Kjærlighetssvindelen
— Forstår godt at noen har brukt ordet dum om meg
Medisinprofessor Anne Berit Guttormsen sto fram og fortalte om at hun var kjærlighetssvindlet for nesten 13 millioner kroner. Nå vil hun aller helst bli behandlet som om den elleville historien ikke hadde skjedd.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Hun skjønner at enkelte i sosiale medier har kalt henne dum. Men fra sin egen krets har reaksjonene vært udelt positive etter medisinprofessor Anne Berit Guttormsen sto fram og fortalte om kjærlighetssvindelen der hun over et år betalte ut nesten 13 millioner til en ukjent mann hun aldri hadde møtt.
Redd for faglig posisjon
— Jeg forstår godt at noen som ikke kjenner meg bruker ordet dum for å beskrive det jeg har gjort. Men jeg var aller mest redd for at historien skulle påvirke hvordan folk tenkte om meg som professor og lege, sier Anne Berit Guttormsen.
Hun har akkurat vært på TV2s «God morgen Norge» og gått gjennom hvordan hun som en faglig sterk og oppegående person kunne la seg overbevise til å betale den påståtte greske arkitekten fra Askøy nesten 13 millioner kroner i 2017-2018. Penger som hun tror aldri vil komme til rette, etter det som ble avslørt som en såkalt kjærlighetssvindel.
— Jeg holdt det for meg selv i over ett år. Sa ikke noe til noen. Jeg skammet meg sånn, kjærlighetslivet er jo noe en ikke bretter ut for alle, sier Anne Berit Guttormsen.
Informerte omgivelsene
Etter at politiet henla saken hennes etter anke i 2018, var medisinprofessoren langt nede psykisk. Hun tok kontakt med programmet «Åsted Norge» på TV 2.
— Jeg føler at den respektfulle behandlingen jeg fikk der ble redningen, sier Guttormsen.
I høst har hun fortalt historien i full åpenhet på kanalen, og var svært usikker på hvordan reaksjonene ville bli.
— Jeg ville eie min egen sak og fortelle historien på min måte. Jeg sendte derfor en mail til kollegaer, venner, slektninger og ledelsen på Haukeland universitetssjukehus og ved Det Medisinske Fakultet på Universitetet i Bergen før sesongstart av «Åsted Norge» i september, forklarer 62-åringen.
Ser forbi historien
Etter at hun sto fram har Guttormsen fått massiv støtte fra kolleger, studenter og ros fra sine omgivelser for å være åpen og modig.
— Spesielt rørende er det at studentene har slått ring rundt meg, sier den prisbelønte professoren som til daglig er leder for Forskerlinjen ved det Medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen.
— For meg har det vært flott å føle den massive støtten. Og jeg opplever at studenter, pasienter og kolleger ser forbi denne svindelhistorien, sier hun.
Saken hennes ble blant annet omtalt av studentene på Jodel, et sosialt medium der brukerne er anonyme. Også der fikk hun kudos (positiv omtale).
— Det var skikkelig rørende, og noe jeg ikke forventet i den kanalen, sier Guttormsen til Khrono.
Som intet har skjedd
— Du har vært mest redd for om denne historien påvirker oppfatningen av deg som fagperson. Hvordan føler du det har utviklet seg?
— Jeg ønsker aller mest å bli behandlet som om denne saken ikke hadde skjedd. Det opplever jeg også skjer når jeg er på jobb på sykehuset eller underviser. Dette setter jeg stor pris på, sier Anne Berit Guttormsen.
— Hvorfor tror du kolleger og studenter støtter deg?
— Jeg vet ikke helt. Jeg har alltid lagt vekt på det menneskelige i tillegg til det faglige. Jeg tror studentene føler at jeg er en som står opp for dem. Kanskje det har vært medvirkende til den massive støtten jeg har fått, sier medisinprofessoren.
Satt langt inne
Nå er hun opptatt av å komme videre i livet, og legge saken med kjærlighetssvindelen bak seg. Hun forklarer at det å stå fram har vært til hjelp i dette arbeidet.
— Det satt langt inne å fortelle for hele Norge om noe så skambelagt som kjærlighetssvindel. Jeg valgte å stå frem også for å advare andre, og det har jeg ikke angret på, sier hun.
— Nesten 13 millioner er store beløp i en privatøkonomi. Hvordan greier du dette økonomisk?
— Jeg klarer meg fint økonomisk i dag. De 13 millionene hadde jeg råd til å tape, men den emosjonelle voldtekten svir og den følelsen vil aldri forsvinne.
Skeptisk hele veien
I sist fredags «God morgen Norge» på TV 2, forklarte psykolog Grethe Nordhelle hvordan mennesker kan la seg rive med og bli lurt i en såkalt kjærlighetssvindel. Det handler om at når følelser skrus på, vil fornuften bli skjøvet til side.
Guttormsen ble likevel spurt hvordan dette kunne skje med en intelligent, høyt utdannet og så faglig merittert person, og om varsellampene hennes ikke lyste. Da forklarte professoren at hun var skeptisk, men tok ikke konsekvensen av denne tvilen, en følge av at svindleren overtalte og til dels truet henne.
Til Khrono sier hun at det nå handler om å se fremover.
— Jeg kan ikke gruble lenger over dette. Jeg har feilet, jeg har reist meg og nå er jeg beredd til å mestre livet mitt med god psykisk helse. Jeg tenker at «shit happens» nå må jeg komme meg videre, sier hun med et smil.