Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, er en av gründerne bak selskapet som har utviklet legemiddelet som kan hindre en sjelden blødersykdom hos nyfødte. Foto: Siri Øverland Eriksen

UiT-rektor kan bli rik på forskning

Kommersialisering. Rektor Anne Husebekk ved UiT kan tjene store penger etter at rettighetene til et legemiddel nå er solgt til amerikansk gigant, men hun sier anerkjennelsen av forskningen er viktigere enn pengene.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selskapet Prophylix Pharma springer ut av et samarbeid mellom immunologisk forskere ved UiT Norges arktiske universitet, Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) og Universitetssykehuset i Oslo.

Nå er rettighetene til en vaksine mot en blødersykdom som årlig tar livet av flere hundre nyfødte solgt til Rallybio, som er et amerikansk legemiddelselskap.

Blant gründerne i Prophylix er UiT-rektor Anne Husebekk, som eier 2,01 prosent av selskapet. De andre gründerne er UiT-professor Bjørn Skogen (2,58 prosent), professor og overlege Jens Kjeldsen-Kragh (1,53 prosent) og forskningsleder Mette Kjær (5,5 prosent). Andre i forskerteamet ved UiT og Universitetssykehuset i Nord-Norge er også på eierlisten, mens største eier er investeringsfondet Norinnova Invest med 32 prosent.

Anerkjennelsen av forskningen betyr mye mer enn å skulle bli en rik, gammel dame.

Anne Husebekk

«En tilfredsstillende reise»

Anne Husebekk sier at hun er svært glad for å få anerkjennelse for forskningen som har ledet fram til vaksinen mot Føtal og Neonatal Alloimmun Trombocytopeni (FNAIT), som den sjeldne blødersykdommen hos nyfødte kalles.

— Det er veldig tilfredsstillende å få være med på hele reisen; fra grunnforskning, kliniske forsøk og helt fram til et legemiddel som kan kommersialiseres. Det er flott å se at forskningen faktisk bli til noe som kan redde liv, sier hun.

— Det er et stort og viktig gjennombrudd at vaksinen nå kan komme ut på markedet, noe norske aktører ikke har ressurser til å få til, påpeker hun.

Er selv forsker

Husebekk er aktiv i den immunologiske forskergruppen ved UiT Norges arktiske universitet, der forskningen på tilstanden FNAIT foregår, selv om hun nå har tatt fatt på sitt sjuende år som rektor.

— Kommer du til å gå tilbake til forskningen for fullt når du er ferdig med rektorjobben?

— Absolutt, og vi har også mye annet spennende på gang og flere patenter, sier hun.

Selv om salget til amerikanske Rallybio potensielt kan gi Anne Husebekk store inntekter, sier hun at dette er mindre viktig for henne.

— Anerkjennelsen av forskningen betyr mye mer enn å skulle bli en rik, gammel dame, sa hun da hun kom med et lite frampek om nyheten om salget under en av debattene på Arendalsuka.

— Ja, det stemmer, pengene i dette er mindre viktig enn gleden ved å se resultater av forskningen, sier hun nå.

Hemmelig sum

Hvor mye penger eierne av Prophylix Pharma får er ikke kjent. Ifølge en pressemelding vil selskapet få en forhåndsbetaling av ukjent størrelse og deretter milepælsbetalinger, samt provisjoner av salg.

Potensielt kan avtalen være verdt milliarder, skriver avisen avisen iTromsø .

— Jeg kan ikke gå inn på tallene her, men dette er Norges største «såkornsdeal». For oss betyr avtalen en ganske stor avkastning til aksjonærene våre og et godt renommé for forskningen i byen. Vi er godt skodd fremover, sier styreleder i Prophylix, Karl Johan Jakola, til iTromsø.

— Det er kompetanse fra Tromsø som har gjort dette mulig. Det er vi stolt av, sier Jakola videre.

Sjelden sykdom

Den sjeldne blødersykdommen Føtal og Neonatal Alloimmun Trombocytopeni (FNAIT), er en tilstand som kan ramme et foster eller et nyfødt barn, og som skyldes at moren danner antistoffer mot blodplatene til barnet. Antistoffene, som passerer gjennom morkaken over til barnet, kan føre til blodplatemangel og i enkelte tilfeller gi livstruende blødninger. På årsbasis resulterer den i 3-5 barnedødsfall og 5-15 hjerneskadde barn i Norge, går det fram av en presentasjon av forskergruppen på uit.no.

— Jeg er utrolig stolt av hva Prophylix-teamet har fått til, og av forskerteamet som har utviklet denne teknologien under ledelse av professor Bjørn Skogen ved UiT og UNN, sier administrerende direktør Søren Weis Dahl i Prophylix i en pressemelding fra selskapet.

Han sier videre at han er fornøyd med fremdriften i å utvikle legemiddelet, og at Rallybios store erfaring med å utvikle medikamenter av sjeldne sykdommer, vil bidra til at legemiddelet vil nå fram til pasientene som trenger det.

Sykdommen kan utryddes

Amerikanske Rallybio sier på sin side at legemiddelet som er utviklet i Tromsø har potensiale til å utrydde den sjeldne blødersykdommen.

— Vi takker Prophylix-teamet for å ha satt søkelyset på denne forferdelige sykdommen, og ser fram til å benytte vår ekspertise i legemidler mot sjeldne sykdommer til å få fram legemiddelet til gravide kvinner for å forebygge at sykdommen utvikler seg, sier Martin Mackay, administrerende direktør i Rallybio.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS