Kina-støtte til Plan S omtales som en «enorm overraskelse»
Plan S. Kinesiske biblioteker og finansieringskilder forplikter seg til at forskningsresultater skal publiseres fullstendig åpent, og erklærer støtte til Plan S. Mannen bak planen erklærer seg overrasket.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med info om Plan S-støtte også fra University of California.)
Kina går ut med støtte til det ambisiøse europeiske initiativet Plan S, og erklærer at de skal jobbe for at offentlig finansierte forskningsresultater blir fritt tilgjengelig ved publisering.
Det ble klart på konferansen Open Access 2020, som gikk av stabelen i Berlin denne uka, og omtales blant annet i Nature.
Enorm overraskelse
Nyheten kom overraskende på mannen som omtales som «arkitekten» bak Plan S, EU-kommisjonens tidligere generaldirektør for forskning, Robert-Jan Smits. I dag er han kommisjonens spesialutsending for Open Access.
Med det volumet Kina utgjør i forskningsproduksjonen, er det klart at dette betyr at det nå er en stor ekstra andel av det vitenskapelige systemet som uttrykker at de ønsker det samme målet.
John-Arne Røttingen
— Dette er et avgjørende skritt framover for den globale Open Access-bevegelsen, sier Smits til tidsskriftet, og legger til:
— Vi visste at Kina vurderte å tilslutte seg oss, men at det skulle skje så raskt og så utvedtydig kommer som en enorm overraskelse.
Verdens mest folkerike land er kun slått av USA på lista over total forskningsproduksjon, eller «scientific output», ifølge databasen Nature Index.
Det er inntil videre uklart nøyaktig hvordan Kina i praksis legger opp overgangen til åpen publisering, og om de for eksempel kommer til å følge prinsippene tegnet opp i Plan S.
Høy kostnad
Under konferansen kom Xiaolin Zhang, leder av den strategiske planleggingskomitéen ved Kinas nasjonale vitenskaps- og teknologibibliotek (NSTL), med en beskrivelse som minner mye om beskrivelser forskningsminister Iselin Nybø har kommet med om Norge:
— Det offentlige finansierer rundt 70 prosent av de kinesiske forskningsartiklene som publiseres i internasjonale tidsskrifter, men Kina må kjøpe disse tilbake med høy kostnad. Det er simpelthen feil, både økonomisk og politisk, sa Zhang.
Røttingen: Lovende
— Dette er veldig lovende. Nå har kinesiske representanter uttalt veldig tydelig at de ønsker å jobbe for et publiseringssystem med åpen tilgang, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, til Khrono.
Røttingen er tungt involvert i Plan S-arbeidet, og har ledet den internasjonale arbeidsgruppen som nylig la fram konkretiseringer av hvordan planen skal implementeres.
— Hvorfor er det viktig med støtte fra Kina?
— Målet til koalisjonen bak Plan S er jo å bidra til et skifte i publiseringssystemet, slik at man betaler for publiseringstjenester, ikke for å lese artiklene. Da er det viktig at mange nok aktører er eksplisitte om den målsetningen, sier Røttingen, og legger til:
— Med det volumet Kina utgjør i forskningsproduksjonen, er det klart at dette betyr at det nå er en stor ekstra andel av det vitenskapelige systemet som uttrykker at de ønsker det samme målet, sier Røttingen.
Kan komme flere
OsloMet-rektor Curt Rice poengterte også hvor viktig en eventuell tilslutning fra Kina kunne bli i et engelskspråklig innlegg hos Khrono i oktober:
«An under-appreciated point in the Khrono debate about Plan S is the possibility that it will force traditional subscription-based journals to convert to open access. (...) In the U.S., the requirements of the NIH (National Institutes of Health) have profoundly affected the behavior of publishers and there’s no reason to expect less of Plan S if most of Europe signs up (or, better yet, China!).»
Overfor Nature antyder Robert-Jan Smiths forøvrig at han venter at to andre land utenfor Europa slutter seg til Plan S innen den aller nærmeste framtid.
Ifølge en presssemelding fra Unit fikk Plan S også støtte fra University of California under OA-konferansen i Berlin. Det statseide universitetet står for rundt 10 prosent av USAs totale forskningsproduksjon.
Les mer: Khronos dekning av Plan S og vitenskapelig publisering
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!