Spleiselag bak nytt forskningssenter for psykisk helse i Bergen
Psykologi. Skal finne ut nøyaktig hvorfor en ny intensivbehandling mot tvangslidelser fungerer så godt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Bergens forskningsstiftelse, Kavlifondet, Haukeland Universitetssjukehus og Universitetet i Bergen (UiB) går sammen om å sette av 111 millioner kroner til et nytt senter for psykisk helse, melder universitetet.
Ved det kommende « Bergen Center for Brain Plasticity» skal det forskes videre på en tvangslidelsesbehandling utviklet av førsteamanuensis Bjarne Hansen og professor Gerd Kvale, begge ansatt ved UiB og Haukeland.
Fungerer oppsiktsvekkende godt
Intensivbehandlingen «Bergen 4-day treatment» har gitt så gode resultater for pasienter at det nyopprettede senteret skal forske på årsakene bak behandlingens effekt, og jobbe for å gjøre den internasjonalt tilgjengelig.
Vi har utviklet en metode som har vist seg veldig effektiv, og nå går bergensmiljøet sammen for at flere skal ha nytte av den.
Gerd Kvale
Professor Gerd Kvale opplyser at blant pasienter som har mottatt den intensive behandlingen over fire dager er det vist at 90 prosent umiddelbart oppnår betydelig bedring, og fire år senere er 70 prosent helt friske.
Nå skal Kvales team jobbe med å finne ut nøyaktig hvorfor behandlingen fungerer så godt - samt hvorfor den ikke fungerer godt for alle.
— Vi skal kombinere klinisk psykologi, hjerneavbilding, genetikk og epigenetikk for å studere hva som skiller de som responderer godt på behandlingen fra de som ikke responderer godt, forteller Kvale til Khrono.
Fire sammenhengende dager med behandling
Kvale startet det konkrete arbeidet med å utvikle metoden for «Bergen 4-day treatment» da hun grunnla det som i dag heter Klinikk for 4-dagersbehandling ved Helse Bergen i 2011.
Da hadde hun vært dekan ved Det psykologiske fakultet ved UiB siden 2005, og før det igjen forsket mye på konsentrert behandling av tvangslidelser. I stedet for korte terapiøkter med en ukes mellomrom eller mer, tilbyr Kvales klinikk fire sammenhengende dager med behandling.
— Vår erfaring har vært at ved å spre behandlingen tynt, så har frustrasjonen vært at det gjerne går to skritt frem og ett tilbake. Vi har ønsket oss lengre sammenhengende tid med pasientene og en individuelt skreddersydd behandling, og det har gitt effekt, sier Kvale om den intensive behandlingen som har vakt oppsikt blant annet i USA.
Tidligere i høst ble behandlingsmåten omtalt i New York Times.
Spleiselag
Universitetet i Bergen kaller selv samarbeidet bak det nye senteret for «tidenes spleiselag»:
Bergens forskningsstiftelse går inn med 35 millioner kroner til forskning på mekanismene som forklarer hvorfor behandlingsformen gir gode resultater.
Kavlifondet går inn med 35 millioner kroner til arbeidet med å gjøre behandlingen tilgjengelig for pasienter internasjonalt.
— Senteret skal også jobbe for å spre behandlingen på en best mulig måte. Dette spleiselaget blir på en måte Bergens gave til omverdenen: Vi har utviklet en metode som har vist seg veldig effektiv, og nå går bergensmiljøet sammen for at flere skal ha nytte av den, sier Kvale til Khrono.
Haukeland Universitetssjukehus og Universitetet i Bergen bidrar med totalt 41 millioner kroner.
— Disse midlene representerer fantastiske muligheter. Dette er forskning som er dyr fordi den involverer pasienter, eksperimentelt utstyr og samarbeid med partnere, blant annet i USA. Tildelingene fra Bergens forskningsstiftelse og Kavlifondet på til sammen 70 millioner kroner gjør at vi kan drive med forskning som ellers ikke ville vært mulig, sier rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen i pressemeldingen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!