Petter Aaslestad er bekymret for at ny arbeidsmiljølov skal gi enda flere midlertidige ansatte i uh-sektoren. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Frykter at flere forskere blir midlertidig ansatt

Forskerforbundet mener forslaget om friere bruk av midlertidig ansatte vil slå negativt ut for forskningssektoren.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forslaget om endringer i Arbeidsmiljøloven som regjeringen sendte over til Stortinget fredag, går det frem at man vil innføre generell bruk av midlertidige stillinger i opptil tolv måneder.

Det er en endring av dagens regelverk, hvor bruk av midlertidige kontrakter må begrunnes særskilt. Forskningsforbundet frykter konsekvensene vil være negative for forskningssektoren.

— Færre vil få fast jobb, også ved forskningsinstituttene. Det skaper utrygghet for den enkelte, for fagmiljøene og kan svekke forskningens uavhengighet, sier leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad til Forskerforum.no.

Spesiell ordning

Ifølge nettstedet er forskningssektoren allerede rammet av høy bruk av midlertidige stillinger. Grunnen er at det er Tjenestemannsloven som regulerer ansettelser i universitets- og høyskolesektoren. Forskningsinstituttene har imidlertid færre midlertidig ansatte, angivelig fordi Arbeidsmiljøloven gjelder her, og at denne regulerer midlertidige stillinger mye strengere.

Mens rundt 20 prosent av vitenskapelig ansatte i universitets- og høyskolesektoren er midlertidig ansatt, gjelder det for bare rundt 5 prosent av de ansatte i instituttsektoren, skriver Forskerforum.no.

Om det blir flere midlertidige stillinger også her, frykter Aaslestad at det kan påvirke den kritiske forskningen.

— I verste fall kan mange av forskerne i instituttsektoren bli gående uten fast jobb, og føle seg presset til å gjøre funn i tråd med oppdragsgivers ønsker i frykt for ikke å få forlengelse. Det skaper et press mot den kritiske og uavhengig forskningen, og svekker i verste fall samfunnets tillit til forskningen, sier Aaslestad til nettstedet.

Vil gi flere muligheten

I sin begrunnelse for forslaget som nå er oversendt til Stortinget, uttaler arbeids- og sosialminister Robert Eriksson at et nytt regelverk vil forhindre misbruk av det gjeldende lovverket, og samtidig gi flere muligheten til å prøve seg i arbeidslivet.

— Vi mener dette er gode grep for å gi flere mennesker en fot innenfor i arbeidslivet. Det vil kunne gi mange en arena å vise seg fram på og styrke utsatte gruppers muligheter til å komme i arbeid. Vi har lyttet til innspill i høringsrunden og strammer derfor inn adgangen til midlertidig ansettelse slik at muligheten for misbruk reduseres, uttaler statsråden i en pressemelding lagt ut på regjeringen.no.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS