uit-forskning

Forskning med røtter hos UiT kan hjelpe hunder med kreft

Selskapet Lytix Bioparma som har røtter i forskningsmiljøet ved UiT Norges arktiske universitet har inngått avtale med et amerikansk firma for å utvikle en behandling mot kreft hos hunder.

Golden retrieveren Alphi få uker før hun ble avlivet grunnet alvorlig kreft. (Alphi er journalist Eva Tønnessen sin egen hund).
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bioteknologiselskapet Lytix Biopharma, med røtter i forskningsmiljøet ved UiT Norges arktiske universitet, fikk i januar godkjennelse fra amerikanske helsemyndigheter, FDA, til å starte studier i USA. Det skrev E24.

I 2020 inngikk det selskapet en milliardavtale med amerikanske Verrica Pharmaceuticals.

Selskapet, som utvikler molekyler for behandling av kreft hos mennesker, har nå også inngått et samarbeid med Aurelius Biotherapeutics i USA, for å utvikle en behandling mot kreft hos hunder.

Først og fremst humanmedisin

I en pressemelding som Khrono har fått tilsendt, skriver selskapet at de sammen med forskere fra UiT Norges arktiske universitet, Norce, Oslo universitetssykehus og franske Institut Gustave Roussy, har utviklet en ny klasse med det selskapet omtaler som lovende legemiddelkandidater: En ny gruppe onkolytiske molekyler som kan bekjempe kreftceller ved å stimulere kroppens eget immunforsvar.

Verdien av avtalen skal enda ikke være tallfestet, men direktør i selskapet og tidligere UiT-professor, Øystein Rekdal, påpeker overfor Dagens Medisin at mange er villig til å bruke mye penger på sykdom hos hund.

Rekdal presiserer også at deres hovedområde er humanmedisin.

Han mener likevel det er interessant å se om den teknologien de er verdensledende på også er anvendbar i veterinærmedisinen.

Prosjektet er delvis finansiert av Norges Forskningsråd og Kreftforeningen.

Det var Dagens Medisin og iTromsø har også omtalt saken.

— Langsiktig overlevelse for hund

— En av legemiddelkandidatene i denne klassen ser spesielt lovende ut for det veterinærmedisinske markedet. For å maksimere fremdriften har vi derfor inngått samarbeid med Aurelius Biotherapeutics, et selskap i USA med fokus på kreftbehandling innenfor dette segmentet, sier Rekdal i pressemeldingen.

Administrerende direktør i selskapet de nå har inngått samarbeid med Aurelius Biotherapeutics, Theresa Westfall, sier at det nye partnerskapet er et stort steg i riktig retning i behandlingen av kreft hos hunder.

Nyoperert golden retriever, Alphi, etter fjerning av svulst. Kreften kom tilbake få måneder etterpå, og endte med avlivning.

— Lytix Biopharma er ledende i utviklingene av onkolytiske molekyler og deres ekspertise på feltet er uvurderlig for denne type terapi. Vårt mål er å dekke det uløste behovet for langsiktig overlevelse for hunder med kreft, sier Westfall i pressemeldingen.

(Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at Alphi var journalist Eva Tønnessens egen hund).

Powered by Labrador CMS