streik

Frykter at Abelpris-utdeling blir rammet av streik

Tirsdag er den store Abeldagen. En streik i staten kan sette en stopper for et storstilt arrangement.

Karen Uhlenbeck var første kvinne som mottok Abel-prisen. Det var i 2019 og er også siste gang Abelprisen ble delt ut under et storstilt arrangement i Universitetets Aula.
Publisert Oppdatert

Kongen er klar. Nåværende og fire tidligere prisvinnere er klare. Statsråd Ola Borten Moe er klar, men tirsdag kan Universitetets aula bli stengt på grunn av streik. Da kan ikke utdelingen av Abelprisen finne sted der.

Generalsekretær Gunn Elisabeth Birkelund i Det Norske Videnskaps-Akademi, forteller at hele Akademiet og alle arrangementsansvarlig akkurat nå er kjempeurolige og bekymret.

Fakta

Abelpris-vinnere

2022: Dennis Parnell Sullivan (bildet)

2021: László Lovász og Avi Wigderson

2020: Hillel Furstenberg og Gregory Margulis

2019: Karen Keskulla Uhlenbeck

2018: Robert P. Langlands

2017: Yves Meyer

2016: Sir Andrew J. Wiles
2015: John F. Nash og Louis Nirenberg
2014: Yakov G. Sinai
2013: Pierre Deligne
2012: Endre Szemerédi
2011: John Milnor
2010: John Torrence Tate
2009: Mikhail Leonidovich Gromov
2008: John Griggs Thompson og Jaques Tits
2007: Srinivasa S. R. Varadhan
2006: Lennart Carleson
2005: Peter D. Lax
2004: Sir Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer
2003: Jean-Pierre Serre

— Dette har vi gledet oss så veldig til. Vi snakker om verdens fremste matematikerpris. På grunn av pandemien hadde vi ingen arrangementer i tilknytning til Abelprisen i 2020 eller 2021. I år er alt planlagt i detalj, og søndag 22. mai er det generalprøve i Aulaen. Men nå er alt veldig usikkert, forteller Birkelund.

Aulaen blir stengt hvis det blir streik

Beskjeden Videnskaps-Akademiet har mottatt fra Universitetet i Oslo er at hvis de teknisk ansatte som håndterer arrangement i Aulaen blir tatt ut i streik så kan ikke arrangementet tirsdag 24. mai gjennomføres som planlagt.

Det eneste mulige unntaket er hvis arrangementet allerede er i gang når en eventuell streik bli annonsert.

Meklingsfristen er 24.00 natt til tirsdag, en streik vil iverksettes fra 06.00, gitt at det ikke blir forhandlinger på overtid. Abelprisutdelingen skal starte 16.00.

— Vi har prøvd å tenke om vi kan finne alternative lokaler. Men dette er et omfattende arrangement og det er veldig vanskelig å snu seg rundt på så kort varsel. Det mest frustrerende er at vi må ta en beslutning om dette allerede på mandag - før vi faktisk vet om det blir streik, forteller Birkelund.

Hun legger til at Vitenskaps-Akademiet kjører hele arrangementet på egen kjøl, det er tilgangen til Aulaen som er det kritiske punktet.

— Hva er alternativet for dere?

— Alternativet er at vi holder det hos oss i Akademiets Hus i Drammensveien. Her kan vi kanskje få inn 130-150 mennesker, mens i Aulaen skal det være 450, så det blir jo noe helt annet, svarer Birkelund.

Bekymret for Abelpris-utdelingen: Gunn Elisabeth Birkelund, generalsekretær i det Norske Vitenskaps-Akademiet.

Håper på gode forhandlinger

Birkelund understreker at Videnskaps-Akademiet selvsagt ikke er imot streik, og mange av de ansatte er selv fagorganisert, men de opplever denne situasjonen som veldig vanskelig etter flere års nedstenging.

— Verken i 2020 eller 2021 fikk vi hedret vinnerne slik vi hadde ønsket oss. Det skulle vi få gjort i år, samtidig som årets prismottaker står i sentrum, sier Birkelund og legger til:

— Nå får vi egentlig bare krysse fingrene for at partene får ekstra gode forhandlinger de nærmeste døgnene og at streikefaren er avblåst før mandag kveld, for da må vi ta vår beslutning.

Mange blir berørt

Universitetet i Oslo, OsloMet, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, NTNU, Høyskolen på Vestlandet, Kunnskapsdepartementet og forskningsinstitutter er blant dem som kan få ansatte i streik neste uke.

Forhandlingene mellom hovedorganisasjonene LO, YS, Akademikerne og Unio ligger nå hos Riksmekleren. Ved midnatt mandag 23. mai går fristen ut for å komme til enighet. Dermed kan det fra tirsdag av bli streik.

Powered by Labrador CMS