Vil tenne ilden i forskerspirer
Nysgjerrige i alle aldre får prøve, spørre, diskutere og fundere når engasjerte forskere møter publikum i Oslo sentrum denne helgen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) stiller med seks boder når over 40 institutter fra universiteter og høyskoler skal tenne forskerspirer på årets Forskningstorg i Oslo sentrum til helgen.
Hovedtemaet for årets torg er «kommunikasjon».
Gleder seg til møtet med barn
Halla Bjørk Holmarsdottir er professor på Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning og gleder seg til å treffe publikum igjen. Hun har hatt ansvaret for standen «Prat på tvers».
— Jeg har vært med noen år tidligere og spesielt barna er så nysgjerrige. Å diskutere fagene vi brenner for med publikum er veldig morsomt og jeg håper vi klarer å virkelig vekke forskningsinteressen hos folk i år også, sier hun.
Holmarsdottir forteller at hele instituttet har vært med på planleggingen.
— Vi er jo et institutt satt sammen av veldig mange forskjellige fag, alt fra tolkeutdanning til utviklingsstudier og jeg mener at vi har klart å samle alle trådene i det vi skal vise frem til helgen.
Høytflyvende fotografering
HiOA-forskere vil også vise hvordan små, flygende kameradroner fungerer, hva de kan brukes til og hvilke utfordringer som kan oppstå når amatører og profesjonelle får muligheten til å filme på helt nye måter.
Kameradroner kan gi spektakulære bilder fra lufta, men kan også føre til etiske dilemmaer, som under brannen i Lærdal tidligere i år.
Andre aktiviteter som tilbys på HiOA-bodene, er en «Turingstest» der man kan finne ut om man snakker med en datamaskin eller et menneske.
Man kan få svar på hvorfor sangen «The Fox» ble så populær, hva som skjer når tekst kombineres med bilder og musikk, hvordan kroppens celler kommuniserer og hvordan helsepersonell kan veilede ikke-etnisk norske analfabeter når tolk ikke er tilstede.
Formidling i beste format
Bodene på Forskningstorget forsøker å engasjere besøkende ved å leke, teste og la folk oppleve helt konkret hvilke oppdagelser forskningen har gitt oss.
Prosjektleder Asta Øvsthus Kristiansen sier at målgruppen er både barn og voksne i alle aldre, og legger til:
— Vi ønsker å spre begeistring for forskning, og vise hva forskningen og dens resultater betyr for oss i vårt daglige liv.
Forskningstorget i Oslo arrangeres i forbindelse med Forskningsdagene som i år arrangeres for 20. gang og finner sted over hele landet en uke i september hvert år.
Følg med hjemmefra
Fra klokken 12:30 på fredag kan du også se videoreportasjer fra HiOA-bodene på Forskningstorget.
I mellomtiden har høgskolen laget et klipp av kameradronen i aksjon:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!