Finansminister Siv Jensen på vei inn på stortinget for å presentere årets stasbudsjett. Finanstalen startet 10.00. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Finansminister Siv Jensen på vei inn på stortinget for å presentere årets stasbudsjett. Finanstalen startet 10.00. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Gir 175 millioner til fusjoner

Regjeringen legger på 100 millioner i potten for fusjonsarbeid blant universiteter og høgskoler, og bevilger totalt 175 millioner i 2016.

Publisert Oppdatert

Universiteter og høgskoler som er i fusjonsprosesser får litt mer å rutte med til dette arbeidet i 2016 enn de har hatt i 2015.

175 millioner legger regjeringen på bordet, i 2015 bevilget den totalt 75 millioner.

Bare NTNU har beregnet at deres fusjon vil koste 250 millioner, Universitetet i Tromsø sier fusjonen lengst nord har en prislapp på rundt 125 millioner. Universitetet i Nordland har foreløpig ikke lagt fram en «prislapp».

— Gode universiteter og høgskoler spiller en nøkkelrolle i arbeidet med å utvikle den kunnskapen vi trenger for å lykkes i framtiden. Vi vet at sammenslåinger koster – derfor prioriterer vi universitetene og høgskolene i budsjettet, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding fra departementet.

— Penger på bordet er bra

Les også: Landets uh-rektorer venter seg gode finansløft fra Isaksen

— De 250 millionene er fordelt over 3 år. Det viktige her er at vi har fått penger på bordet, det er betydningsfullt. Så forventer vi naturligvis at dette følges opp i kommende budsjettår, sier fungerende rektor på NTNU, Kari Melby, til Universitetsavisa.

Satser også på stipendiater

Regjeringen satser blant annet på rekrutteringsstillinger og nye studieplasser i sin satsing for å omstille Norge, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

— Forskning og ansatte med høy kompetanse er en forutsetning for en vellykket omstilling, og derfor øker vi med 104 millioner kroner i 2016 til stipendiater. Dette gir 288 nye rekrutteringsstillinger, sier Røe Isaksen.

125 av disse følger opp Langtidsplanen for forsking og høyere utdanning. skriver departementet

Ifølge pressemeldingen blir realfag, teknologiske og maritime fag og sykepleie prioritert. I tillegg kommer 113 stillinger som er en del av sysselsettingspakken til regjeringa. Disse stillingene skal fases ut etter en periode.

(Siv Jensen gjør seg klar til å presentere budsjettet for Stortinget)

Til lærerutdanningen

Regjeringa foreslår 50 rekrutteringsstillinger til innføring av femårig lærerutdanning, der halvparten skal fases ut etter en periode.

Regjeringa foreslår i tillegg 38,3 millioner kroner til 350 nye studieplasser i praktisk-pedagogisk utdanning (PPU). Det skal gi ingeniører og andre med realfagskompetanse en vei inn i læreryrket.

— Vi trenger flere realister inn i skolen og kommer til å prioritere søkere med teknologisk fagbakgrunn eller utdanning i matematikk, naturfag og teknologi fra områdene med økende arbeidsløshet, sier Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen fra departementet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS