Krisepakke
Fortsatt ingen krisepakke til studentene: — Uforståelig
Torsdag møtte Henrik Asheim studentleder Andreas Trohjell i sofaen på God Morgen Norge. Når kommer egentlig studentkrisepakken?
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Under torsdagens God Morgen Norge (GMN) på TV 2 var forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) og leder for Norsk studentorganisasjon Andreas Trohjell invitert til å snakke om den vanskelige situasjonen mange av studentene nå befinner seg.
Både psykisk helse og økonomi stod på agendaen. At koronapandemien har rammet studenter psykisk, er ingen nyhet. Det er det for så vidt heller ikke at stadig flere studenter sliter økonomisk, men den nye og varslede studentkrisepakken lar foreløpig vente på seg.
— Det vi gjør nå er å se nærmere på hva vi kan gjøre for å kompensere studenter som igjen står i fare for å miste inntekt, sa Henrik Asheim på GMN-sendingen.
— Kan være dråpen
Omtrent det samme sa ministeren for snart en måned siden.
— Vi jobber med å forsøke å finne en løsning for studenter som trenger det. Denne må være mindre i omfang, men mer målrettet enn i vår, uttalte Asheim den gangen.
Etter en ny nedstengning, som startet med at alle landets studenter fikk beskjed om å vente med å reise til studiestedet, er det fortsatt ikke kommet noen krisepakke til studentene fra regjeringen.
En undersøkelse fra NRK, som Khrono omtalte tidligere denne uken, viser at over en tredjedel av studentene i Norge mener at de har noe mindre eller mye mindre penger å rutte med til vanlig forbruk nå enn før pandemien.
Tirsdag uttalte studentleder Andreas Trohjell til Khrono at krisepakken måtte komme nå, og det samme gjorde han under torsdagens GMN-sending, sittende i samme sofa som Asheim.
— Det er over et halvt år siden den forrige støtten kom, men nå er studentene på nytt havnet i en vanskelig situasjon, sa Trohjell, og fortsatte:
— Meldingen om ny nedstengning som kom i helgen, kan være dråpen for mange. Når man i tillegg står i en økonomisk vanskelig situasjon, blir det ekstra ille. Vi håper at statsråden har en løsning klar nå.
Asheim unngikk å si noe om nøyaktig når en eventuell ny krisepakke vil være på plass, men kunne informere om at han skulle møte blant annet NSO og Andreas Trohjell i et møte senere torsdag.
Både studenter, rektorer, studentledere og politikere har den siste tiden uttrykt bekymring over at studentkrisepakken foreløpig lar vente på seg.
Sandberg: — Tyder på lav prioritet
Stortingsrepresentant og medlem av utdannings- og forskningskomiteen, Nina Sandberg (Ap), er blant dem som har reagert.
Tirsdag sendte Sandberg et skriftlig spørsmål til Asheim der hun lurer på når krisepakken til studenten kommer, og om den vil hjelpe alle som trenger det. Spørsmålet står foreløpig som ubesvart på Stortingets saks- og publikasjonsside.
Overfor Khrono sier Sandberg at hun undres over hva som tar så lang tid, ettersom en løsning har vært etterlyst siden regjeringens kriseordning løp ut i juni.
— Statsråden sier at han har fulgt situasjonen for studentene tett hele veien. Har han gjort det, burde han fått med seg at det gang på gang er dokumentert at studentene står svakere på arbeidsmarkedet og sliter mer økonomisk enn andre, sier Sandberg.
Hun legger til det nå haster med å få på plass en krisepakke.
— For meg så virker det som at hver gang han blir spurt om krisepakken, så er svaret at han og regjeringen følger situasjonen tett. Det at det ikke skjer noe konkret, kan tyde på at dette ikke har veldig høy prioritet hos statsråden, sier Sandberg, og fortsetter:
— Vi står midt oppi en alvorlig situasjon, og studenter står i fare for å falle fra. At det ennå ikke er kommet en løsning på bordet, er uforståelig. Dette er statsråden sitt ansvar.