Gamlerektoren fyrer løs: «Vi synes å ha fått en rektor som foretrekker å gå solo»
Krangel i Molde. Høy temperatur om fusjonssamtaler med Høgskulen på Vestlandet: Eks-rektor ved Høgskolen i Molde mener sittende rektor viser mistillit til sine ansatte.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere rektor ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammlesæter, fyrer av en bredside mot nåværende rektor Steinar Kristoffersen i et innlegg i høgskolens avis Panorama.
Gammelrektoren er sterkt kritisk til at styret ved Høgskolen i Molde har sagt ja til sittende rektor Kristoffersens sonderinger om fusjon — eventuelt nærmere samarbeid — med Høgskulen på Vestlandet (HVL).
Han skriver også at dette har fått temperaturen til å stige blant flere ansatte. Og han mener at saken er med på å eskalere en uro mange ansatte har kjent på ganske lenge.
— Denne er knyttet til at rektor effektivt har fjernet seg fra de ansatte, ikke minst i saker av strategisk betydning for institusjonen. Vi synes å ha fått en rektor som foretrekker å gå solo. Han synes å ha glemt eller fortrengt at han er tillitsvalgt og at beslutningene som tas i ledelse og styre ikke lar seg gjennomføre effektivt uten at denne tilliten gjengjeldes, skriver han og fortsetter:
— Når han nå snakker med HVL søker han ryggdekning i styret, men ikke hos dem som har valgt ham. I en institusjon som vår er det å vise mistillit til sine egne ansatte, skriver Hallgeir Gammelsæter.
«Kommuniserer mer mistillit enn tillit»
Gammelsæter mener Kristoffersen ikke involverer ansatte nok via allmøter eller andre demokratiske fora.
— Underkommunikasjon og tømming av arenaene for gjensidig informasjon og meningsutveksling er også kommunikasjon. Slike handlinger kommuniserer mer mistillit enn tillit til egne ansatte. De kommuniserer at kritikk er uvedkommende, plagsomt og uhåndterbart, ikke utviklende, nødvendig og ønskelig, mener Gammelsæter.
Han skriver at strømming av styremøte er tidsriktig.
Jeg tror de som har vært kritiske nå kommer til å benytte seg av mulighetene til å fremme kritikken i dette allmøtet. Det er i så fall velkomment.
Steinar Kristoffersen
— Men vi tilbys kun å være passive tilskuere til denne kompromitteringen av universitetets idé i vår egen institusjon.
Eks-rektoren skriver at det ikke er hyggelig å kritisere andre, heller ikke sin egen ledelse. Særlig ikke offentlig.
— Men det er heller ikke hyggelig å se at den akademiske kraften som har gjort HiMolde til en sterk institusjon nå fragmenteres og svekkes. Det er ikke hyggelig å oppleve at universitetets idé undergraves også hos oss, og at vår rektor ikke prioriterer demokrati og den kritiske debatten. Det er skremmende å tenke tanken på at tomrommet som oppstår kanskje erstattes av funksjonell dumhet og organisatorisk ekstremisme, og at vi nå må være forsiktige med hva vi sier, skriver Gammelsæter.
Kristoffersen: — Ønsker kritikk velkommen
Til Khrono sier Steinar Kristoffersen at han ønsker alle tilbakemeldinger og kritikk velkommen.
— Jeg har ikke på noe tidspunkt hatt noe ønske om å utebli fra dialog og vil gjerne forbedre meg der jeg har kommet til kort. Det finnes ellers mange gode steder for å snakke sammen, og kanskje er vi ikke så uenige som det kan virke som. Jeg er glad for alle gode råd. Dersom det er slik at vi oppfattes å ha for få arenaer for å diskutere vanskelige saker, for eksempel for få allmøter, vil jeg gjerne ha flere allmøter, sier han.
Nettopp et allmøte for alle ansatte på høgskolen er planlagt til neste uke. Der er «dialog rundt samtaler med HVL» nå føyd til dagsorden.
— Jeg tror de som har vært kritiske nå kommer til å benytte seg av mulighetene til å fremme kritikken i dette allmøtet. Det er i så fall velkomment, sier Kristoffersen.
Han legger til at han ikke har noe imot at hverken valgene han tar eller lederstilen hans blir kritisert.
På spørsmål om hva han mener om påstandene om at han viser mistillit mot sine egne ansatte og er udemokratisk, svarer Kristoffersen at han ikke ønsker å gå inn i en polemikk med Gammelsæter i Khrono.
— Vi spiste lunsj sammen senest forrige uke, og stemningen var god. Jeg har ingenting å utsette på Gammelsæter, sier Kristoffersen.
— Hva sier du til påstanden om at høgskolen blir fragmentert og svekket?
— Det er ikke i overensstemmelse med tilbakemeldinger jeg har fått fra samarbeidspartnerne våre. Tvert imot opplever jeg at alle som er i kontakt med oss synes vi har en positiv utvikling. Men desto viktigere der det at de som har en annen oppfatning sier ifra, sier Kristoffersen.
Utover dette ønsker sier Kristoffersen at han ikke ønsker å kommentere kritikken fra Gammelsæter i Khrono.
Tidligere krangler om fusjoner og allianser
Den tidligere rektoren vet selv hva det vil si å stå i stormen. Han satt selv som rektor og styreleder i to halve perioder (2014-2017), og da var det også høy temperatur rundt eventuelle fusjoner, allianser og struktur ved høgskolen.
- Les også: Rektor truet med å gå av
Konflikten ved Høgskolen i Molde toppet seg rundt styremøtet i slutten av november 2016. Da truet rektoren og styrlederen styret med å gå av dersom det ble flertall i styret for å søke fusjon med NTNU.
Det krever mot å stille seg opp foran sine egne ansatte, å gjøre seg mottakelig for kritiske spørsmål og motstand mot egne prosesser, meninger og ambisjoner.
Hallgeir Gammelsæter
Gammelsæter foreslo over bordet å gå for fusjon med Høgskulen i Volda. Sistnevnte forslag fikk kun rektorens egen stemme. NTNU-forslaget fikk én stemme og et «kompromiss» med å ta en pause i fusjonsdebatten på seks måneder fikk styrets flertall.
Og før de seks månedene var gått varslet rektor Gammelsæter sin avgang i et innlegg i Panorama. Avgangen kom også overraskende på styret hans.
I sitt innlegg i Panorama før helga viser Hallgeir Gammelsæter til allmøtet på høgskolen 19. februar der årets studiebarometer i utgangspunktet var dagsorden.
I innlegget oppfordrer han til at rektor Kristoffersen heller bruker anledningen til å informere sine ansatte om hva slags prosess han nå fører mot Høgskulen på Vestlandet, blant annet.
— Dernest bør han fortelle oss hvordan han framover vil stimulere til økt takhøyde og demokratiske prosesser i høgskolen, og selvfølgelig svare på alle kritiske spørsmål som måtte komme, skriver han som til slutt lurer på om det er motet til rektor Kristoffersen som mangler.
— Det krever mot å stille seg opp foran sine egne ansatte, å gjøre seg mottakelig for kritiske spørsmål og motstand mot egne prosesser, meninger og ambisjoner. Det krever kanskje ekstra mot i en akademisk institusjon, men å erstatte dette motet med den feigheten som preger lukkede regimer, enten det er organisasjoner eller stater, er livsfarlig. Er det dit vi er på vei, spør han.
- Les også: Annus horribilis for rektoren i Molde
Steinar Kristoffersen stilte til valg etter at Gammelsæter gikk av og ble valgt som rektor og styreleder i 2017. I fjor ble han gjenvalgt for en ny periode.
Rett etter at han ble valgt i 2017 ble det klart at Kristoffersen ikke er for alenegang for høgskolen.
— Jeg er ikke i utgangspunktet tilhenger av en fusjon med NTNU framfor andre institusjoner, men jeg mener nok bestemt at man må inn i prosesser for å finne seg fusjonspartnere, sa Kristoffersen til Khrono den gangen.
(Saken er oppdatert 12/2 med at prorektor Jeanette Varpen Unhjem også sitter i styret)