Minneord

Frøydis Hertzberg

Professor Frøydis Hertzberg døde 9. januar 2021, 76 år gammel.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frøydis Hertzberg

Hun vokste opp i Sunnfjord og i Nord-Norge. Examen artium tok hun ved Eidsvoll landsgymnas. Hun arbeidde til sjøs og i Algerie før hun tok Sagene lærerskole, og kom derfra til UiO for videre engelsk- og nordiskstudier.

Hertzbergs faglige hovedområder var skolegrammatikkens historie – som hun skreiv både hovedoppgave og doktoravhandling om – og skrivelæring og -undervisning i skolen og i akademiske sjangrer. Hun var toneangivende i Norge og i Norden for den såkalte prosessorienterte skrivepedagogikken. Fra 1985 var hun tilsatt ved nåværende Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO, fra 1993 som professor i norskdidaktikk. I to perioder var hun prodekan ved det utdanningsvitenskapelige fakultet.

Hennes utadvendte virke gav henne et stort faglig nettverk. Frøydis Hertzberg var blid og entusiastisk, flink til å popularisere og lett å omgås. Hun kombinerte faglig autoritet med sjølironi og musiske talenter: versskriving og gitarspill, korsang og stevjing.

Hun var livet gjennom opptatt av folkemusikk i mange kulturer. Hertzberg blei tildelt flere priser i Norge og i 2004 et æresdoktorat ved Uppsala universitet. Et oversyn over publikasjonene hennes fins i festskriftet Alle tiders norskdidaktiker (2014).

Sjukdommen ALS gjorde henne til livsdidaktiker for dem som hadde kontakt med henne som pensjonist. Uten å forskjønne det strev- og plagsomme greidde hun å holde fast ved mye som stadig var positivt, ja, til og med å sette sjukdomserfaringene sine på sangbare vers få uker før livet tok slutt:

Hun bar sang i sinnet hele vegen – og djup kjærlighet til barn, barnebarn og ektemannen Trond Eiliv.

Vi er mange som nå savner Frøydis Hertzberg som venn og kollega.

Powered by Labrador CMS