studiestart

Fremdeles lang kø på studentboliger. Forbereder sovesal i flere byer

Både i Oslo og Bergen kan studenter få et ublidt møte med studiestart i form av lange køer på bolig. Studentsamskipnadene hjelper det de kan, med midlertidige soveplasser. 

Studenter står i boligkø hvert år, og i flere byer blir det satt opp midlertidige soveplasser for studenter i august.
Publisert Sist oppdatert

Lange boligkøer er å forvente for studenter i storbyer i Norge. 

De siste tallene for Studentsamskipnaden i Oslo, SiO, kom 15. juli, og viser at det er 6964 studenter i kø for bolig. I fjor var det 7078 studenter på venteliste på samme tidspunkt. 

— Det er helt klart en utfordrende situasjon for studentene nå. Det henger sammen med at det er færre sekundærboliger totalt. Oslo er en attraktiv studentby med gode studiesteder, sier Andreas Eskelund, administrerende direktør for SiO til Khrono. 

Styreleder i Studentsamskipnaden i Stavanger Eira Aas Eide opplyser at i midten av juli er det 743 studenter som står i boligkø hos dem. I starten av juli var det 1089 åpne boligsøknader hos Norges arktiske studentsamskipnad, opplyser Sarah Yttermo Reibo til Khrono.

Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) har ikke venteliste, men studenter kan sette opp lagrede søk på boliger og så booke en bolig når en blir ledig i systemet til Sit. De opplyser at det er i overkant 1000 studenter i Trondheim, Ålesund og Gjøvik som har lagret søk på studentboliger. 

Sovesal i flere byer

SiO setter opp midlertidige soveplasser på Sogn studentby. Studenter kan sove der fra 8. august og senest til 1. september. Det blir også gitt hotellrabatt for studenter som ikke har skaffet bolig.

I Bergen er det ny rekord: 3400 studenter står i boligkø, skriver Bergens Tidende (BT). Året før var det 3000 søkere i kø, og i 2022 var det 2200 studenter i kø. Studentsamskipnaden Sammen har 2000 hybler. 

— Vi får mange telefoner fra desperate studenter. Det er ganske mye trøkk allerede, sier styreleder i Sammen, Amalie Lunde, til BT. 

Sammen planlegger å få til 92 sengeplasser på sovesal til studenter fra 1. august. 

— Vi har alltid stor pågang på denne delen av året. Nå som opptaket har kommet så frigis noen boliger fra studenter som kom inn i andre deler av landet, og da blir det bevegelse i køen. Det skjer mye fremover, sier Eskelund. 

Aldri bygget mer 

— Hva tenker du om utviklingen de siste årene?

— Det er leit at det er sånn. Vi har aldri bygget mer i SiO, og vi ser at det må til. Men så lenge prisene går opp og totalt antall boliger går ned, så er det ikke tilstrekkelig. Vi trenger enda flere boliger, sier Eskelund. 

SiO åpner nærmere 300 nye boliger på Kringsjå i august, og totalt åpner de 677 nye boliger i år. Fram til 2027 vil ytterligere 1327 studentboliger stå ferdige.

— Det er viktig at politikerne og staten ser at tilskuddssatsen må økes. For noen år siden ble tilskuddsrammen økt, og da klarer vi å bygge studentboliger. Men når ikke satsen man får henger med, så blir studentboliger dyrere relativt sett. Da får studentene høyere husleie, sier Eskelund.

Høyere gjeld 

Tilskuddsrammen er hvor mye penger en bolig kan koste og fremdeles få tilskudd fra staten. Maksgrensen er 1,5 millioner kroner. Koster boligen under dette beløpet, får SiO igjen 419.000 kroner, noe som gir en tilskuddssats på 28 prosent. I 2022 var tilskuddssatsen på 38 prosent av tilskuddsrammen. For tre-fire år siden var den 34 prosent.

— Det gjør at vi får høyere finansieringskostnad på bygging av studentbolig. Da kan vi ikke bygge like mange boliger like fort, fordi det er mer krevende å håndtere gjelden nå som også og rentene er høyere.

— Det er høyere gjeldsgrad per bolig, og det krever dermed mer midler for å betjene gjeld ved utvikling av studentboliger. Det bremser oss, sier Eskelund.

Han sier SiO er opptatt av at det skal bli bedre tilgang på tomter i Oslo og omegn: 

— Vi ønsker at Statsbygg og Oslo kommune ser på andre muligheter for å skaffe studentsamskipnaden tomter. Når vi må konkurrere på det private markedet om tomter, blir det dyrere å bygge. Så det er et viktig fokus for oss i tiden fremover.

Powered by Labrador CMS