Regjeringen vil gi 40 millioner mer til forskningsinstitutter
Budsjettlekkasje. Regjeringen vil gi 40 millioner kroner i økt basisbevilgning til teknisk-industrielle forskningsinstitutter, blant dem SINTEF.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det har så langt lekket ut svært lite fra statsbudsjettet for 2019 på feltet forskning og høyere utdanning. Regjeringens forslag til statsbudsjett legges fram 8. oktober.
Statsrådene Iselin Nybø og Torbjørn Røe Isaksen har likevel øftet litt på sløret når det gjelder teknisk-industrielle forskningsinstitutter. De skal til sammen få 40 millioner ekstra i basisbevilgning i 2019, ifølge budsjettforslaget. Det er en økning på 10 prosent fra 2018.
Lavt utgangspunkt
Kommunikasjonsdirektør Petter Haugan i SINTEF håper at dette er starten på en oppjustering av basisbevilgningen over flere år.
SINTEF har omtrent halvparten av omsetningen i de teknisk-industrielle forskningsinstituttene i Norge.
Utgangspunktet er at SINTEF har Europas laveste basisbevilgning, bare 7 prosent av omsetningen, mens sammenlignbare institutter i Europa har mellom 25 og 50 prosent. Så vi ønsker dette veldig velkommen.
Petter Haugan
— Utgangspunktet er at SINTEF har Europas laveste basisbevilgning, bare 7 prosent av omsetningen, mens sammenlignbare institutter i Europa har mellom 25 og 50 prosent. Så vi ønsker dette veldig velkommen, sier han.
— Vi håper nå at dette er et skritt i riktig retning og at bevilgningen vil bli oppjustert de neste årene, sier han.
— Hva betyr økningen i 2019 for dere?
— Det øker vår evne til å drive forskning på områder der det ikke er så betalingsvillige kunder og at vi derfor kan utvikle oss på nye forskningsfelt, sier han.
Større rolle overfor næringslivet
Også Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) er glad for at det foreslås en økning for 2019.
— Det er svært gledelig at regjeringen ser behovet for å øke basisbevilgningen til de næringsrettede teknisk-industrielle forskningsinstituttene. Det betyr at instituttene kan ta en større rolle overfor næringslivets forsknings- og innovasjonsarbeid, sier daglig leder Agnes Landstad i FFA, ifølge Abelias nettsider.
Også hun er opptatt av at norske forskningsinstitutter har lavere basisbevilgning enn institutter i andre europeiske land og viser til at store europeiske forskningsinstitutter som for eksempel Fraunhofer (Tyskland) Digital Catapult (Storbritannia), VTT (Finland), TNO (Nederland) og VITO (Belgia) alle en basisbevilgning på mellom 25 og 50 prosent.
— For å utnytte konkurransekraften som ligger i forskningsinstituttene, må basisbevilgningen økes til 25 prosent. Da kan instituttene gi et stort bidrag til et grønt og konkurransedyktig næringsliv, sier Landstad.
Lovet langsiktig styrking
Da Nybø og Røe Isaksen offentliggjorde økningen i basisbevilgning under et besøk hos SINTEF, sa Røe Isaksen at ambisjonen er at dette er starten på en langsiktig styrking.
— De teknisk-industrielle instituttene har en helt spesiell rolle i Forsknings-Norge. De er tett på næringslivet og arbeider med å løse helt konkrete problemer. Dere er utrolig viktige i omstillingen av Norge, med en sentral rolle for styrking av næringsliv, grønt skifte og digitalisering, sa Røe Isaksen ifølge abelia.no.
Forsknings og høyere utdanningsminister Iselin Nybø sa at regjeringens mål er at forskning og utvikling skal utgjøre tre prosent av BNP og at økningen i årene som kommer først og fremst må komme i næringslivets forskning.
— Det får vi ikke til uten gode institutter. Vår ambisjon er at økt basisbevilgning skal generere økt forskningsinnsats i næringslivet, sa hun.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!