Forskere fra 40 land fylte auditoriet i Pilestredet 35 under åpningen av forskningskonferansen om designopplæring onsdag. Foto: Hege Larsen

Får løft av designkonferanse

Forskere ved Institutt for estetiske fag og Institutt for produktdesign ved HiOA bidrar med flere presentasjon som gir instituttene deres et løft på publisering.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra 4o land deltar i den internasjonale forskningskonferansen om designopplæring som pågår fram til 17. mai.

Torsdag presenterte flere HiOA forskere seg. Professor Liv Merete Nielsen ved Institutt for estetiske fag, som er leder for konferansen, skal presentere sitt arbeid «Visualising ideas: A Camera is not enough», mens professor Tore Gulden og førsteamanuensis Arild Berg ved Institutt for produktdesign presenterer forskning de har gjort på design i en psykiatrisk institusjon.

260 forskere deltar, og i løpet av de tre dagene konferansen varer skal 165 papers, eller tellende vitenskapelige artikler, presenteres. Artiklene blir publisert i en antologi på fire bøker på i alt 2400 sider.

Fem av artiklene blir presentert av forskere ved HiOA, og gir dermed et et løft i form av publikasjonspoeng spesielt for Institutt for estetiske fag og Institutt for produktdesign, som er blant dem som publiserer minst ved HiOA.

Et stort løft

De fem artiklene gir 3,5 poeng, og i tillegg skal bearbeidede versjoner av dem sannsynligvis utgis i fagtidsskrifter. Dermed vil konferansen tilsammen kunne gi 8,5 poeng til HiOA.

Til sammenligning hadde de to instituttene beskjedne 8,7 poeng i hele 2012.

– Dette blir helt klart et stort løft for oss. Det er ikke bare akkurat disse poengene, men mange ansatte og masterstudenter deltar på konferansen og kan lære mye om hvordan man presenterer papers og får dem utgitt. Derfor tror jeg effekten kan bli mye større på sikt, sier førsteamanuensis Janne Beate Reitan ved Institutt for estetikk.

Hun er nestleder for konferansen, mens professor Liv Merete Nielsen ved samme institutt er leder.

De to har planlagt konferansen helt siden de gikk på doktorgradskurs ved Chelsea School of Art and design i 1997.

– Vi har bestemt temaet, som handler om at visuell kompetanse er noe vanlige folk må lære på samme måte som verbal og numerisk kompetanse. Dette er et forskningsfelt som  vi er gode på i Norge, sier Janne Beate Reitan.

Svak tradisjon

Både Institutt for estetiske fag og Institutt for produktdesign scorer lavt på oversikten over publikasjonspoeng per fagårsverk. Likevel har det vært stor fremgang, spesielt ved Institutt for estetikk, som gikk fra null til 0,185 poeng per fagårsverk ifjor.

Studieleder og FoU-koordinator Eva Strøm sier at grunnen til økningen er at instituttet har to aktive forskningsgrupper, som har fokus på å skrive artikler for publisering.

– Det har tradisjonelt vært få som har publisert hos oss, men vi er i ferd med å få flere som er inne i den akademiske tradisjonen. Vi har også lykkes bedre med å formidle og skriftliggjøre utviklingsarbeidet vårt, sier hun.

Eva Strøm sier at instituttet både jobber med å øke tradisjonell publisering, for eksempel via papers eller vitenskapelige artikler som presenteres på konferanser som den som pågår i Oslo nå, men også med å formidle kunstnerisk utviklingsarbeid.

– Vi mener at når vi har en utstilling som vurderes av en fagjury, så  er dette en fagfellevurdering på samme måte som i et vitenskapelig tidsskrift og burde gi poeng, sier hun.

Fem er for lite

Prorektor Frode Eika Sandnes er ikke like fornøyd med uttellingen HiOA får i form av publikasjonspoeng via designkonferansen som pågår.

– Jeg synes fem papers virker lite. Her burde flere HiOA-ansatte ha benyttet sjansen og sendt inn noe. En slik konferanse er på mange måter en lavterskel-mulighet til å få publisert, og denne er jo til og med i Oslo og de hadde sluppet å reise noe sted, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS