rettssak 

Forskningsleder ble oppsagt — går til sak mot UiO

Forskningslederen, som ble felt for vitenskapelig uredelighet, har blitt oppsagt. Nå går hun til sak mot Universitetet i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Khrono skrev fredag at en leder for en forskningsgruppe ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) har blitt felt for vitenskapelig uredelighet, etter å ha endret forfatterrekkefølgen på en artikkel hun samarbeidet med to andre om.

En ph.d.-kandidat, som hun også var veileder for, ble først degradert fra første- til andreforfatter, og deretter fjernet helt fra forfatterlista, fordi forskningslederen mente han ikke bidro nok.

En annen ph.d.-kandidat kom med lignende anklager mot henne, men i den saken ble hun frikjent.

Del av større sak 

Det viser seg at disse sakene er en del av en større konflikt i forskningsgruppa hennes, der stipendiater har beskyldt henne for blant annet å ha en latterliggjørende, nedlatende og uvennlig kommunikasjonsform. 

Hun har blitt sagt opp fra stillingen sin, men har valgt å svare med å saksøke universitetet.

«Krav om at oppsigelsen er ugyldig samt erstatning», lyder beskrivelsen fra Oslo tingrett.

Uniforum omtalte søksmålet først. 

Rettssaken skal starte 23. september, og det er satt av fem dager.

Hun er fremdeles ansatt på senteret, for man kan etter loven stå i stillingen til rettsprosessen er over.

Men forskergruppen hennes, som de siste årene har talt rundt åtte ph.d.-er, postdoktorer og vitenskapelige assistenter, er i praksis oppløst. På nettsiden og i senterets årsmeldingsmelding står hun oppført som eneste medlem. De andre har gått til andre grupper eller prosjekter, eller har sluttet.

Khrono har ikke fått bekreftet når hun ble oppsagt, og hva som er den formelle begrunnelsen. 

To varslingssaker mot henne 

Men fire ph.d.-kandidater i forskningsgruppa gruppa meldte høsten 2022 fra om kritikkverdig adferd fra lederen og veilederen, blant annet om hennes lederstil, at hun skal ha hatt en nedlatende og latterliggjørende kommunikasjon, og om trakassering.

Universitetet har behandlet dette som to varslingssaker mot henne.

Et advokatfirma fikk i oppgave å gjennomføre en såkalt faktaundersøkelse for å undersøke påstandene. De konkluderte med at hun ved en rekke anledninger har handlet så kritikkverdig at hun har handlet i strid med en bestemmelse i arbeidsmiljøloven som forby å utsette ansatte for «utilbørlig opptreden».

Kvinnens advokat Ingvild Opøien ønsker ikke å kommentere søksmålet og påstandene. 

Powered by Labrador CMS