Studielån

Frp kritisk til Lånekassens «høye» rente

Mens bankene har senket boliglånsrenten på grunn av koronakrisen, forblir Lånekassens rente på samme nivå fram til juli.

Roy Steffensen (FrP), leder i Utdanningskomiteen 2017-2021. Bildene tatt på kontoret hans på Stortinget.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Nå har andre banker opplevd et stort press om å senke rentene raskt, og innfridd. Da er det uforståelig om staten skal stå igjen som den store lånehaien. Her bør også Lånekassen senke rentene raskt, og jeg håper statsråden vil sende de nødvendige signaler, sier Fremskrittspartiets Roy Steffensen.

Stortingspolitikeren sendte denne uken et skriftlig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner (H) der han spør om Sanner vil ta initiativ overfor Lånekassen slik at renten blir satt ned fortest mulig.

Spørsmålet kommer etter et initiativ fra formann i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud.

— Vi mener det er problematisk at Lånekassen opererer med så høy rente, særlig fordi det er mange arbeidstakere med høy studiegjeld som i disse dager blir permittert. Hvis det er slik at Lånekassen opplever at det er politiske føringer som ligger til grunn for at de ikke setter ned renten, bør regjeringen komme på banen, sier Svendsrud.

Les også: Sjekk hvor mye som kan bli omgjort til stipend

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom, Bjørn-Kristian Svendsrud mener regjeringen bør ta initiativ overfor Lånekassen for å få senket renten.

Bestemte renten 10. mars

Renten de to politikerne er kritisk til ligger for øyeblikket på 2,599 prosent. Det er Lånekassens flyende rente som den store majoriteten av nordmenn med studielån har.

Renten blir fastsatt annenhver måned av Finanstilsynet, og baserer seg på et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene om boliglån i markedet.

Fakta

Slik fastsettes renten

Rentene i Lånekassen blir fastsatt på grunnlag av et gjennomsnitt av de fem beste tilbudene om boliglån i markedet. Dette gjennomsnittet kalles basisrenten. Fra basisrenten blir det trukket 0,15 prosentpoeng. Basisrenten er også utgangspunktet for rentene i Statens Pensjonskasse og Husbanken.

Kilde: Lånekassen.

Men der norske banker, etter påtrykk fra kunder over hele landet, har gjort drastiske grep for å tilpasse boliglånsrentene til dagens situasjonen, går det tregere i Lånekassen.

— Flytende rente som gjelder fra 1. mai er basert på observasjoner gjort i januar og februar, og vil i utgangspunktet ikke gjenspeile den ekstraordinære rentenedsettelsen som er gjort siste tid, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen.

Renten som skal gjelde for mai og juni ble fastsatt 10. mars - to dager før statsminister Erna Solberg «stengte» Norge. Det betyr at det er først i juli at studielånrenten vil ta hensyn til bankenes boliglånrente, som i all hovedsak ligger rundt to prosent i disse dager.

Khrono har vært i kontakt med Finanstilsynet som henviser til Finansdepartementet for en uttalelse i saken. De opplyser at de må svare Stortinget før de kan svare pressen.

Les også: Studentkrisepakken er verken godt begrunnet eller samfunnsøkonomisk lønnsom

Fastrenten fastsettes snart

Over 675.000 nordmenn benytter seg av Lånekassens flytende rente, mens 38.000 kunder har fastrente.

Neste endring av fastrente vil bli offentliggjort 10. april og være gjeldende fra 1. mai. Denne renten vil følgelig være basert på observasjoner i mars, og trolig gjenspeile dagens situasjon bedre.

I dag ligger fastrenten til Lånekassen på mellom 2,696 og 2,852 prosent, alt ettersom hvor lenge du ønsker å binde deg.

Man kan utsette betalingen til Lånekassen inntil 36 ganger. Tall viser at 32.300 kunder ba om utsettelse i mars. Sammenlignet med mars 2019 er økningen på 90 prosent.

Regjeringen har tatt flere grep for å avlaste Lånekassens kunder:

  • Regjeringen har vedtatt at alle som trenger det, kan utsette sin innbetaling til Lånekassen i koronalovens virkeperiode, uten at de bruker av kvoten på 36 måneder. Dette gjelder også kunder som har brukt opp sine 36 utsettelser.
  • Lånekassen har utvidet søknadsfristen for vårsemesteret med én måned til 15. april, for å hjelpe studenter.
  • Studenter vil i april få utbetalt hele utdanningsstønaden for april, mai og juni. Stortinget har også vedtatt at studentene skal kunne søke om ekstra lån og deler av dette skal bli gitt som stipend.
Powered by Labrador CMS