de samme menneskene som skal utvikle teknologien til det grønne skiftet.

Jeg har en ambisjon at Norge fortsatt skal være verdensledende på petroleum.

Ole Marius Svendsen

Gjennom å rope hurra for nedgang i petroleumsfagene i akademia, så roper man også hurra for at færre mennesker skal bruke sin kompetanse for å drive frem en mer og mer miljøforsvarlig næring.

Gjennom mer forskning og utvikling skal vi som nasjon fornye verdensledene teknologi på petroleum. Andre land vil få god nytte at den innsats våre forskere, ingeniører og teknologer skaper. 

Selv om grønn liste vil ha bukt med petroleum som fagdisiplin på norske institusjoner, så har fortsatt akademia et fellesansvar å fortsette med  å fornye petroleumsstudiene. Teknologien som Norge bærer på kommer ikke av seg selv.

Det er slikt det lille landet i Nord skal bidra globalt med,  for at andre land skal følge etter og bruke kun den aller beste teknologi, en norsk teknologi utviklet på norske universiteter og høgskoler.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS