HVL campus studenter. Foto: Brage Lie Jor

Uforutsigbarhet for HVL-studentene: — Mangel på vilje eller evne?

Forutsigbarhet. Hvorfor forholder man seg ikke til antall studieplasser som lyses ut, spør Høgskulen på Vestlandet-studentene, og krever at studentene skal få vite hvordan semesteret ser ut før studiestart.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret vedtok 9. mai ny studieforskrift for Høgskulen på Vestlandet (HVL). Styret hadde mange muligheter til å styrke studentenes rettigheter og gi en forutsigbar hverdag for studentene ved HVL. Denne muligheten valgte styret å ikke ta.

Styret hadde en ypperlig mulighet til å gjøre hverdagen enklere for studenter.

Studentdemokratiet ved HVL har lenge ønsket mer forutsigbarhet for studenter. Ett av våre viktigste mål var å forskriftsfeste når timeplanen skulle publiseres. Det er ikke et urimelig krav fra studentene å få vite hvordan semesteret deres ser ut før det begynner. Omfanget av obligatorisk undervisning og fordeling av læringstrykket utover dagene i uken er viktig informasjon for en student som skal få hverdagen til å gå opp.

Studenttinget ønsker at alle studenter ved HVL skal kunne være heltidsstudenter som kan være på campus fra 8 til 16. Dette er likevel fortsatt kun ønsketenkning, all den tid den gjennomsnittlige student går flere tusen kroner i minus i måneden (regnet med studiestøtten som inntekt), og derfor må ha deltidsjobb ved siden av studiet. Dette gjelder over 65 prosent av studentene i landet.

Vi er klar over at det er en stund siden de fleste styrerepresentantene var studenter som måtte sjonglere deltidsjobb, studier, verv og mulige familieforpliktelser, men behov for forutsigbarhet burde de kjenne seg igjen i.

Under møtet kom det fram at ikke alle ved HVL ville klare å forholde seg til 15. juni og 15. desember som publiseringsdato, om det skulle bli forskriftsfestet. Vi stiller oss bak spørsmålet som kom under debatten: «Er det spørsmål om vilje eller evne?»

I høringssvaret fra Fakultet for lærarutdanning, kultur og idrett (FLKI) kommer det fram at de stiller spørsmål ved 15. juni som publiseringsdato. De begrunner det med at nye studenter ikke får opptaksbrevet før langt ut i juli, som gjør det vanskelig å planlegge bruk av spesialrom og laboratorium.

Hvorfor forholder man seg ikke til antall studieplasser som lyses ut, for så å nedskalere ved behov?

Senere på møtet ble det vedtatt en studentrekrutteringsstrategi hvor det sto: «Vi veit at fornøgde studentar er våre beste marknadsførarar, så vi må kontinuerleg jobbe med kvalitet i utdanningane, tett oppfølging av studentane og legge til rette for høg trivsel gjennom heile studieløpet.»

Å sikre studenter forutsigbarhet ville definitivt ført til at de trivdes mer på studiet. Derfor mener vi også at HVL bør begynne å følge sine egne veiledningsdokumenter.

Styret hadde en ypperlig mulighet til å gjøre hverdagen enklere for studenter. På slutten av saken konkluderte styreleder med at det var en vanskelig problemstilling med mange gode grunner til å ikke forskriftsfeste.

Vi er uenig med styreleder i at det kom frem gode argumenter mot forslaget under diskusjonen og mener forslaget burde vært vedtatt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS