arendalsuka 2021

Fri forskning og grønt skifte i Arendal

En tilnærmet normal arendalsuke åpner mandag. Her får du smakebiter på hva universiteter og høgskoler byr på i løpet av uka.

Arendalsuka 2021 blir tilnærmet normal , ifølge arrangørene, dog med smittevernsregler og mulighet for hurtigtesting.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universiteter og høgskoler holder seg i større grad hjemme i år enn tilfellet var før pandemien, men akademia gjør seg likevel gjeldende i større grad enn mange trodde før sommeren, både som arrangører og som deltakere i andres debatter.

Her har vi trukket fram noen arrangementer som universiteter og høgskoler deltar på under Arendalsuka.

Universitets- og høgskolerådet (UHR) drar i gang mandag med et nedtonet arrangement i forhold til før. Kl 17.30 er temaet «Kompetanse for det grønne skiftet kommer ikke av seg selv. Hvordan samarbeide for bedre resultat?» NHO og Universitetet i Agder er medarrangører.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim deltar i denne debatten, som tar for seg politikernes ansvar og akademias og næringslivets rolle for å få til grønn omstilling. Påtroppende generalsekretær i UHR Nina Sandberg deltar, fortsatt i rollen som Arbeiderparti-politiker, sammen med dekan Marit Reitan ved NTNU, Gjermund Løyning fra NHO og forsker Dorothy J. Dankel ved Universitetet i Bergen.

Arrangementet kan følges her fra kl 17.30, via livestream fra UiA-teltet.

Missions eller fri forskning?

Litt senere på kvelden er temaet «Innovative universiteter? Visjon eller virkelighet?» Høyskolen Kristiania står som arrangør sammen med Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Sørøst-Norge.

Skal universiteter og høgskoler instrueres til å løse samfunnsoppdrag eller dyrke den frie forskningen til samfunnets beste, er et av spørsmålene til debatt.

UiTs nye rektor Dag Rune Olsen deltar sammen med blant andre Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit, rektor Sunniva Whittaker ved Universitetet i Agder, statssekretær Aase Marthe Johansen Horrigmo fra Høyre og Nina Sandberg. Det blir både politikerduell og akademisk dueller.

Dag Rune Olsen har deltatt på Arendalsuka mange ganger, i år som rektor ved UiT Norges arktiske universitet.

Dag Rune Olsen skal duellere mot Christen Krogh ved Høyskolen Kristiania om «fremragende forskning eller banebrytende innovasjon?».

Og Mari Sundli Tveit skal duellere mot dekan Ola Kvaløy ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger. Her er temaet missions eller fri forskning.

Arrangementet kan følges her fra kl 19, via livestream fra UiA-teltet.

Høyttenkning om ytringsfrihet

Ytringsfrihetskommisjonen har arbeidet i et og et halvt år og tirsdag 17. august kl 11 vil kommisjonen tenke høyt om arbeidet så langt og om hvilke dilemmaer de står overfor. Førsteamanuensis Bente Kalsnes ved Høyskolen Kristiania deltar i samtalen, sammen med blant andre viserektor Bård Borch Michalsen ved UiT og kommmisjonens leder Kjersti Løken Stavrum.

Samtalen om ytringsfrihet kan følges her fra kl 11.

Toppmøte om forskning

Tirsdag 17. august kl 15.30 leder Sintefs konsernsjef Alexandre Bech Gjørv et toppmøte om forskning. som arrangeres sammen med NTNU på Torvscenen i Arendal. Rektor Anne Borg ved NTNU åpner og avslutter møtet, der også rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo og Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit er blant deltakerne.

Temaet er Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, som skal revideres frem mot høsten 2022.

Toppmøtet strømmes her fra kl 15.30.

Åtte år med Erna

Norsk studentorganisasjon (NSO) setter sammen med Studentorganisasjonen i Agder og Universitetet i Agder søkelyset på hvordan høyere utdanning og forskning har utviklet seg med statsminister Erna Solberg i førersetet.

Khronos redaktør Tove Lie er i panelet, sammen med Civita-leder Kristin Clemet, Simula-direktør Kyrre Lekve og Magnus Takvam, kommentator i NRK.

Debatten strømmes her 17/8 fra kl 20.30.

Studentnach med løs snipp

Senere tirsdag kveld har Norsk Studentorganisasjon og ANSA sitt tradisjonsrike Studentnach i UiA-teltet.

Her er det løsere snipp når de seriøse diskusjonene om høyere utdanning tas i en uformell setting med flere politikere i panelet.

Det er niende gang Studentnach arrangeres.

Arrangementet kan følges her fra kl 22.

Her fra et tidligere Studentnach, der blant andre nåværende rektor ved NMBU Curt Rice deltok og stemningen var god,.

Debatter om arbeidslivsrelevans

Ruster akademia studentene godt nok for arbeidslivet, er temaet som Høyskolen Kristiania inviterer til onsdag kl 12 på båten M/S Nidelv.

Hvordan kan studiestedene bli mer arbeidslivsrettet, og hvordan kan de jobbe sammen med arbeidslivet for å sikre en god overgang mellom studier og arbeid? Virke-direktør Ivar Horneland deltar sammen med blant andre prorektor Christen Krogh ved Kristiania.

Kl. 16 onsdag tar Høgskulen på Vestlandet opp noe av det samme på sitt arrangement «Utdanning på arbeidslivets premisser. Hvem tar regningen?»

Rektor Gunnar Yttri medvirker sammen med blant andre utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (FrP) og flere andre politikere.

Debatten foregår på stordekket på seilskuta Statsraad Lehmkuhl og kan følges her fra kl 16.

Torsdag kl 10 spør ANSa og Info Norden: «Kolliderer nordisk studentmobilitet med stengte grenser?»

Hvordan har studentmobiliteten i Norden blitt påvirket av pandemien, er temaet her, og blant de medvirkende er Nina Sandberg (Ap) og Alexandria Gokstad, nestleder i Høyres studenter.

Debatten foregår i Nordens telt og kan følges her fra kl 10.

Engelsk eller norsk?

Fremtiden for norsk fagspråk er temaet torsdag kl 15.

Hvordan kan vi bevare norsk fagspråk i høyere utdanning når internasjonaliseringen krever at forskerne i stor grad formidler på engelsk, spørres det.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo deltar, sammen med Nina Sandberg (Ap) , Heidi Austlid fra Forleggerforeningen, NSO-leder Tuva Todnem Lund og professor Magnhild Selås ved Universitetet i Agder.

«Stort behov for å møtes»

Arendalsuka melder om over 1000 arrangementer i år. I fjor var det en tilnærmet avlysning av uka.

— Det er helt tydelig et stort ønske og behov for å møtes fysisk igjen. Partier, organisasjoner, næringsliv, ja hele spekteret er klare for Arendal igjen. Vi merket først en stor pågang over jul, da det ble klart at vi planla Arendalsuke, og så kom det en ny pågang før sommeren, sa leder av Arendalsukas råd, ordfører Robert Cornels Nordli til Agderposten nylig.

Det vil ikke være noe generelt krav om koronasertifikat for å delta på arrangementene, men det er opp til den enkelte arrangør. Derimot blir det krav krav til registrering av publikum ved inngangen til arrangementene.

Hele programmet til Arendalsuka finner du her.

Powered by Labrador CMS